Padnięte łożysko oporowe – wymiana

Postprzez bikerr » 1 mar 2016, 16:02

Witam, czy ktoś już wymieniał u siebie samo łożysko oporowe lub docisk sprzęgła? Jeśli tak to czy dużo roboty jest przy tym i czy trzeba opuszczać silnik, żeby wyjąc skrzynie? Dodam, że mam kanał. I czy warto od razu zwracać uwagę na coś innego, żeby przy okazji wymienić? Pytam ponieważ padło mi łożysko na amen, od jakiegoś czasu było je słychać, ale z tego co czytałem można było przez jakiś czas tak jeździć a czasu na wymianę za bardzo nie było no i zimno ostatnio a ogrzewanego garażu nie mam :( Więc przez jakiś czas jeździłem i cały czas było tak samo tzn, sprzęgło działało normalnie i dźwięk był cały czas taki sam ale ostatnio (przy parkowaniu) po wciśnięciu sprzęgła usłyszałem piszczenie? łożyska i na wolnych obrotach po wciśnięciu sprzęgła silnik gaśnie. Kolejne pytanie jest takie, czy mogę przełożyć cały docisk z łożyskiem ze starego sprzęgła ponieważ mam drugi silnik ze skrzynią i tam przed wymianą silnika wszystko było dobrze, łożyska wgl nie było słychać, czy jednak lepiej kupić nowe łożysko? Aha, sprzęgło łapie mniej więcej w połowie pedała, nie ślizga się ani nic więc samo sprzęgło jest jeszcze dobre.
Początkujący

Od: 29 cze 2014, 01:26
Auto: Jest –> Mazda Xedos 6 2.0 V6
Było –> Mazda 626 GE 1.8

Postprzez krzysek71 » 2 mar 2016, 10:53

Ja przy okazji bym odkręcił koło zamachowe i zmienił symering na wale
Forumowicz

Od: 22 cze 2010, 21:52
Auto: MAZDA 323F BA 95r 1,5 Z5 była jest MAZDA XEDOS CA 95r był KF jest KL lpg Koltec była jest MAZDA XEDOS 9 MT 2000r + lpg KME

Postprzez bikerr » 7 mar 2016, 02:18

Na prawdę nikt nie wymieniał u Siebie sam sprzęgła? :(
Początkujący

Od: 29 cze 2014, 01:26
Auto: Jest –> Mazda Xedos 6 2.0 V6
Było –> Mazda 626 GE 1.8