Xedos 6 2.0 przez szwankujący alarm nie działa klakson i świeci kontrolka tylnych świateł ?
Strona 1 z 1
Witam ostatnio miałem małą przygodę otóż podczas jazdy nagle auto mi zgasło po wielu próbach jakoś dojechałem do domu. Myślałem że to wina aku ale była taka sama sytuacja. Podczas podłączania aku z sygnału alarmu wydobywał się właśnie taki cichy alarm kontrolki przygasły i cały czas odcinany był zapłon przez alarm. Włączałem tylko postojówki a zamiast nich wył alarm i różne takie pikania były. Teraz jakoś to się uspokoiło auto odpala i jeździ ALE klakson nie działa bezpieczniki świateł mijania się przepaliły jak podłączałem żarówki i cały czas się pali kontrolka tylnych świateł
chociaż wszystkie światła się palą. Nawet obroty auta jakieś takie dziwne są jakby zwarcie gdzieś było. Moje pytanie jest takie czy to może być wina samego alarmu takie szwankowanie ?

-
skorpion1985
A sprawdź aku, czy nie rozładowany i altka, czy go prawidłowo ładuje.
Jak zgasł ci podczas jazdy, to mogą być początki końca aparatu zapłonowego(czujnik Halla)
Jak zgasł ci podczas jazdy, to mogą być początki końca aparatu zapłonowego(czujnik Halla)
sebek-71 napisał(a):A sprawdź aku, czy nie rozładowany i altka, czy go prawidłowo ładuje.
Aku i alternator są ok. Już nie gaśnie kręci cały czas normalnie za pierwszym razem. Wymienię ten alarm i zobaczę najpierw to tylko właśnie CZEMU ta kontrolka się pali jak wszystkie światła działają ?
-
skorpion1985
Scania napisał(a):mogło pójść jakieś spięcie.. spróbuj odłączyć aku na 5-10minut niech się zresetują błędy.
Akumulator już był i parę dni odłączony i taka sama sytuacja jest, tylko jest coś jeszcze ciekawego ja podłączam aku kolejny raz i odpalał auto to gdy włączę wszystkie światła wraz z przeciwmgłowymi to obroty spadają prawie do zera i zegary na tablicy rozdzielczej przygaszają. Trwa to jakieś 5-10 sekund i zaraz wszystko wraca do normy no tylko ta kontrolka cały czas się świeci.
Edit: siegu
Teraz ta kontrolka na zdjęciu pali się nadal a nie pali się od ładowania akumulatora.
-
skorpion1985
Strona 1 z 1