temperatura w Xedosie 2.0 v6 KF
Strona 1 z 1
Witam posiadaczy Xedosow.Jako ze nabyłem w ostatnim czasie Mazde Xedos 2.0 V6 ,to mam w związku z tym pytanie ? Ponieważ jest to moja pierwsza Mazda i nie wiem czy mam cos nie tak ,czy poprostu tak powinno być ,ze wskaźnik temperatury znajduje sie tak na 2/3 wysokości? Ostatnio wymienilem kompletny rozrząd z pompa wody, bo ta stara praktycznie stala w miejscu , generalnie samochod nie gotuje się, węże nie puchną , plynu przez zbiornik nie wyrzuca,czasem zalaczal sie wentylatory jak jadę do domu taka kiepska droga , i caly czas mam zapięty drugia nawet pierwszy bieg ale to chyba raczej normalne, a tak normalnie to temperatura stoi caly czas na tej 2/3 kreski.Przeglądając forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie , dlatego założyłem nowy wątek. Z góry dziękuję za odpowiedź 
Dzień dobry,
Dwa problemy:
Raz, to układ chłodzenia. Czytałem w niedawno napisanym wątku, że wskazówka temperatury w przedliftowych xedach leci na 2/3 skali, i jest to norma. Czy tyczy się to także poliftów? Jak jest u Was? Pytam też głównie dlatego, że po dowolnej jeździe +10km zawsze po otwarciu maski mam wrażenie, że jest tam zdecydowanie cieplej, niż powinno być, ale fachowcem nie jestem
(+czytałem błędy komputera, czujnik wydaje się być ok).

Druga sprawa: podczas profilaktycznego przemywania silnika (po raz pierwszy w tej Madzi) wypatrzyłem odpięte rurki i czujnik:
– domyślam się, że jest to czujnik ciśnienia; i przewód (2) powinien zostać podłączony do czujnika (1)? Póki co jeździłem widocznie z odpiętym i nic się nie działo ¯\_(ツ)_/¯
– no i punkt (3): czym jest owa nieszczęsna rureczka, którą poprzedni właściciel zatkał wkrętem?
Dwa problemy:
Raz, to układ chłodzenia. Czytałem w niedawno napisanym wątku, że wskazówka temperatury w przedliftowych xedach leci na 2/3 skali, i jest to norma. Czy tyczy się to także poliftów? Jak jest u Was? Pytam też głównie dlatego, że po dowolnej jeździe +10km zawsze po otwarciu maski mam wrażenie, że jest tam zdecydowanie cieplej, niż powinno być, ale fachowcem nie jestem

Druga sprawa: podczas profilaktycznego przemywania silnika (po raz pierwszy w tej Madzi) wypatrzyłem odpięte rurki i czujnik:
– domyślam się, że jest to czujnik ciśnienia; i przewód (2) powinien zostać podłączony do czujnika (1)? Póki co jeździłem widocznie z odpiętym i nic się nie działo ¯\_(ツ)_/¯
– no i punkt (3): czym jest owa nieszczęsna rureczka, którą poprzedni właściciel zatkał wkrętem?
- Od: 9 kwi 2014, 20:16
- Auto: Była Mazda 323p, 1.3, 1996r.
Jest Xedos 6, 2.0 V6, 1996r.
Powodzenia, po każdej wizycie u mechaniora będziesz zapewne musiał poprawiać

Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Miałem różne xedy rocznikowo i faktycznie w tym 99r. Wskazówka trzymała się w połowie skali a wtych starszych na 2/3 skali i jest to norma oprócz tego w tym z roku 93 strasznie się grzała środkowa konsola w środku i parzyła w prawą nogę, spowodowane to było brakiem osłony termicznej między rurą wydechową a podłogą dołożyli ją bodajże od rocznika 94
Dopisano 20 wrz 2018, 14:13:
A co do wezyków to najprawdopodobniej nie działały Ci VRISy z braku podcisnienia, jezdzić z tym można normalnie tylko autko trochę słabiej się zbiera
Dopisano 20 wrz 2018, 14:13:
A co do wezyków to najprawdopodobniej nie działały Ci VRISy z braku podcisnienia, jezdzić z tym można normalnie tylko autko trochę słabiej się zbiera
- Od: 24 kwi 2014, 18:11
- Auto: Xedos 9 TA KL 2.5 V6 2002r
Były
Xedos 6 CA KF 2.0 V6 LPG 1995r
Xedos 6 CA KF 2.0 V6 1999r
Xedos 6 CA KF 2.0 V6 1993r
O temperaturę więc martwić się nie będę (bo nigdy się na szczęście nie przegrzał), a o VIRSach zapewne poczytam trochę więcej i w teorii i na forum, bo mechaniką bawię się jedynie hobbystycznie, i nie ogarniam w pełni... tak czy owak, dziękuję za odpowiedzi 
- Od: 9 kwi 2014, 20:16
- Auto: Była Mazda 323p, 1.3, 1996r.
Jest Xedos 6, 2.0 V6, 1996r.
Strona 1 z 1