czujnik spalania stukowego odłączony kabel

Postprzez AREK00AR » 4 gru 2008, 19:27

witam mam xedosa v6 2.0 L AUTOMAT z dużym apetytem na paliwo zrobiłem odczyt kodów błedów <jelen>--troche ich było-- i powoli usuwam usterki.biore się teraz za czujnik spalania stukowego i okazało się że kabel od czujnika jest obciętyi nie wiadomo gdzie go poprowadzić bo jest tylko odcinek kabla do czujnika.W symie to nawet się ciesze że jest szansa że czujnik jest sprawny---dużo rozkręcania by było żeby sie do czujnika dostać
Nie wiem dlaczego jest urwany mam ją 3 miesiące i pewnie poprzedni właściciel coś grzebał i spartolił sprawe <killer> być może nawet i zapłon przestawiony jest <killer> bo jest mułowata
a może ktoś z zielonej góry mnie zaprosi :) na oględziny swojego silnika i tam podejrze gdzie się podpiąć z tym czujnikiem
A MOŻE JAKIEŚ ZDJĘCIE
Ostatnio edytowano 7 gru 2008, 14:44 przez AREK00AR, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 4 gru 2008, 18:56
Auto: MAZDA XEDOS V6 2.O 93 rok

Postprzez AREK00AR » 7 gru 2008, 14:43

Witam postanowiłem sam dotrzeć do tego gdzie powinien dyć podłączony czujnik
Po r rozcięciu wiązki z kablami znalazłem ucięty kabel .Miałem wątpliwości czy to dobre kable bo różniły się kolorami.Ale po podłączeniu kod błędu nie wystepował
To zdjecie kabla od czujnika sam czujnik jest niedostępny bez rozkrecania
Obrazek
DWA KABLE NA JEDNYM ZDJĘCIU
Obrazek
PRZED NAPRAWA AUTO PALIŁO 15 LITRÓW GAZU NA 100 KM W TRASIE I WMIEŚCIE NAWET 20 :( :( :( :( NIE LICZĄC PALIWA ZUŻYTEGO DO ODPALENIA I ZAGRZANIA SILNIKA
PO NAPRAWIE JESZCZE NIE WIEM ALE NAPEWNO NAPISZE
mam wątpliwości czy sam czujnik przyczynił by się do aż tak wielkiego spalania
Początkujący

Postprzez wojtek4ws » 19 mar 2009, 11:50

a czy moglbys wytlumaczyc gdzie jest ten czujnik bo zalozylem nowego posta moze zupelnie niepotrzebnie??
Wreszcie znowu Madzia!!
Forumowicz

Od: 3 mar 2009, 00:28
Auto: 626 GE KL

Postprzez AREK00AR » 19 mar 2009, 19:01

Sam czujnik jest niedostępny bez zdjęcia kolektora sam dokładnie nie wiem gdzie jest bo nie zdejmowałem kolektora.Jak komp wywala ci błąd zacznij od wtyczki może zaśniedziało będzie prościej niż od razu do czujnika się dobierać.
Początkujący

Postprzez wojtek4ws » 19 mar 2009, 22:04

oki sprawdze wtyczke , napisz tylko proszę czy dobrze wnioskuję ze zdjęcia czy ta wtyczka jest w okolicy linki do sprzęgła i termostatu?? i ewentualnie jesli wiesz w ktorej jest głowicy ten czujniczek?? pozdrowienia

EDIT

mam jeszcze pytanie czy po wpięciu czujnika i skasowaniu błedów przestała zżerać paliwo i poprawily sie osiągi (tzn czy kąt zapłonu sie ustawił?) mam na pewno zwalony czujnik bo multimeter wpięty w kostke pokazuje że jest zwarty ... :|

Nie piszemy post pod postem tylko używamy opcji "zmień" Moderator :)
Wreszcie znowu Madzia!!
Forumowicz

Od: 3 mar 2009, 00:28
Auto: 626 GE KL

Postprzez medival697 » 7 mar 2016, 11:32

Mógłby ktoś rzucić zdjęcie, w której wiązce są przewody do podłączenia tego czujnika? Też mam urwane i nie mogę ich znaleźć ;/
Początkujący

Od: 23 sty 2016, 18:29
Auto: mazda xedos 6 2.0 v6
1997