Witam
Co prawda na forum jest trochę tematów odnośnie klimatyzacji, ale niestety nie znalazłem konkretów, które odnosiły by się do mojego przypadku.
Moje auto to Mazda Xedos 6 2,0V6 140KM rocznik 1998. Użytkuję je 3 lata. Posiada klimę automatyczną.
Od wczoraj po uruchomieniu klimy (Suwak w pozycję auto, przełącznik A/C załączony; wszystkie diody się świecą tak jak powinny), niestety nie załącza się sprężarka oraz wentylatory chłodnicy.
Bezpieczniki w skrzynce pod maską OK, pokrętło do ustawiania temperatury OK (słychać jak steruje nawiewami).
Nie mam +12V na przewodzie zasilającym sprężarkę.
Jeśli silnik się mocno nagrzeje (w korkach) oba wentylatory chłodnicy pracują – przed chwilą sprawdzone.
Co może być przyczyną? Czy jeśli uciekł czynnik z układu klimy to i sprężarka i wentylatory nie będą pracowały po załączeniu klimy przyciskami?Czy może jest jakaś inna przyczyna?
Pozdrawiam
Klimatyzacja nie załącza się
Strona 1 z 1
co prawda nie miale problemow z klima ale jak nie masz +12 przy sprezarce na wlaczonej klimie to sprawdz dokladnie przewody, ewentualnie przekazniki znajdujace sie przy podszybiu od strony pasazera
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
Jesli nie ma odpowiedniego cisnienia w ukladzie. Jest od tego czujnik, wiec klimatyzacja wogole nie zareaguje. Ani wentylator ani sprężarka. To jest pierwszy krok. przynajmniej moim zdaniem.
-
lesres
Gregor1979 – dokladnie tej samej natury problem mial paaawel5. Prosze odszukac temat, w ktorym to opisywal, przeczytac i jezeli nie znajdziesz odp to tam dolaczyc sie do watku dyskusji.
Już wszystko jasne. Przed chwilą wróciłem z serwisu klimy. Diagnoza: rozszczelniony kompresor. Szukam używki na allegro. Pozdrawiam
- Od: 10 sie 2009, 09:39
- Auto: Mazda Xedos 6 2,0V6 CA KF1998r
Strona 1 z 1