Witam
Mam Mazde Xedos rocznik 93 bez klimatyzacji , mam możliwość zakupu takiej z rocznika 95 czy będą problemy z zamontowaniem jej w moim aucie ? Co bedzie mi jeszcze potrzebne poza modułem nagrzewnicy i klimatyzacji ?
Pozdrawiam
MR
Założenie klimatyzacji
Strona 1 z 1
MarcinR napisał(a):Co bedzie mi jeszcze potrzebne poza modułem nagrzewnicy i klimatyzacji ?
...jaki masz silnik? Bedziesz potrzebował przede wszystkim kompresora (nawet mam taki na sprzedaż do 2.0 V6), wężyków, osuszacza, chłodnicy. To chyba na tyle
Piotruś napisał(a):To chyba na tyle
Nawiew wewnętrzny (nagrzewnica, a w zasadzie chłodnica
Waluś napisał(a):Piotruś napisał(a):To chyba na tyle
Nawiew wewnętrzny (nagrzewnica, a w zasadzie chłodnica) i panel chyba inny (znaczy sposób ułożenia nadmuchu pod panelem)

Piotruś bo tak ostatnio czytam sobie na forach wątki dotyczące montarzu klimy, wszyscy mówią tak
Ale nikt w żadnym nie pisze o wnętrzu auta
i dlatego tak sobie wymyśliłem
hehe, przeca czymś musi chłodzić. Jeśli chodzi o kunstrukcje (różnice) w nadmuchu to pisze na podstawie GD, gdzie układ jest inny niż w aucie bez klimy. Troszkę inaczej dmucha różnymi kratkami po przesunięciu w te same pozycje w aucie bez i z klimką
chocmożna to zrobić na normalnym układzie – przykład Adam 626
wsadził do GD kompletna klimkę do podstawowej wersji

Piotruś napisał(a):Bedziesz potrzebował przede wszystkim kompresora, wężyków, osuszacza, chłodnicy. To chyba na tyle
Ale nikt w żadnym nie pisze o wnętrzu auta
Waluś napisał(a):Nawiew wewnętrzny (nagrzewnica, a w zasadzie chłodnica język) i panel chyba inny (znaczy sposób ułożenia nadmuchu pod panelem)
hehe, przeca czymś musi chłodzić. Jeśli chodzi o kunstrukcje (różnice) w nadmuchu to pisze na podstawie GD, gdzie układ jest inny niż w aucie bez klimy. Troszkę inaczej dmucha różnymi kratkami po przesunięciu w te same pozycje w aucie bez i z klimką

Kupiłem mazde xedos 6 1.6 16v 1994r .Kupując mazde nie pisało ze ma klime i faktycznie nie ma ,chłodnicy przewodów pompy, ale jest przycisk AC ,poczontkowo był zaklejony po zdrapaniu jest napis AC mozna go wcisnąc ale nic się nie swieci jak w innych przyciskach.Czy orginalnie nie miała klimy czy poprostu ktoś sobie wyją.Ile by kosztowało wstawienie klimy i czy mozliwe jest wstawienie klimatroniku czy duze jest z tym roboty? Jak ktoś coś wie na ten temat to prosze o uswiadomienie mnie.
Jeśli było tak jak napisałeś to klimy nie było w tym aucie. Mazda jak i wiele innych samochodów to w sumie klocki lego, jeśli coś było montowane w innym egzemplażu tego samego typu to na bank da się wstawić również do twojego. W x6 była montowana zarówno manualna jak i autoclima. Wystarczy zakupić odpowiedni zestaw części i montować. Części to koszt od 500 do 1000zł. Szukaj na allegro a na bank znajdziesz. Koszt wstawienia to już zależy kto wstawia, trzeba pytać. Tyle w tym temacie.
A następnym razem zanim założysz temat to użyj szukajki i zapoznaj się z regulaminem. Twój problem na 95% był już poruszany na forum i nie ma sensu zaśmiecać go powielaniem tematów wystarczy przetrzepać dział i namierzyć rozwiązanie
.
Pozdrawiam
A następnym razem zanim założysz temat to użyj szukajki i zapoznaj się z regulaminem. Twój problem na 95% był już poruszany na forum i nie ma sensu zaśmiecać go powielaniem tematów wystarczy przetrzepać dział i namierzyć rozwiązanie
Pozdrawiam

