Parę miesięcy temu remontowałem swój silnik, ale dopiero dzisiaj znalazłem trochę czasu aby się podzielić z wami swoimi przeżyciami.
Dlaczego remontowałem swój silnik:
– Kupiłem auto z silnikiem do remontu, ciśnienie na tłokach wahało się od 4,5 do max 7 bar.
– Zakupiłem silnik z anglika:) Wydaje się , że to dobra pomysł, ponieważ silniki są w stosunku do remontu w miarę tanie. Ja zapłaciłem za silnik 1500 zł.
– Nowy silnik sprężanie miał na poziomie 15 bar – równe na wszystkich tłokach, ale po jakimś czasie właściwie po wymianie oleju spadło do 13 bar. Najważniejsze jednak, że było równe. Trzeba się liczyć, że sprzedający może zalać czymś silnik w celu podniesienia kompresji jeśli ktoś się zna na tyle aby ją w ogóle sprawdzać
-Podczas eksploatacji okazało się, że silnik spala olej, wodę
– Po remoncie podnoszę maskę jedynie z przyzwyczajenia:)
– Biorąc pod uwagę, że teoretycznie musiałbym wymienić silnik, który kupiłem z anglika postanowiłem go wyremontować.
Po rozebraniu silnika okazało się, że pierścienie olejowe zgarniające były zapieczone. Jeśli chodzi o płyn to gubiłem go, ponieważ miałem uszkodzony krótki wężyk który wchodzi z silnika do nagrzewnicy.
Co zrobiłem:
– Praktycznie wszystko co było możliwe, ale postaram się wymienić jeśli jeszcze pamiętam:) :
– Rozebranie jednostki na części.
– Gruntowne mycie bloku, tłoków. Blok był zamoczony w ropie natomiast tłoki czyściłem środkiem do czyszczenia silników. Efekt bardzo imponujący!
– Po wyczyszczeniu bloku wywiozłem go do szkoły mechanicznej w celu dokonania pomiarów. Panowie pomierzyli blok oraz tłok i stwierdzili, że jednostkę śmiało można remontować, bo zużycie cylindrów oraz tłoków jest znikome
– Jeśli chodzi o głowice to wysłałem je do Auto Szlifu, profesjonalne podejście do tematu. W głowicy wymienione zostały prowadniczki, gumki uszczelniające i z 48 zaworów wybrano najlepsze i zostały one zeszlifowane
-Planowanie głowicy... To chyba wszystko z głowicą
-Porting głowicy ( dwa dni dłubaliśmy dremelem)
Ogólnie za wysyłkę 4 głowic rozebranie starych z pierwszego silnika diagnozę i zrobienie na gotowe kolejnych 2 głowic z anglika zapłaciłem 1000 zł. Uszczelniacze zaworowe Tacoma.
– Jeśli chodzi o pierścienie zakupiłem firmy RIK –
Jedziemy do góry, ale nie pamiętam jakie kupiłem uszczelki pod głowice – wiem, że japońskie, ale nie pamiętam nazwy
– Pamiętajcie

WYMIENIŁEM:
– pierścienie RIK , uszczelki pod głowicą , kompleksowa naprawa głowic z obróbką gniazd zaworowych, wymianą prowadniczek. Uszczelniacze Takoma. Rozrząd oryginalny mazdy, paski, sondy lambda NGK, Regeneracja przekładni kierowniczej, wyczyściłem kolektor ssący – było w nim masa oleju, czyszczenie przepustnicy, kable WN NGK. Nie jestem w stanie wymienić w tej chwili wszystkiego co wymieniałem, ale będzie to z 95 procent z tego co można. O przypomniało mi się o talerzykach na wałkach rozrządu
EFEKT i EKSPLOATACJA :
Przez pierwsze 3000 km jeździłem wyłącznie na benzynie, bo musiały się ułożyć gniazda zaworowe. Olej wymieniłem wraz z filtrem po 1000 km. Auto zalane jest olejem syntetycznym MIDLAND 5w/40. Po przejechaniu od remontu ok 10.000 km mogę powiedzieć, że olej nie znika może spalił ze 100, ale wszystko zależy jak auto stoi. Czyli zapomniałem co to jest dolewanie oleju czy też płynu chłodniczego:P
Wydałem hehe nie pamiętałem, bo chciałem szybko o tym zapomnieć więc chyba coś ok 8.000 zł
Czy było warto? Uważam, że tak ) Ile musiałbym zapłacić za auto, którym się tak dobrze jeździ? Ile trzeba wydać na auto, które mruczy, przyspiesza i posiada komfort podobny do Xedosa...
wszystkie części zostały zakupione w CAR SPEED czyli u Smirnoffa
Chciałbym serdecznie podziękować moim wspaniałym przede wszystkim kolegą mechaniką. Karol F wyciągał oraz rozkręcał a później wkładał silnik do auta oraz Wojtkowi, który wszystko składał – doprowadził jednostkę do stanu montażu do pojazdu.
Wojtka możecie znaleźć na www.mx-5.pl nick SNAFU. Posiada warsztat elektro-mechaniczny w mojej miejscowości i jako jeden z nielicznych dobrze instaluje instalacje LPG.
Dziękuje również koledze Bartkowi z forum, który nawet w nocy musiał odpowiadać na pytania mnie nurtujące dotyczące remontu. Jeszcze raz dziękuje za płytę z wszystkimi danymi
Stan po gruntownym wyczyszczeniu bloku, tłoków
Zastosowałem nowy uszczelniacz oryginalny Mazdy... W tym momencie można – ja to uczyniłem wyciągnąć pompę olejową w celu wymiany sprężynki oraz zaworka upustowego. U mnie sprężynka była ewidentnie krótsza niż nowa...
2 dni pracy dremelem aby uzyskać jakiś efekt
Kolejne kilka dni to rozebranie i gruntowne wyczyszczenie popychaczy hydraulicznych. Jeśli nie chcecie mieć z nimi problemów to lepiej po prostu je wyczyścić
Głowice zamontowane tak jak każe książka
Kolega w tej chwili szykuje talerzyki czyli słynne sprężynki, które się wymienia w wałkach rozrządu co drugą wymianę rozrządu.
Nie ukrywam aby silnik wyglądał jak w tej chwili trzeb się trochę orientować w temacie
Cóż dalej wszystko jest oczywiste, montujemy sprzęgło zakupiłem firmy exedy
Jednostka praktycznie jest gotowa
Zabawiłem się w polerowanie pokryw zaworowych, egr zaślepiony. Ogólnie starałem się aby wszystko było bardzo czyste co pochłaniało spor mojego wolnego czasu. Wymieniłem również węże wody. Niektóre elementy przydałoby się wymienić na nowe na przykład blachę osłonę kolektorów...
Rozebrałem również kolektor ssący oraz przepustnice – naprawdę warto to zrobić zwłaszcza jeśli jeździcie jednostką, która spala olej!
Kolektor czyściłem cały dzień a uszczelki trzeba dorabiać, bo nie są dostępne
Teraz najlepsze
Po tak wspaniałym remoncie mieliśmy ogromne problemy z odpalenie jednostki. Sprężanie było na 3 tłokach nierówne a na pozostały ciśnieniomierz wskazywał zero
Miłej lektury, może się coś komuś przyda z moich słów
Przepraszam za miniaturki fotek, ale kiedy wklejałem link i działałem zgodnie z instrukcją to nie były one widoczne...