prawie 3 tygodnie nie jeździłem moją Mazdą.
Dzisiaj odebrałem ją z warsztatu i zauważyłem a właściwie usłyszałem dziwny objaw.
Otóż podczas zmiany biegow słychać skrzypienie a gałka chodzi zauważalnie ciężej.
Spotkał się ktoś z czymś takim?
Czego to może być objawem oraz co można z tym zrobić?
Dziwne objawy po stłuczce
Strona 1 z 1
Skrzypiąca gałka od zmiany biegów
gałka czy lewarek?
Jakoś nie pojmuję jak gałka może skrzypieć
Btw. Co miałeś robione u mechanika?
hmmm, sprawdź profilaktycznie tan oleju w skrzyni biegów.
Możesz też mieć do wymiany takie tulejki na łączeniu lewarka z drążkiem ze skrzyni biegów. Mogły się zatrzeć/zużyć ze starości.
Możesz też mieć do wymiany takie tulejki na łączeniu lewarka z drążkiem ze skrzyni biegów. Mogły się zatrzeć/zużyć ze starości.
Dodatkowo zauważyłem że przy ostrym hamowaniu z prędkości > 90Km/h auto zaczyna "tańczyć" – ściąga je raz w lewo, raz w prawo. Jadę dzisiaj zmienić opony. Zobaczę może pomoże wyważenie kół (podczas crasha, przy prędkości około 30 km/h trafiłem prawym przednim kołem w drzewo)
Na szczęście w kole zapasowym mam oryginalną felgę – boję się jednak, że mógł oberwać [waaaco?] – sam już nie wiem.
Podczas jazdy zauważyłem jeszcze jeden dziwny objaw – jadę sobie na 4-5 biegu i na ulamek sekundy spadają obroty (jakby gasł silnik) i zapalają się dwie czerwone kontrolki – nie zdążam jednak zarejestrować, które ponieważ trwa to dosłownie chwilkę. Wie ktoś co to może być?
Wydaje mi się, że te kontrolki to:

Na szczęście w kole zapasowym mam oryginalną felgę – boję się jednak, że mógł oberwać [waaaco?] – sam już nie wiem.
Podczas jazdy zauważyłem jeszcze jeden dziwny objaw – jadę sobie na 4-5 biegu i na ulamek sekundy spadają obroty (jakby gasł silnik) i zapalają się dwie czerwone kontrolki – nie zdążam jednak zarejestrować, które ponieważ trwa to dosłownie chwilkę. Wie ktoś co to może być?
Wydaje mi się, że te kontrolki to:

- Od: 17 paź 2006, 07:47
- Auto: Xed 6 2.0 V6-->Millenia 2.5 V6 --> Mondeo MKIV
rafal_gz napisał(a):Dodatkowo zauważyłem że przy ostrym hamowaniu z prędkości > 90Km/h auto zaczyna "tańczyć" – ściąga je raz w lewo, raz w prawo. Jadę dzisiaj zmienić opony. Zobaczę może pomoże wyważenie kół (podczas crasha, przy prędkości około 30 km/h trafiłem prawym przednim kołem w drzewo)
Sam sobie odpowiedziałeś jak uderzyłeś w drzewo to mógł się skrzywić wahacz lub kolumna mac persona to może być przyczyną tańcowania. Amortyzator szlag trafił. Mogło się też tak stać, że półośka uszkodziła skrzynię. W takich uderzeniach skutki są różne. Sprawdź dokładnie całe zawieszenie z tej strony gdzie było uderzenie.
- Od: 26 lut 2007, 12:53
- Auto: XEDOS 6 2.0 V6
arni0000 napisał(a):Sprawdź dokładnie całe zawieszenie z tej strony gdzie było uderzenie.
Raczej sprawdź całe zawieszenie i zrób geometrię. Wtedy będziesz wiedział, czy auto nie jest przestawione.
- Od: 9 sty 2007, 16:05
- Auto: dawniej – dwie zielone 626, GE – obecnie OMEGA MV6 – tez zielona
Za tydzień odbiorę opony więc zobaczę ( na razie jeżdżę na starych letnich – mocno zniszczone pirelli )
Po zmianie fegli nie występuje już problem ze ściąganiem auta, czuję za to spory dyskomfort jeżdżąc po łódzkich dziurach na oponach 195/60 (zimą śmigałem na 185/65)
Problem z obrotami zniknął samoczynnie.
Muszę też ustawić prawą lampę, bo po wymianie świeci sporo wyżej niż lewa.
Wszelkie wskazówki howto mile widziane
Po zmianie fegli nie występuje już problem ze ściąganiem auta, czuję za to spory dyskomfort jeżdżąc po łódzkich dziurach na oponach 195/60 (zimą śmigałem na 185/65)
Problem z obrotami zniknął samoczynnie.
Muszę też ustawić prawą lampę, bo po wymianie świeci sporo wyżej niż lewa.
Wszelkie wskazówki howto mile widziane

- Od: 17 paź 2006, 07:47
- Auto: Xed 6 2.0 V6-->Millenia 2.5 V6 --> Mondeo MKIV
Strona 1 z 1