podświetlenie zamka od strony kierowcy – jak to właściwie jest z jego włączaniem
Strona 1 z 1
dlaczego jest tak, że czasem wystarczy abym krótko podciągnął do góry klamkę i od razu włącza się podświetlenie zamka w drzwiach od strony kierowcy, a czasem się wogóle nie włącza, dopiero wówczas gdy wsadzę kluczyk (czyli musztarda po obiedzie). Temat śmieszny, ale ten wynalazek pozwala uniknąć zarysowań wokół zamka. Czy to u mnie jest coś nie tak czy tak ma być?
- Od: 7 sty 2006, 17:42
- Auto: e46 330xd eMpowered by Jetronik, 6 Mps
U mnie nie działa (żarówka, a nie chce mi się tego rozbierać), ale jak delikatnie podnosisz klamke do góry to w pewnym momencie słychać że załapuje tam jakiś mikrostyk czy cos takiego zobacz czy u ciebie słychać go za kaażdym razem.
Kiedyś Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Teraz Toyota Camry 2,4L 2002r
Teraz Toyota Camry 2,4L 2002r
- Od: 14 kwi 2006, 13:20
- Auto: Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Toyota Camry 2002r. 2.4L
dziś zrobiłem podświetlenie zamka w moim Xedosie
taki mały bajer ale jak cieszy
przypomnijmy, bajer polega na tym że jak pociągniemy za klamkę przy zamkniętych na klucz drzwiach, powinna się zaświecić lampka w zamku i stacyjka – u mnie świeciła się tylko stacyjka, padła natomiast żarówka a w zasadzie ukruszył się jeden z kabelków do niej idących.
Niestety żarówka jest połączona z kabelkami na stałe więc będzie potrzebna lutownica do jej zmiany. Przydadzą się też koszulki termokurczliwe lub izolacja, tak żeby zwarcia nie zrobić
Najlepiej wyjąc całą klamkę – odczepiamy dwa cięgna i odkręcamy dwie śruby.
Foto klamki:

Foto czujnika otwarcia:

Żaróweczka:

Wtyczka kabelków:

przypomnijmy, bajer polega na tym że jak pociągniemy za klamkę przy zamkniętych na klucz drzwiach, powinna się zaświecić lampka w zamku i stacyjka – u mnie świeciła się tylko stacyjka, padła natomiast żarówka a w zasadzie ukruszył się jeden z kabelków do niej idących.
Niestety żarówka jest połączona z kabelkami na stałe więc będzie potrzebna lutownica do jej zmiany. Przydadzą się też koszulki termokurczliwe lub izolacja, tak żeby zwarcia nie zrobić
Najlepiej wyjąc całą klamkę – odczepiamy dwa cięgna i odkręcamy dwie śruby.
Foto klamki:

Foto czujnika otwarcia:

Żaróweczka:

Wtyczka kabelków:

Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
Muszę u siebie też zrobić bo padła w drzwiach kierowcy, co prawda mam centralny na pilota ale nie mogę przejść obok tego obojętnie bo mnie denerwuje jak coś nie gra w 100% 
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Żaróweczka ma stalowe druciki które ulegają korozji. Można zamienić spokojnie na diodę LED.
Tylko trzeba odłączyć zasilanie na czas naprawy żarówki i trzy razy sprawdzić czy nie ma zwarcia bo inaczej od razu uszkodzeniu ulega tranzystor strujący oświetleniem stacyjki i podświetleniem klamki. Jak by się komuś przydarzyło to mogę podać który to element i na jaki można wymienić.
Tylko trzeba odłączyć zasilanie na czas naprawy żarówki i trzy razy sprawdzić czy nie ma zwarcia bo inaczej od razu uszkodzeniu ulega tranzystor strujący oświetleniem stacyjki i podświetleniem klamki. Jak by się komuś przydarzyło to mogę podać który to element i na jaki można wymienić.
- Od: 5 lis 2008, 17:38
A jak sie dostac do tej zaroweczki? zdjalem tapicerke i co dalej? odklejac tą folie (na tych dziwnych glutach;p ) i przez te szczeliny manewrowac kluczami zeby odkrecic klamke? czy jest jeszcze inna mozliwosc dostania sie do klamki?
-
don doriano
tak odkręcasz dwie nakrętki 10mm kluczem nasadowym, zdejmujesz ciegna odlaczasz kabelki i wyjmujesz klame.
pozdr
pozdr
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
Ktoś ci w nocy złapie za klamke i cała noc będzie ci się palić 
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
mperchel napisał(a):Żaróweczka ma stalowe druciki które ulegają korozji. Można zamienić spokojnie na diodę LED.
Kolego mógł byś powiedzieć gdzie znajduje się ten tranzystor?
- Od: 28 gru 2010, 23:06
- Auto: Xedos 6 2.0
Czy wszystkie xedosy miały podświetlanie klamki? Ja mam Xedosa po lifcie i np. podświetlania stacyjki / schowka nie mam. Klamki nie wiem, ale nie działa. A rozbierać w ciemno boczka od drzwi nie chce, bo jest dla mnie męcząca procedura.
To zależy, po którym lifcie.
1992-1994 miały podświetlane zamki drzwi(nie klamki
)
1994-1997 niektóre miały, zwłaszcza te z początku lat, tak do 95
1997-1999 już tego ustrojstwa nie było...To tak w przybliżeniu
1992-1994 miały podświetlane zamki drzwi(nie klamki
1994-1997 niektóre miały, zwłaszcza te z początku lat, tak do 95
1997-1999 już tego ustrojstwa nie było...To tak w przybliżeniu
Podświetlenie schowka można łatwo samemu zrobić.Powinieneś mieć miejsce na żaróweczkę jak otworzysz schowek, po lewej str. na górze.Jeśli nie masz kabelków, to możesz poprowadzić je od np. zapalniczki, którą na pewno masz podświetlaną...Ze stacyjką, to już trochę trudniejsza sprawa, bo jej podświetleniem steruje taki układ, znajdujący się w skrzynce bezpieczników z lewej strony nóg kierowcy.Ale sprawa do ogarnięcia, bo pewnie wiązka i reszta jest...
Ok, a możecie mi powiedzieć coś innego – skąd wychodzą wiązki do lampek w drzwiach? mianowicie od kierowcy nie świeci sie, rozebrałem boczek, kable ok, ale nie ma na nich napięcia – reszta drzwi działą, podsufitka też.
Co do podświetlenia stacyjki, to czy wszystkie były takie same czy te podświetlane miały coś innego, jak np. obwódkę itp?
Co do podświetlania schowka, wiązki żadnej nie widziałem...
Co do podświetlenia stacyjki, to czy wszystkie były takie same czy te podświetlane miały coś innego, jak np. obwódkę itp?
Co do podświetlania schowka, wiązki żadnej nie widziałem...
Strona 1 z 1