Odma skrzyni korobowej
Strona 1 z 1
Witam. Jestem nowy na forum. Czy mógłby ktoś udzielić mi odpowiedzi na pytanie, gdzie znajduję się w Xedosie 2.0 V6 odma skrzyni korbowej??? Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Za rzetelną odpowiedź dziękuję.
-
Ciawar
co to jest odma??
- Od: 30 cze 2010, 22:18
- Auto: MONDEO MK3 2.0TDCI 115KM + CHIP
Hazu napisał(a):W pokrywach zaworów.
Trudno nie zauważyć
To wiem, że jest na pokrywie zaworów. Ale chodzi mi o odmę skrzyni korbowej, czyli dołu silnika
-
Ciawar
Odłączyłem u siebie odmę, czyli z kolanka dolotu powietrza wypiąłem przewód idący do pokryw głowic ( nie zaślepiając go). Dziurę w kolanku oczywiście zaślepiłam. Natomiast drugi przewód z przedniej pokrywy idący do kolektora dolotowego zatkałem całkowicie. Po tej operacji zauważyłem że silnik lepiej pracuje, nie ciągnie tych oparów z oleju. Czy taką operacją mogę coś uszkodzić?
- Od: 11 lip 2009, 22:37
- Auto: Xedos 6 V6
Mazda 3 BK 1.6 Y6
gregorg napisał(a):Dziurę w kolanku oczywiście zaślepiłam.
gregorg napisał(a):kolektora dolotowego zatkałem całkowicie
Coś nie tak
Czyżby rozdwojenie jaźni
gregorg napisał(a):Czy taką operacją mogę coś uszkodzić?
Po to jest odma, aby ciśnienie z silnika uwolniła. Są specjalne filterki, które się nakłada na wąż wychodzący z pokrywy zaworów. Jest to raczej tylko estetyczne.
- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
gregorg napisał(a):Dziurę w kolanku oczywiście zaślepiłam.
gregorg napisał(a):kolektora dolotowego zatkałem całkowicie
Coś nie tak
Czyżby rozdwojenie jaźni![]()
Dobrze napisałem, do pokrywy zaworów jest dolot ( w kolanku przed przepustnicą) a zasysa przez przewód za przepustnicą.
Po to jest odma, aby ciśnienie z silnika uwolniła. Są specjalne filterki, które się nakłada na wąż wychodzący z pokrywy zaworów. Jest to raczej tylko estetyczne.
W tej sytuacji pasowało by założyć dwa filterki, tylko że wtedy nie będzie już takiego przewietrzania wnętrza silnika.
- Od: 11 lip 2009, 22:37
- Auto: Xedos 6 V6
Mazda 3 BK 1.6 Y6
gregorg napisał(a):Dobrze napisałem,
Chodziło mi o to:
gregorg napisał(a):zaślepiłam
gregorg napisał(a):zatkałem
- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
Strona 1 z 1