Cześć, ostatnio wymrugałem sobie błędy komputera, wyszły dwa: błąd 23 (tylna lambda) i 05 czujnik spalania stukowego. W związku z tą sytuacją mam dwa pytania: Gdzie znajduje się czujnik spalania stukowego (jeżeli można prosić zdjęcie byłoby super) chciałem sprawdzić kostkę czy nie jest zaśniedziała, oraz dla czego po resecie komputera zniknął błąd 23 a ciągle pozostaje błąd 05 (kostki obydwu sond zostały rozpięte i komputer błędu nie widział), zrobiłem tak dla tego aby się upewnić, która z sond jest uszkodzona. Robiłem odczyt na zapłonie i na pracującym silniku i za każdym razem błędy sond nie były wyłapywane. Dla próby została rozpięta kostka czujnika położenia wału i komputer od razu wyłapał błąd.
Proszę o jakieś wskazówki, pozdrawiam
czujnik spalania stukowego gdzie jest?
Strona 1 z 1
Na zdjęciu gdzie masz cały silnik przewód do czujnika spalania stukowego jest biały i idzie między głowicami. Na drugim zdjęciu widać sam czujnik.
Błąd czujnika może być spowodowany tym, że auto masz z roku 93 a być może silnik z nowszego modelu X6 w którym nie było czujnika stuku i po prostu jest niepodłączony (popatrz czy nie masz w tych okolicach jakiejś niepodłączonej wtyczki). Jeśli tak jest to nie ma się czym przejmować
Błąd czujnika może być spowodowany tym, że auto masz z roku 93 a być może silnik z nowszego modelu X6 w którym nie było czujnika stuku i po prostu jest niepodłączony (popatrz czy nie masz w tych okolicach jakiejś niepodłączonej wtyczki). Jeśli tak jest to nie ma się czym przejmować
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
Strona 1 z 1