Plukanka silnika
1, 2
Witam
Kupilem xedosa z niemczech 2.0 v6 92r. 112tys. przebiegu wszystko udokumentowane.
ostatnia wymiana oleju byla 1,5 roku temu nastepna ma byc planowo za 1000km. Silnik po odpaleniu czasami klekocze z lekka
nie testowalem auta bo nie mam jeszcze zarejestrowanego i nie wiem czy po rozgrzanu silnika bedzie dalej klekotac.
Mysle, ze przydaloby sie wlac do oleju jakas plukanke i wymienic olej na castrola gtx m 10/40. Xedosem tym jezdzil dziadek 65 letni wiec auto pewnie jest zamulone trzeba by bylo tloki odkurzuc po zalaniu dobrego oleji.
Jaka plukanke proponujecie tej firmy "Protex" na allegro nie ma, czy moge uzyc innej.jakiej ?
Pozdro.
Kupilem xedosa z niemczech 2.0 v6 92r. 112tys. przebiegu wszystko udokumentowane.
ostatnia wymiana oleju byla 1,5 roku temu nastepna ma byc planowo za 1000km. Silnik po odpaleniu czasami klekocze z lekka
nie testowalem auta bo nie mam jeszcze zarejestrowanego i nie wiem czy po rozgrzanu silnika bedzie dalej klekotac.
Mysle, ze przydaloby sie wlac do oleju jakas plukanke i wymienic olej na castrola gtx m 10/40. Xedosem tym jezdzil dziadek 65 letni wiec auto pewnie jest zamulone trzeba by bylo tloki odkurzuc po zalaniu dobrego oleji.
Jaka plukanke proponujecie tej firmy "Protex" na allegro nie ma, czy moge uzyc innej.jakiej ?
Pozdro.
- Od: 23 wrz 2005, 21:47
pewnie, nie plucz tylko zmien olej i zobacz co bedzie:)
pllukanko mozesz zrobic pozniej – po co teraz sie w to bawic skoro moze nie byc potrzebne:)
nigdzie sie nie spieszy, wlej po prostu dobry olej i tyle
pozdrawiam!
pllukanko mozesz zrobic pozniej – po co teraz sie w to bawic skoro moze nie byc potrzebne:)
nigdzie sie nie spieszy, wlej po prostu dobry olej i tyle
pozdrawiam!
jest... git:]
- Od: 27 lip 2004, 00:22
- Auto: Mazda GE 626 1,8 16V 1994
Hmm...
No pewnie i moze tak zrobie, ale ten olej w nim jest juz dosc stary i jakby ta plukanka miala wyjsc na dobre to poswiecim bym te 30zl i silniczek przeplukal i bym wiedzial na czym stoie, bo zaszkodzic chyba nie mozna ta plukanka?? czy moze cos sie staj jezeli jest nadmiar oleju w silniku??
Dzieki narazie za odp. Pozdrawiam...
No pewnie i moze tak zrobie, ale ten olej w nim jest juz dosc stary i jakby ta plukanka miala wyjsc na dobre to poswiecim bym te 30zl i silniczek przeplukal i bym wiedzial na czym stoie, bo zaszkodzic chyba nie mozna ta plukanka?? czy moze cos sie staj jezeli jest nadmiar oleju w silniku??
Dzieki narazie za odp. Pozdrawiam...
ksedosior napisał(a): ten olej w nim jest juz dosc stary.
stary olej ma już gorszą lepkość i przez to silnik pracuje głośniej – wymień ma półsyntetyk i wtedy obsłuchaj silnik
kiedys w Pugolocie 405 glośno chodziły mi zawory – pojechałem wiec do mechanika żeby umówić się na regulację a on wyjął bagnet, kapnął kroplę oleju na dłoń, przetarł ją między palcami a nastepnie kazał wymienić olej radząc półsyntetyk – wymieniłem – pomogło.
dodam że olej warto zmieniać raz w roku bo z upływem czasu najzwyczajniej się starzeje, nawet jeżeli jest przejechane na nim niewiele kilometrów
Pozdrawiam
Marcin
Kto chce – szuka sposobu.
Potrafię wyregulować i naprawić instalacje LPG – sekwencje Stag, KME, Agis, Esgi, Lecho, Versus, Elpigaz itp. – zapraszam do kontaktu.
Marcin
Kto chce – szuka sposobu.
Potrafię wyregulować i naprawić instalacje LPG – sekwencje Stag, KME, Agis, Esgi, Lecho, Versus, Elpigaz itp. – zapraszam do kontaktu.
- Od: 27 lip 2005, 21:20
Mam pytanko...
Jak najlpiej spuscic nadmiar oleju z silnika. Poniewaz jak bede cical go zalac plukanko ok 250mll do bede mial poza stan oleju teraz jam juz do konca tzn. ok maksa.
czy spuszcze
– poprzez odkrecenie filtra i wylanie oleju z niego (nie tzreba filtru oleju zalewac olejem?)
– czy tylko poprzez miske olejowa
moze sa jeszce jakies inne mozliwosci
prosze o odp.
z gory dziekuje. Pozdro dla klubowiczow
Jak najlpiej spuscic nadmiar oleju z silnika. Poniewaz jak bede cical go zalac plukanko ok 250mll do bede mial poza stan oleju teraz jam juz do konca tzn. ok maksa.
czy spuszcze
– poprzez odkrecenie filtra i wylanie oleju z niego (nie tzreba filtru oleju zalewac olejem?)
– czy tylko poprzez miske olejowa
moze sa jeszce jakies inne mozliwosci
prosze o odp.
z gory dziekuje. Pozdro dla klubowiczow
Juz zakupilem tube..
oto ona
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66112299
Co o tym sadzicie pokierowalem sie bardziej firma...
oto ona

Co o tym sadzicie pokierowalem sie bardziej firma...
1, 2