Xedos brak nawiewu:(

Postprzez qbaac » 18 mar 2015, 23:31

Witam.

Od jakiegoś czasu posiadam xedosa 2.0 V6. Autko sprawuje się naprawdę nieźle, ale ostatnio pojawiła się usterka z którą nie zamierzam jeździć: Przestał działać nawiew kabiny tj. nie działa klima, "ogrzewanie" przedniej szyby, ogrzewanie wnętrza działa tylko podczas jazdy(wiadomo jak). Byłem pewien, że winny jest bezpiecznik, gdyż awaria wystąpiła nagle, ewidentnie jakby spalił się bezpiecznik, pobieżnie sprawdziłem bezpieczniki- wszystko wydaje się ok. Wolałbym nie jechać z taką bzdurą do elektryka, wiadomo za rzeźbę płaci się srogo, dwie ręce mam, wolałbym to zrobić samemu:) Może ktoś też miał podobne przygody? Pomocy!:)
qbaac

Postprzez emagal » 19 mar 2015, 00:44

Jak to mówią po nitce do kłębka. To że bezpiecznik ok to dobrze, ale sprawdź czy jest napięcie na nim. Potem sprawdź czy do chodzi napięcie do panelu sterowania i do wentylatora. Trochę grzebaniny, ale jak sam wspomniałeś dwie ręce masz ;)
Poza tym uzupełnij profil o lokalizacje, może się przydać.
Forumowicz

Od: 19 maja 2013, 19:45
Auto: Mazda 323 V S 1.5 16V 1997 r. do 02.2015 a teraz Premancy 2003r. 1.8B

Postprzez qbaac » 19 mar 2015, 23:38

Zapomniałem dodać, że tak jak przed awarią po odpaleniu silnika przyciski od trybu ogrzewania świeciły się w konfiguracji takiej jak przed zgaszeniem. Teraz nie pali się nic, dopóki nie wcisnę dowolnego przycisku, wtedy zapala się tak jak powinno( ale dalej nie dmucha). Poszukam jutro próbnika, sprawdzę prąd i zdam relacje:) Nie po to kupiłem Mazdę żeby bujać się z elektryką:)
qbaac