Głośna praca silnika K, stukanie.

Postprzez Fedu » 2 maja 2011, 20:36

Może to banalne pytanie ale sprawdzałeś poziom oleju? Mój tak klekocze prze jakieś 2-3 min jak ma mało leju. Jak oleju jest ok... to nie klekocze :D no czasami przez 5-10sek.
Forumowicz

Od: 23 kwi 2009, 16:26
Auto: Mazda 6 GY 2.0 141km 03r Kombi
Był:
Xedos 6 CA KF 2.0 V6 98r

Postprzez enio » 4 maja 2011, 12:20

Oczywiście olej jest cały czas sprawdzany i stan pod max. Auto stawiam na jak najrówniejszej powierzchni.
Jedynie co mnie do końca nie przekonuje że, to talerzyki/sprężynki, to że po przejechaniu kilku km klekot znacząco cichnie.
Forumowicz

Od: 29 sie 2008, 13:24
Auto: Mazda Xedos 6 2.0

Postprzez gregorg » 8 maja 2011, 19:43

Suchy19830, zmień sprężyny na wałkach rozrządu. Sprężyny są odpowiedzialne za kasowanie luzu międzyzebnego pomiedzy kołami zębatymi na wałkach rozrządu. Do naprawy potrzeba:
-dwie sprężyny
-dwie zmodyfikowane nakrętki
-dwie zaślepki
Naprawę da się wykonać bez zdejmowania paska rozrządu.

nie możesz wykorzystać z innego silnika
trzeba rozebrać rozrząd i zdjąć pokrywy zaworów no i oczywiście kolektor w pierwszym rzędzie

Więc jak to jest, trzeba czy nie zdejmować rozrząd?
Ma ktoś zdjęcie tych sprężynek? Gdzieś znalazłem że można je podgiąć <zawstydzony>
W którym miejscu się znajdują?

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio edytowano 8 maja 2011, 20:38 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Powód: edytowalem obrazek... prosze uzywac kodow do zdjec :)
Forumowicz

Od: 11 lip 2009, 22:37
Auto: Xedos 6 V6
Mazda 3 BK 1.6 Y6

Postprzez lukkil » 9 maja 2011, 20:44

zerknij tutaj, masz wszystko opisane:

Kod: Zaznacz cały
http://www.mx6.com/forums/2g-mx6-general/218286-how-replace-friction-gear-spring-assembly.html

trzeba rozpiąć rozrząd, zdjąć wałki i rozkręcić :)

przy okazji można umyć HLA :)

u mnie zauważyłem że jak zgasze silnik gdy mi coś terkocze i zaraz go odpale to chodzi znacznie ciszej więc obstawiam te talerzyki.
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
Forumowicz

Od: 7 paź 2009, 16:37
Auto: Xedos 2.0 V6 1996r

Postprzez Intruz1 » 22 cze 2012, 19:40

Witam!
U mnie jest tak: odpalam zimny silnik chwila klekot i cisza. Odpalam ciepły i klekot przez dłuższa chwile tzn. jakieś 1-2min.
Rozrząd wymieniony jakieś tyś. km temu, spreżynki też.
Przed wymianą było chyba lepiej, klekotał tylko na zimnym.
Tyle, że ja zrobiłem chyba jeden błąd nie wycisnąłem szklanek :|
A po zdjeciu wałka chyba powinienem to zrobić?
J low dis kar hehe ;)
Forumowicz

Od: 27 cze 2010, 17:50
Auto: xedos 2.0V6 KF '97

Postprzez Schodek » 8 sty 2013, 22:58

Witam wszystkich serdecznie.
Mam Xedos`a 6 2.0V6, dziś odebrałem go od mechanika, który wymieniał rozrząd (komplet- rolki, napinacz, pasek itd. Wszystko kupione w carspeed OE MAZDA).
Po przejechaniu 15 km nie wyłączając silnika otworzyłem maskę i usłyszałem dziwne wycie (jęczenie) jakby paska alternatora czy pompy wody. Nie wiem dokładnie co to jest.
Wróciłem do mechanika i mówię o problemie. Sprawdzał poziom napięcia pasków, luzował, napinał bardziej ale nic się nie zmieniało.
Wycie (jojczenie) zostało.
Umówiłem się z mechanikiem, że jeżeli do piątku nie przejdzie to przyprowadzam go i ma to zrobić.
Pytanie do Was. Czy przy wymianie rozrządu, mechanik mógł coś źle zrobić ? Czy mógł coś zrobić z pompą ? Może to jakieś łożysko ?

