Duże spalanie Xedos 6 2.0 V6 automat.
Mev napisał(a):nie wycinaj katalizatora
A to niby czemu ja wstawiłem strumienice i wszystko ok
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Panowie o wycinaniu katalizatorow juz bylo na tym forum wiele napisane – porzucmy ten watek dyskusji.
A więc katalizator wycięty i wszystko ok, chodzi jak chodził, jeździ jak jeździł. Wszystko ok. Zacząłem jeździć bardziej dynamicznie i auto chyba zaczyna normalnie palić. Teraz tylko sprawdzam spalanie przy takiej jeździe i zobaczymy co będzie się działo. Pozdro
- Od: 17 maja 2010, 16:42
- Auto: Xedos 6 2.0 V6 automat
Nie wiem czy tak jest ale póki co wygląda, że xedosik spala mi 10 ?!:) Tylko dzisiaj po tej wczorajszej burzy, u nas w Gliwicach dość silnej, spalanie wzrosło do 17 sprawdziłem blędy i wypadło na nr 08 przepływomierz. Błąd skasowałem i nie pojawia się na nowo i wszystko jest ok. Wygląda na to, że to wyładowania wywołały błąd?! Choć nie wiem czy to możliwe, to wygląda na to, że była to jedyna możliwa przyczyna.
iten83 napisał(a):teraz jestem zmuszony z przyczyny ekonomicznej jeżdzic na benzynce, I krótkie trasy tak do 5km w terenie górzystym towychodzi ok9 litrów benzynki.
dziwne że mi krótkie trasy (też 6km do pracy) pali 11 przy emeryckiej a 13 przy kozackiej jeździe.
a co to za ekonomia na benzynce, hę? nie mogę skumac
bajek nie trawię
zamienię octavię na vana
- Od: 27 kwi 2008, 22:14
- Auto: Maluch/Skoda Rapid 130/323 1.7 D/ Civic VI/Mondeo mk1/Xedos CA KF 1995/Octavia 1.9 TDI
Witam.
To nie bajki koleżko.
Pracuje w szwajcarii, A aut z instalacja LPG jest bardzo mało w tym kraju, wiec i stacii jest bardzo mało.
A do najblizsszej mam ok.40 km
A gaz tu jest mało co tańszy od benzynki, i biorąc pod uwage jeszcze teren górzysty to gazu troszke by łykneła Moja Madzia.
Więc sam rozumiesz że lepiej mi się opłaca tankowac bęzynke.
Pb mam po 1,63 CHF
A Lpg w granicy 1.15-1.50CHF
Sam teraz rozumiesz???
Pozdrowionka

To nie bajki koleżko.

Pracuje w szwajcarii, A aut z instalacja LPG jest bardzo mało w tym kraju, wiec i stacii jest bardzo mało.
A do najblizsszej mam ok.40 km
A gaz tu jest mało co tańszy od benzynki, i biorąc pod uwage jeszcze teren górzysty to gazu troszke by łykneła Moja Madzia.
Więc sam rozumiesz że lepiej mi się opłaca tankowac bęzynke.
Pb mam po 1,63 CHF
A Lpg w granicy 1.15-1.50CHF
Sam teraz rozumiesz???

Pozdrowionka
Witam Tak jak i Wy mam xedosa z automatem i co do spalania to u mnie jest ok 10 .5 gazu bo nim jezdze od miesiąca i jestem bardzo zadowolony choć zwlekałem 2 lata by go założyć . Głupi byłem bo się bałem , teraz jak założyłem nie widzę zadnej różnicy w jezdzie i w spalaniu bo przy tej mocy silnika to jest nie odczuwalne . Pozdr
Pozdr wszystkich wszem i wobec a szczególnie właścicieli z automatami

Pozdr wszystkich wszem i wobec a szczególnie właścicieli z automatami

- Od: 21 sty 2010, 18:27
- Auto: MazdaXedos 6 2.0 V6 Automat
Witam! Jeszcze raz na nowo muszę poruszyć temat. Moje auto zaczęło wreszcie jakoś przyśpieszać w miare normalnie bo wcześniej było mulaste ale myślałem, że tak ma być. Tylko, że to spalanie, mam już naprawdę dość. Opiszę Wam dokładnie objawy może ktoś ma jakiś pomysł. Samochód w trasie przy 90km/h spalił 8l/100, dwa dnie później ta sama trasa jazda dokładnie taka sama czyli 90 tempomat i spalanie 13,7l/100 sprawdzane napewno dobrze. Po tym drugim wyniku bardzo się wku... zdenerwowałem i była znowu ta sama trasa tylko, że pełny but spalanie 9,2l/100. Dalej miasto, 10l/100 równiutko w poniedziałek, we wtorek miasto te same warunki dokładnie ten sam styl jazdy spalanie 17l/100. Waham się nad wymianą obydwu sond dla pewności, bo tak jak wspomniałem mechanik zdiagnozował błąd sondy lambda nie wiedząc nawet, że moje autko posiada dwie sondy. Nie znam żadnego mechanika w okolicach Gliwic kumatego w Mazdach. Jeżeli macie jakieś pomysły lub znacie jakiegoś DOBREGO mechanika to bardzo proszę o info.
No i prawie bym zapomniał. Dzisiaj na próbę wypiąłem sondy autko może minimalnie inaczej jechało, ale podkreślam MOŻE, co ciekawsze komputer nie wykrył żadnych błędów sond po ich wypięciu i przejażdżce bez. Wie ktoś czy to normalne czy może ktoś nieudolnie w tym aucie już dłubał i komputer wogóle ni korzysta z odczytów sond tylko jeździ w trybie awaryjnym.
Pozdro i z góry dziękuję za odpowiedzi.
No i prawie bym zapomniał. Dzisiaj na próbę wypiąłem sondy autko może minimalnie inaczej jechało, ale podkreślam MOŻE, co ciekawsze komputer nie wykrył żadnych błędów sond po ich wypięciu i przejażdżce bez. Wie ktoś czy to normalne czy może ktoś nieudolnie w tym aucie już dłubał i komputer wogóle ni korzysta z odczytów sond tylko jeździ w trybie awaryjnym.
Pozdro i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Na jakim dystansie robione pomiary?
10km?
Jak wyjeździsz jeden zbiornik zatankujesz wyjeździsz drugi itd to będą jakieś sensowne pomiary a nie
wtedy gdy tankujesz za 50zł i jeździsz do zapalenia rezerwy
10km?
Jak wyjeździsz jeden zbiornik zatankujesz wyjeździsz drugi itd to będą jakieś sensowne pomiary a nie
wtedy gdy tankujesz za 50zł i jeździsz do zapalenia rezerwy

