Schemat klimatyzacji manualnej w Xedos
Strona 1 z 1
Wiązkę z 3 kostkami i przekaźnikami wpiąłem. Moja mazda fabrycznie klimy nie miała i nie ma też połączenia czujnika ciśnienia – tego w osuszaczu.
Standardowo czujnik ten podłączany jest do wiązki w pasie przednim (klaksony,halogeny..).
Wiązka z przekaźnikami ma 8 konektorów z czego 5 jest używanych
1. Zasilanie z akumulatora
2. Zasilanie po włączeniu stacyjni
3. Załączenie przekaźnika sprężarki
4. Załączenie przekaźnika wolnego biegu wentylatora klimy
5. Załączenie 2 przekaźników szybkiego biegu wentylatora klimy
W wiązce są jeszcze 3 podłączenia
1. Żółto.czarny
?
2. niebiesko-czerwony – najprawdopodobniej wyjście z układu sterującego klimą
Być może kabel zółto czarny idzie sobie do komputera i jest sygnałem załączającym klimatyzacje czyli załączającym przekaźniki.
Ale nie chcę sprawdzać tego "na żywca" bo nie uśmiecha mi się wymiana komputera sterującego.
Szukam informacji gdzie mam wpiąć czujnik ciśnienia układu klimatyzacji.
Standardowo czujnik ten podłączany jest do wiązki w pasie przednim (klaksony,halogeny..).
Wiązka z przekaźnikami ma 8 konektorów z czego 5 jest używanych
1. Zasilanie z akumulatora
2. Zasilanie po włączeniu stacyjni
3. Załączenie przekaźnika sprężarki
4. Załączenie przekaźnika wolnego biegu wentylatora klimy
5. Załączenie 2 przekaźników szybkiego biegu wentylatora klimy
W wiązce są jeszcze 3 podłączenia
1. Żółto.czarny
2. niebiesko-czerwony – najprawdopodobniej wyjście z układu sterującego klimą
Być może kabel zółto czarny idzie sobie do komputera i jest sygnałem załączającym klimatyzacje czyli załączającym przekaźniki.
Ale nie chcę sprawdzać tego "na żywca" bo nie uśmiecha mi się wymiana komputera sterującego.
Szukam informacji gdzie mam wpiąć czujnik ciśnienia układu klimatyzacji.
- Od: 5 lis 2008, 17:38
Tak. Części mam od Xedosa. Nie chciałem kombinować z klimą od innych mazd. Ale jak ktoś przerabiał klimę to może ma większą wiedzę na temat instalacji.
Wydaje mi się że wszytko rozbiega się o połaczenie od układu sterującego klimą –> czujnik cisnienia w osuszaczu –> komputer sterujacy silnika.
Zmyliła mnie chyba informacja, że wentylator klimy (ten przy chłodnicy) powinien się załączyć po załączeniu klimatyzacji. A to chyba nie zadziała. Jeśli schemat instalacji elektrycznej w Xedosie jerest podobny do MX-6/626 to sterowaniem sprzęgłem ksprężarki oraz wentylatorami steruje komputer. Więc wystarczyłoby mu podać masę na wejście do którego idzie sygnał z czyjnika w osuszaczu i powinna załączyć się sprężarka. Czy do czujnika ciśnienia klimy dochodzą dwa przewody-czy cztery?
Wydaje mi się że wszytko rozbiega się o połaczenie od układu sterującego klimą –> czujnik cisnienia w osuszaczu –> komputer sterujacy silnika.
Zmyliła mnie chyba informacja, że wentylator klimy (ten przy chłodnicy) powinien się załączyć po załączeniu klimatyzacji. A to chyba nie zadziała. Jeśli schemat instalacji elektrycznej w Xedosie jerest podobny do MX-6/626 to sterowaniem sprzęgłem ksprężarki oraz wentylatorami steruje komputer. Więc wystarczyłoby mu podać masę na wejście do którego idzie sygnał z czyjnika w osuszaczu i powinna załączyć się sprężarka. Czy do czujnika ciśnienia klimy dochodzą dwa przewody-czy cztery?
- Od: 5 lis 2008, 17:38
dwa
Sprawdziłem i u mnie z czujnika cisnienia wychodzą:
zółty z czarnym paskiem i niebieski z czerwonym paskiem
a we wtyczce łączą sie:
żółty z czarnym – czarny z żółtym
niebieski z czerwonym – niebieski z czerwonym
Sprawdziłem i u mnie z czujnika cisnienia wychodzą:
zółty z czarnym paskiem i niebieski z czerwonym paskiem
a we wtyczce łączą sie:
żółty z czarnym – czarny z żółtym
niebieski z czerwonym – niebieski z czerwonym
Trochę odświeżę temat bo lato tuż tuż,a ja chciałbym wymienić osuszacz bo na pewno już jest nie sprawny i mam pytanie,czy osuszacz z 626 GE pasuje do xedosa? Na oko są takie same,zastanawia mnie tylko jedno w xedosie mam przy osuszaczu jakiś czujnik którego nie ma tych dostępnych do 626,powiedźcie mi czy da się ten czujnik po prostu przełożyć od starego osuszacza?
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=59617&hilit=%C5%82ysy
- Od: 25 maja 2008, 20:26
- Auto: CA B6 95'+gazBRC Blos
Subaru OBK EJ251 01'
Chodzi mi dokładnie o ten osuszacz
http://www.allegro.pl/item987281145.html
albo ten
http://www.allegro.pl/item978453619_osu ... _nowe.html

albo ten

http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=59617&hilit=%C5%82ysy
- Od: 25 maja 2008, 20:26
- Auto: CA B6 95'+gazBRC Blos