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Fedu napisał(a):Ile by kosztowało wstawienie klimy i czy mozliwe jest wstawienie klimatroniku czy duze jest z tym roboty?
ja wstawiłem klimatyzację do CaKF koszt całkowity 750zł
Z CA B6 może być odrobinę trudniej z dostępnościa kompletu.
To w sumie nie, duzo mi gość powiedział ze sie nie oplaca wstawiać bo bedzie mnie to kosztowało z 1500 zł
Ostatnio edytowano 30 kwi 2009, 19:48 przez Fedu, łącznie edytowano 1 raz
Ze osprzęt będzie mnie kosztował 1500zł a montarzi od 500 do 1000
Xedos B6 http://www.youtube.com/watch?v=LqXNk-psA3s
Xedos KF http://www.youtube.com/watch?v=o7klHd-1HWQ
Moje autko: viewtopic.php?f=137&t=95874
Xedos KF http://www.youtube.com/watch?v=o7klHd-1HWQ
Moje autko: viewtopic.php?f=137&t=95874
Witam
planuje założyć klime w moim xedosie 1.6, przez zime zamierzam kompletować części, ten temat pisze z pytaniem czy części klimy w xedosie z silnikiem 2.0 są takie same jak w 1.6? wszystkie przewody spreżarka itd.
dodatkowo kogos kto sie na tym zna lub kto juz cos takiego robił prosiłbym o spis wszystkich niezbędnych części do podłączenia całego układu klimatyzacji które musze kupic.
dzieki i pozdrawiam!
planuje założyć klime w moim xedosie 1.6, przez zime zamierzam kompletować części, ten temat pisze z pytaniem czy części klimy w xedosie z silnikiem 2.0 są takie same jak w 1.6? wszystkie przewody spreżarka itd.
dodatkowo kogos kto sie na tym zna lub kto juz cos takiego robił prosiłbym o spis wszystkich niezbędnych części do podłączenia całego układu klimatyzacji które musze kupic.
dzieki i pozdrawiam!
- Od: 22 lut 2009, 13:42
- Auto: Xedos 6 KLZE
Xedos 6 KF 99r
Ja nie masz o tym zielonego pojecia to kupuj kompletna klimatyzację z takiego samego auta.
Najlepiej wymontuj wszystko to czego u Ciebie w aucie brak
A potrzebne Ci wszystko to co jest przy przewodach do klimy
oraz końcówki wiązek te które są podłaczone do klimatyzacji
W środku auta tulko czujnik temeratury parownika podpinasz pod kostkę nad nogami pasażera.
Najlepiej wymontuj wszystko to czego u Ciebie w aucie brak
A potrzebne Ci wszystko to co jest przy przewodach do klimy
W środku auta tulko czujnik temeratury parownika podpinasz pod kostkę nad nogami pasażera.
Hazu napisał(a):oraz końcówki wiązek te które są podłaczone do klimatyzacji
a dokładniej? chodzi o wtyczki te które znajdują sie gdzieśtam pod maską? mowisz ze są potrzebne, to znaczy ze w moim aucie bez klimy ich nie ma?
- Od: 22 lut 2009, 13:42
- Auto: Xedos 6 KLZE
Xedos 6 KF 99r
W samochodzie jest jedna wiązka główna a do niej są podłaczone końcówki wiązek sterujace poszczegółnymi urządzeniami takimi jak klimatyzacja i jej elementy.
Polecam poszukać tematów o klimatyzacji i jej montażu bo szkoda tyle razy to samo wałkować.
Polecam poszukać tematów o klimatyzacji i jej montażu bo szkoda tyle razy to samo wałkować.
Strona 1 z 1