Dodam jeszcze, że na sam koniec mechanik powiedział mi, że pierwszy raz robił taki silnik
Bardzo proszę o sugestie z Waszej strony co sądzicie o tym?
Początkujący

Od: 7 sty 2013, 21:13
Auto: Mazda Xedos 6
2.0 V6
1992

Postprzez jedrzej07 » 8 sty 2013, 23:39

moim zdaniem moga to byc lozyska na napinaczu/napinaczach paskow wieloklinowych, one powoduja takie dzwieki w tych okolicach. Wymiana raczej nie jest skomplikowana, 20-30 minut to jest max jak wiesz co trzeba odkrecic. I koszt lozyska to ok 20zl, najlepiej oba wymienic dla swietego spokoju.

Tu masz temat o tym
viewtopic.php?f=127&t=12627&hilit=6203&start=20
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 mar 2009, 22:08
Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001

Postprzez radar88 » 9 sty 2013, 22:47

No i co ja mam z tym zrobić....
]
Kamil
Moderator

Od: 24 kwi 2009, 20:24
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez mihał85 » 20 sty 2014, 19:06

Koledzy ja też mam taki stukot. Wydaje mi się, że dobiega gdzieś z okolicy rozrządu. Ale najdziwniejsze jest to, że nie występuje on zawsze. Najlepiej jest jak autko postoi długo. Ostatnio stał Xed pod chmurką ponad tydzień czasu wcale nie odpalany. Wszedłem do auta zakręciłem autko odpaliło i cisza. Żadnego klekotania. Najgorzej jest jak auto palę codziennie to klepie jak głupie. Jak odpalam i wskoczy na wysokie obroty to klepie. A jak odpalam i nie wskoczy aż tak wysoko tylko go coś przymuli to nie klepie :/ I teraz moje pytanie. Czy te sprężynki na wałkach będą zawsze klepać czy jest możliwe, że raz tak a raz nie. To samo tyczy się zaworka olejowego. Dodam tylko, że Xed nie żre oleju w nadmiernych ilościach. Ale powoli zbliża mi się rozrząd. I nie wiem czy wywalać całą górę przy okazji wymiany rozrządu czy spróbować najpierw rozrząd i zobaczyć co będzie.
Zapraszam na moje aukcje z częściami do Xedosa.
http://moto.allegro.pl/listing.php/user?us_id=9433598
Forumowicz

Od: 13 kwi 2011, 12:32
Auto: Xedos 6 V6 96"
Honda Hornet 900 02"

Postprzez lukkil » 20 sty 2014, 19:56

moim zdaniem talerzyki na wałkach – u mnie też jest podobnie – nieraz odpalę i cisza – czasem wali jak diesel :D po rozgrzaniu cichuteńko.
PS: napinacz rozrządu wymieniałem bo myślałem że to on powoduje te stuki.
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
Forumowicz

Postprzez mihał85 » 21 sty 2014, 19:09

Hmm to jednak się nie obędzie bez rozbierania góry <płacze> Szkoda. No to mnie czeka wydatek łooo
Zapraszam na moje aukcje z częściami do Xedosa.
http://moto.allegro.pl/listing.php/user?us_id=9433598
Forumowicz

Od: 13 kwi 2011, 12:32
Auto: Xedos 6 V6 96"
Honda Hornet 900 02"

Postprzez skorpion1985 » 10 lip 2014, 16:08

Witam mam. Przy odpalonym silniku bez różnicy czy zimnym czy rozgrzanym słychać taki klekot gdzieś przy kolektorze ssącym a gdy gaszę auto słychać jeszcze prze chwilę takie syczenie. Dołączam filmiki.

