Witam wszystkich.
Mój pierwszy post na forum chociaż gościem jestem już od dawna. Opisze mój problem.
Teraz jestem w Holandii i chyba przez przypadek zalałem do madzi benzynę ołowiowa (wiem dziwne że w ogóle taką znalazłem tutaj ale jednak). Jakie szkody może to wywołać w silniku bo o problemach z sondą lambda i katalizatorze już wynorałem z innych zródeł.
P.S
nie krzyczcie za mocno
własnie sie dowiedziałem że dokładnie była to benzyna z substytutem ołowiu.
Czy zatankowanie benzyny olowiowej moze miec skutki uboczne?
Strona 1 z 1
rapis napisał(a):o problemach z sondą lambda i katalizatorze już wynorałem z innych zródeł.
no to juz wszystko wiesz
ja polecam Tobie jeszcze dolac do zbiornika paliwa srodek do czyszczenia ukladow paliwowych...
Skoda Rapid , Mii FR-line 1.0
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
rapis napisał(a):Wątek można zamknąć.
a wlasnie, ze nie
on zostanie z nami... ku przestrodze, ze olowiowa benzyna jeszcze istnieje
Witam ponownie w tym wątku.
Ze skutków ubocznych zauważyłem :
mianowicie po zalaniu do pelna PB 98 i preparatu do czyszczenia wtrysków czuć w środku zapach benzyny + zapach preparatu.
czyżby sonda?
Ze skutków ubocznych zauważyłem :
mianowicie po zalaniu do pelna PB 98 i preparatu do czyszczenia wtrysków czuć w środku zapach benzyny + zapach preparatu.
czyżby sonda?
- Od: 7 sie 2011, 10:29
- Auto: Mazda Xedos 6 2.0 v6 144km 1993r, a obecnie Mazda Mx-3 2.5 v6 1993r
A ja bym się dobrze zastanowił na dym zbiornikiem. Zbiornik jest dość daleko od bagażnika, ponieważ jest on pod kanapą, a zaczyna się za kołem zapasowym w stronę kabiny, więc myślę że z Xedosa by musiał zostać maluch aby coś się stało ze zbiornikiem paliwa.
Powiedz kolego czy w aucie śmierdzi na odpalonym silniku czy śmierdzi również jak silnik nie pracuje
Pozdrawiam
Powiedz kolego czy w aucie śmierdzi na odpalonym silniku czy śmierdzi również jak silnik nie pracuje
Pozdrawiam
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
Nie rozumiem swojej Madzi. Wyjezdziłem paliwo do rezerwy i przestało smierdzieć nawet prosiłem kolege żeby upewnił mnie że już nic w aucie nie czuć. A śmiedziało i na odpalonym i na zgaszonym.
Dzis zaleję Madzie po korek i zobaczę (powącham ).
Dzis zaleję Madzie po korek i zobaczę (powącham ).
rapis napisał(a):Dzis zaleję Madzie po korek i zobaczę (powącham ).
raczej powinienes zalac do pierwszego odbicia...
Jak przestało śmierdzieć to znaczy że może przepaliła to co miała przepalić. Warto sprawdzić przewody przy baku a jak sprawdzamy przewody to warto wymienić filterek paliwa.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
]
-
Kamil
radar88 napisał(a):Jak przestało śmierdzieć to znaczy że może przepaliła to co miała przepalić.
Przestało na szczęście, a co filtra to wymieniałem w lutym. Chociaż po tej przygodzie pomyśle nad wymianą.
Dzieki Wszystkim za pomoc.
P.S Chyba panikuje na punkcie swojego autka
Myślę że teraz będzie już dobrze i następnym razem nie zalewaj nie odpowiedniej benzyny.
Ja bym wymienił filterek, lecz jak dobrze idzie to nie wiem czy to będzie konieczne.
Szerokości i przyczepności.
Pozdrawiam
Ja bym wymienił filterek, lecz jak dobrze idzie to nie wiem czy to będzie konieczne.
Szerokości i przyczepności.
Pozdrawiam
]
-
Kamil
Strona 1 z 1