Cześć. Pojeździłem dzisiaj nieco, i zaparkowałem Xedosa pod domem. Po godzinie spojrzałem do autka i pod autem plama z oleju. Sprawdziłem płyn do wspomy, hamulcowy, silnikowy – wszystko full. Olej wyciekł na 100% ze skrzyni. Na wjeździe i ulicy też są plamki, więc jak wracałem to już ciekł. Około miesiąca temu wymienialiśmy półosie i ubytek oleju został uzupełniony świeżym. Dopiero za kilka dni będę mógł zaprowadzić auto na podnośnik, może ktoś już miał podobną akcję i wie którędy mógł uciec ? Uszczelniacz półosi ? Może którymś korkiem? Biegi wchodzą normalnie i auto jeździ. Czy blok skrzyni mógł pęknąć sam z siebie?
Tam gdzie dzisiaj parkowałem auto nie ma ani śladu oleju. Musiał zacząć wyciekać gdzieś po drodze a pod domem uciekł cały w dosłownie godzinę.
Wyciekł cały olej ze skrzyni...
Strona 1 z 1
- Od: 17 gru 2012, 02:02
- Auto: XC70 Cross Country '01
Xedos 6 '92 KF
Ciekawy przypadek możliwości jest kilka uszczelniacz półosi ,dziurka w skrzyni ,odkręcona śruba od wlewu lub od spustu ewentualnie przegnił ci dekielek od skrzyni najlepiej schylić się i zobaczyć skąd leći
Zaglądałem na lewarku, nawet pchałem łapki. Trochę strach wchodzić pod auto na lewarku ale wydaje mi się, że sączy się z dołu skrzyni. Jak auto stało na lewarku to zaczęła wyciekać resztka.
Aha. kilka godzin przed tym wyciekiem wystąpiło takie specyficzne stuknięcie, jakby coś stuknęło w podłogę auta podczas jazdy. Tak sobie teraz myślę, że w skrzyni mogło się coś rozpaść, tylko dlaczego zaczęło cieknąć dopiero po kilku godzinach... No i skrzynia nadal działa.
Aha. kilka godzin przed tym wyciekiem wystąpiło takie specyficzne stuknięcie, jakby coś stuknęło w podłogę auta podczas jazdy. Tak sobie teraz myślę, że w skrzyni mogło się coś rozpaść, tylko dlaczego zaczęło cieknąć dopiero po kilku godzinach... No i skrzynia nadal działa.
Xedos 6 '92 KF
Jeśłi masz możliwośc to wjedz gdzieś na kanał i zobacz czy masz wg korek , bo prawdopodobnie to stuknięcie to odpadający element przez który olej Ci uciekł . Ja obstawiam korek.

- Od: 6 gru 2009, 12:35
- Auto: Mazda Xedos 9 TA Kl 95 r. +LPG
Xedos 9 TA KL 99 r. LPG :)
Mam nadzieję. Ale wątpię bo po tym stuknięciu stała ponad godzinę w innym miejscu i nie było ani kropelki. Najgorszy scenariusz to taki, że to stuknięcie to jakiś element albo luźna śrubka w skrzyni, która potem zrobiła dziurę w bloku. Ale znowu nie było żadnego hałasu itp. przed wyciekiem. Na tygodniu się okaże. Ale skrzynię do Xedosa tu przetransportować to będzie niezły problem. Chyba, że na miejscu kupię...
Xedos 6 '92 KF
Na OLX widziałem kilka skrzyń od forda probe też pasuje
Dopisano 9 lut 2015, 09:04:
Dopisano 9 lut 2015, 09:04:
Xedos 6 '92 KF
Strona 1 z 1