https://www.youtube.com/watch?v=mTf3YBH ... e=youtu.be

na tym jest te syczenie
https://www.youtube.com/watch?v=MTiyLTa ... e=youtu.be
skorpion1985

Postprzez lukkil » 11 lip 2014, 00:38

wygląda to na talerzyki przy wałkach rozrządu
Forumowicz

Postprzez skorpion1985 » 11 lip 2014, 07:12

lukkil napisał(a):wygląda to na talerzyki przy wałkach rozrządu

Wymieniać to razem z rozrządem ? a tak w ogóle to coś poważnego jest ? tylko że ten dźwięk jest przy kolektorze a te sprężynki są pod pokrywą zaworów. Teraz dobrze się przysłuchałem to ten klekot tylko słychać na rozgrzanym aucie na zimnym nic.
skorpion1985

Postprzez lukkil » 11 lip 2014, 13:24

w fałce bardzo ciężko jest zlokalizować skąd wydobywa się. klekotanie, stukanie itp
możesz wymienić razem z rozrządem te talerzyki na wałkach – nie jest to nic poważnego, dają tylko nie przyjemne dźwięki jak są zużyte
hałasować może też rozrząd, po wymianie razem z talerzykami powinno być OK

a tak w ogóle to nieźle jakieś łożysko Ci wyje :] albo któraś rolka na rozrządzie, ew łożysko napinacza lub alternatora
Forumowicz

Postprzez skorpion1985 » 11 lip 2014, 14:33

lukkil napisał(a):w fałce bardzo ciężko jest zlokalizować skąd wydobywa się. klekotanie, stukanie itp
możesz wymienić razem z rozrządem te talerzyki na wałkach – nie jest to nic poważnego, dają tylko nie przyjemne dźwięki jak są zużyte
hałasować może też rozrząd, po wymianie razem z talerzykami powinno być OK

a tak w ogóle to nieźle jakieś łożysko Ci wyje :] albo któraś rolka na rozrządzie, ew łożysko napinacza lub alternatora

Ile taka wymiana rozrządu kompletnego z pompą wody kosztuje ? czy przy tym trzeba tez wymieniać uszczelniacze wałków rozrządu, przedni uszczelniacz wału korbowego i sprężynki wałków rozrządu ?
skorpion1985

Postprzez lukkil » 13 lip 2014, 20:31

napisz do carspeed
co do uszczelniaczy to też bym wymienił, spokój na lata –
talerzyki ok 100zł kosztują i na prawde warto je wymienić
jeśli cieknie Ci pokrywa zaworów to też bym uszczelki weź pod uwagę
Forumowicz

Postprzez skorpion1985 » 14 lip 2014, 11:31

lukkil napisał(a):napisz do carspeed
co do uszczelniaczy to też bym wymienił, spokój na lata –
talerzyki ok 100zł kosztują i na prawde warto je wymienić
jeśli cieknie Ci pokrywa zaworów to też bym uszczelki weź pod uwagę

Już wcześniej się pytałem co ile kosztuje. Chodziło mi o to ile mechanik za tą wymianę by wziął ;P
skorpion1985

Postprzez Brodzisz » 7 sty 2016, 23:03

Uszanowanie.
Kupiłem Xedosa 2,0 z '94 trochę przypadkowo. Dałem za niego 2tys i nie spodziewam się, że będę jeździł teraz kilka lat bez żadnego wkładu. Powoli będę sobie w nim grzebał, ale zacznę od tego popularnego tematu, bo mój też tak dziwnie klekocze w okolicach rozrządu (chyba, lewa strona na filmie i u góry).
Mnie bardziej interesuje jak bardzo pilna jest ta naprawa, bo do wiosny mam mocno ograniczone fundusze, a nie chcę żeby to bordowe cudeńko się posypało. Film nagrany po około 20 km
https://youtu.be/jMocTsxy63I
Początkujący

Od: 7 sty 2016, 22:32
Auto: Mazda Xedos 6 1994 2,0 V6

Postprzez lukkil » 7 sty 2016, 23:42

talerzyki na wałkach rozrządu do wymiany
Forumowicz