Brak mocy
1, 2
Brak mocy w Xedosie, gdzieś uciekło stado koni, samochód jest bardzo słaby, rozpędzenie się do 100km/h zajmuje 16/16,5s. Sondy sprawdzone, katalizator sprawdzony, dolot szczelny, ciśnienie na baniakach w okolicach 12 atmosfer. Brak różnicy między gazem, a benzyną, silnik chodzi równo, wolne w okolicy 650/700. Skrzynia automatyczna – sprawna, brak poślizgów. Czy może mieć to związek z VIS-em, dolot o zmiennej geometrii, może tam szukać zagubionych kucyków? A może przyczyna leży gdzie indziej?
- Od: 22 lis 2009, 10:51
- Auto: Xedos V6
_________________________ napisał(a):dolot o zmiennej geometrii
Pojemności nie geometrii.
Awaria tylko V-RIS nie obetnie połowy mocy, musi być coś jeszcze. Może hamulce się zapiekły

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
bazyl wspaniały napisał(a):Pojemności nie geometrii.
zmiennych parametrach rezonansowych
Przy sprawdzaniu błędów pojawił się błąd 4 i 5, czujnik położenia wału(wyskoczył chyba po pomiarze ciśnienia więc zaraz go usunę), tylko co z czujnikiem spalania stukowego, może to mieć wpływ na osiągi? Silnik pracuje równo i cicho.
stawiam na kiepską iskre tzn aparat pada też tak miałem:P a Vrisy sprawdz tzn pod maską na odpalonym z tyłu kolektora będą takie dwie dzwigienki i jak dodasz gazu muszą sie poruszać;]
- Od: 11 lut 2008, 19:48
- Auto: RX8 Revolution 231HP 2004r
konrad278 napisał(a):Vrisy sprawdz
konrad278
O widzisz, sprawdzałem i się nie poruszały, myślałem że może tylko pod obciążeniem działają. Co może być przyczyną tego że się nie poruszają?
Dzięki za pomoc.
I jak je ewentualnie naprawić.
_________________________ napisał(a):O widzisz, sprawdzałem i się nie poruszały
Ile otwarłeś przepustnicę? Vrisy działają przy otwarciu przepustnicy powyżej chyba 75% i określonych obrotach.
Poza tym 16 sekund do setki to maskara jakaś jest. Tyle to robi BG z PN'em na pokładzie. Raczej bym szukał gdzie indziej usterki, nie we vrisach.
Sokool
To nie Vrisy, sprawdziłem raz jeszcze i się otwierają. W czym może tkwić problem? Może to być przestawiony rozrząd?
To nie Vrisy, sprawdziłem raz jeszcze i się otwierają. W czym może tkwić problem? Może to być przestawiony rozrząd?
''Podobasz mi się, nie spie...l tego''
_________________________ napisał(a):Może to być przestawiony rozrząd?
Nie pracował by równo i cicho.

Drożność wydechu jeszcze do sprawdzenia ...,który rok xedosa?
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
AParat zapłonowy/Kabelki i swiece to ma WIELKIE znaczenie
DymeK
wymieniany podobno przez poprzedniego właściciela, padło na mnie, czeka mnie wymiana
pawelc
wydech drożny, rok 1993
konrad278
Sprawdze to
DymeK napisał(a):moze rozrzad przestawiony kiedy był wymieniany
wymieniany podobno przez poprzedniego właściciela, padło na mnie, czeka mnie wymiana
pawelc
pawelc napisał(a):Drożność wydechu jeszcze do sprawdzenia ...,który rok xedosa?
wydech drożny, rok 1993
konrad278
konrad278 napisał(a):AParat zapłonowy/Kabelki i swiece
Sprawdze to
konrad278
Gdy padał Ci aparat też miałeś tak duży spadek mocy?
Gdy padał Ci aparat też miałeś tak duży spadek mocy?
były problemy z ojca laguną 2.0 115 kunia;]
Jaki masz gaz sekwencje? jak masz zwykły to mikser sciska powietrze , u mnie winny był mikser który pozostał w dolocie ze starego silnika. i tak skoczyłem z 15sek do 100 na 8,5 ;]
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Tubi
Mam zwykły gaz ale to nie wina miksera, wywaliłem go na próbe i żadnych zmian nie było.
Mam zwykły gaz ale to nie wina miksera, wywaliłem go na próbe i żadnych zmian nie było.
_________________________ napisał(a):wydech drożny, rok 1993
a skąd wiesz??
Czy w modelu 93' były precaty?? może są zażużlowane i trzymają

bazyl wspaniały napisał(a):_________________________ napisał(a):wydech drożny, rok 1993
a skąd wiesz??
Czy w modelu 93' były precaty?? może są zażużlowane i trzymają
imho w 93 nie bylo – pojawily sie dopiero w 94.
ddunn
Filtr powietrza wymieniłem, benzyny przy dynamicznej jeździe – jeżeli można nazwać tak jazdę samochodem o tych osiągach – 12,13 gazu 16.
Na przewodach zapłonowych mam przebicie ale niesądze żeby miało to wpływ na spadek mocy, wymienie je ale jeszcze nie w tej chwili.
Filtr powietrza wymieniłem, benzyny przy dynamicznej jeździe – jeżeli można nazwać tak jazdę samochodem o tych osiągach – 12,13 gazu 16.
Na przewodach zapłonowych mam przebicie ale niesądze żeby miało to wpływ na spadek mocy, wymienie je ale jeszcze nie w tej chwili.
1, 2