Szarpanie na rozgrzanym silniku na wolnych obrotach Xedos 6 2.0
1, 2
Ja miałem ten problem w dwóch CA KF w jednym z przed 94 a w drugim po 94 r brat ma to samo też w BA KF .
Mnie na szczęście udało się rozwiązać całkowicie problem a zrobiłem to pozbywając się całego sterowania silnikiem i silnika. na to konto przyszedł silnik KL z całym osprzętem od MX-6.
Teraz problem dławienia sie, szarpania, skokowej jazdy na niskich obrotach nie występuje.
Więc z tego widać że problem może tkwić w w sterowniku lub przepływce.
Mnie na szczęście udało się rozwiązać całkowicie problem a zrobiłem to pozbywając się całego sterowania silnikiem i silnika. na to konto przyszedł silnik KL z całym osprzętem od MX-6.
Teraz problem dławienia sie, szarpania, skokowej jazdy na niskich obrotach nie występuje.
Więc z tego widać że problem może tkwić w w sterowniku lub przepływce.
U mnie zrobiło sie po wymianie filtra powietrza i świec. Wróciłem do starych świec ale nadal to samo. Szarpie przy ruszaniu jak obroty za bardzo zejdą, dlatego ruszam bardziej dynamicznie by tego uniknąć. Więcej gazu i poprawia się. Szerpanie szczególnie czuć jak ruszam z niskich obrotów, jak uda się przytrzymac do ok 1,5 – 2 tyś szarpania prawie nie czuć. Ciekawe co to może być?
m126p > Polonez > VectraA2.0 > Xedos6
MZ251 > Y XJ600'86 > K ZR1100Zephyr
A500 > PSX > PS2 > X360
A500 > PSX > PS2 > X360
- Od: 13 cze 2009, 21:42
- Auto: 2.0 V6 CA
Ja takze mam cos takiego, w sumie to musze dodawac duzo gazu by nie zgasl 
Wymienie dolot i zobacze co dalej , aczkolwiek jak to nie dolot to co moze byc ? Przewody i swiece wymieniane w zeszlym tygodniu .
Zauwazylem ze na dwojce jak prawie auto sie toczy to i tak potrafi szarpac i trzasc cala bude, tak wiec czesto musze ze sprzeglem rozpedzac (puszczac sprzeglo i dodawac gazu) wtedy idzie bez problemu
Silnik 1.6 jakby co, oczywiscie o ile to ma jakiekolwiek znaczenie
Wymienie dolot i zobacze co dalej , aczkolwiek jak to nie dolot to co moze byc ? Przewody i swiece wymieniane w zeszlym tygodniu .
Zauwazylem ze na dwojce jak prawie auto sie toczy to i tak potrafi szarpac i trzasc cala bude, tak wiec czesto musze ze sprzeglem rozpedzac (puszczac sprzeglo i dodawac gazu) wtedy idzie bez problemu
Silnik 1.6 jakby co, oczywiscie o ile to ma jakiekolwiek znaczenie
Madziuchna 1995, 323F BA 1.5 16v Z5 RIP 03.07.2010 :(
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
Xenia 1996 , Xedos 6 , 16v B6, CA , 1,6 107 KM – mam nadzieje ze bedzie sluzyc jak najdluzej
Obeecna madzia >>> http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=314&t=108325
- Od: 9 maja 2009, 17:45
- Auto: Xedos 6 1.6 v16 96r
Miałem źle założoną górną część puszki filtra powietrza, na gumowej uszczelce filtra w tym miejscu było czuć wyraźny poślizg jakby talk. Czasem gdzieś lekko zadrży przy ruszaniu ,ale nie jestem pewien czy wcześniej to już było czy tylko zwracam na to uwagę.
m126p > Polonez > VectraA2.0 > Xedos6
A500 > PSX > PS2 > X360
A500 > PSX > PS2 > X360
- Od: 13 cze 2009, 21:42
- Auto: 2.0 V6 CA
Mam podobny problem. Szarpie samochodem na niskich obrotach, jazda na 2 biegu bez gazu jest praktycznie nie możliwa. Wymieniłem świece i teraz chce wymienić również kable. Zauważyłem, że na biegu jałowym w nocy kiedy miałem włączoną lampkę w kabinie żarówka delikatnie pulsowała. Czy to może potwierdza problem z napięciem?? Czy zwrócić uwagę na coś jeszcze innego niż kable, kopułka??
-
Czysty
Miałem podobny problem ale po wymianie świec na nowe problem z głowy. Na starych świecach widziałem że prześwit był większy niż normalnie powinno być (1,1 oryginalnie w świecach NGK typowych do silników V-line) tylko zauważyłem jeden napewno istotny problem na piątym garze świeca była cała w oleju ale tylko na zewnątrz sama elektroda czysta czyli kolorek "cegiełkowy". Wydaje mi się że cieknie mi olej z pod pokrywy zaworów i ścieka po fajce na świece, czy to jest możliwe????
- Od: 7 lip 2010, 21:56
- Auto: Xedos6 2.0 V6 95r.
Cześć, widzę ,że kolega też z Tczewa. Załatw problem z uszczelką od klawiatur bo zaraz będziesz przewody wymieniał.
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Uszczelki tylko OE mazda, odrazu wymień uszczelki od kolektora.
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
1, 2