Mam ten sam problem ze spalaniem w Mazda Xedos 2.0 (automat), super się jeździ ale spalanie w mieście około 15 l, a trasa ponad 10 l. Niby sondy wymienione, niby przewody wymienione, niby filtry powymieniane i właśnie nie wiem co jeszcze mogę zrobić
, a u mnie w okolicach chyba nie ma żadnego porządnego mechanika. Może wiecie co jeszcze można wymienić ?
- Od: 27 sie 2010, 21:43
PeeLeN witam jaka instalacja ? a moze to nie wina gazu , sprawdz hamulce i cisnienie powietrza w kolach te dwie rzeczy dokladaja razem 2 do 4 litr gazu . U mnie jest ok . i smiga pieknie jak powyzej nadmienilem Pozdr

Ja również nie mam gazu. U mnie wszystko się chyba zaczyna normować. Samochód od jakichś dwóch tygodni nareszcie przyśpiesza, pali koło 12 w mieście i wreszcie automat się uspokoił i zmienia biegi zawsze tak jak powinien, a nie jak było wcześniej, różnie. Wprawdzie jeżdżę jak emeryt i te 12 to nie jest hit ale powiedzmy, że do ogarnięcia. Myślałem, że to kwestia pogody ale przez dwa tyg mieliśmy wszystko : upał, upał z deszczem, zimno, zimno z deszczem; i zawsze autko jeździ i pali tak samo. Przestaję się tym przejmować leję i jeżdżę.
Pozdro
piotrwaf witam , co u ciebie z automatem ? jak mozesz to opisz jak przelacza biegi bo piszez ze roznie , dlaczego ? Wymieniales olej i filt ? Pozdr 
Qchar: Więc tak, według tego co o aucie wiem, a znam cała prawdę to na olej i filtr zostało mi 10tys km (postaram się zrobić to szybciej). Automacik szarpał, tzn. czuć było zmiany biegów i nawet przy lekkim trzymaniu gazu długo ciągnął jedynkę. Przeszło, dalej nie jest może najpłynniejszy ale porównanie mam do a8 4.2 quattro, q7 3.2 tdi, jaguara x-type, bmw 730d e38 2000rok, a więc może przesadzam. Jedyne co mi nie pasuje to, że na zimnym silniku trzyma te biegi jakoś tak dziwnie. Olej sprawdzałem i wygląda jak nowy i jest stan ok. Jak u Ciebie działa ten automat??
PeeLen to jest długa historia, bardzo długa, wydałem kupe forsy na nieudolnego mechanika i inne kombinację. Tak naprawde podsumowując nie zrobiłem NIC. Jakieś dwa tyg temu przyjechał do mnie klient, od słowa do słowa i stwierdził, że miał kiedyś punto i sprawdzał to kilkukrotnie, punto robiło na baku od 80-100km więcej na paliwie 98. Więc pomyślałem sprawdzę, jednocześnie przestałem kombinować, nie resetowałem codziennie kompa, nie odpinałem przepływki i tak sobie jeździłem. Po tygodniu stwierdziłem, że hmmm... tylko 200zł a ja jeszcze jeżdżę. Później pojechałem do znajomego na polerkę, gość ma Audi S2, stwierdził, że na paliwie z BP jego auto nie jedzie i polecił mi najlepszą według niego stację 123 (abstrahując-najtańszą w okolicy) więc zacząłem tankować tam i byle gdzie i tak oto spalanie spadło do 12l. Może to przypadek, może szczęście, a może w końcu los się do mnie uśmiechnął, w każdym bądź razie jest ok.
PeeLen to jest długa historia, bardzo długa, wydałem kupe forsy na nieudolnego mechanika i inne kombinację. Tak naprawde podsumowując nie zrobiłem NIC. Jakieś dwa tyg temu przyjechał do mnie klient, od słowa do słowa i stwierdził, że miał kiedyś punto i sprawdzał to kilkukrotnie, punto robiło na baku od 80-100km więcej na paliwie 98. Więc pomyślałem sprawdzę, jednocześnie przestałem kombinować, nie resetowałem codziennie kompa, nie odpinałem przepływki i tak sobie jeździłem. Po tygodniu stwierdziłem, że hmmm... tylko 200zł a ja jeszcze jeżdżę. Później pojechałem do znajomego na polerkę, gość ma Audi S2, stwierdził, że na paliwie z BP jego auto nie jedzie i polecił mi najlepszą według niego stację 123 (abstrahując-najtańszą w okolicy) więc zacząłem tankować tam i byle gdzie i tak oto spalanie spadło do 12l. Może to przypadek, może szczęście, a może w końcu los się do mnie uśmiechnął, w każdym bądź razie jest ok.