Złącze MEN
bez J/W na TEN/GND pokazuje pracę sondy tlenu (jedynej dla R4 lub prawej dla V i lewej po wciśnięciu bloków)...próg przełączania to 0,5V na wyjściu sondy
z J/W pokazuje stan włączników (ważnych dla MECSu...np. do stabilizacji biegu jałowego)
To wszystko jest w W/M Tomku....
Pozdrowienia,
GF
Za niskie wolne obroty
1, 2
Obiecuję poprawę mistrzu....newbie napisał(a):Nie odrobiona praca domowa...wstyd

Czyli zbyteczny jest tester tak?newbie napisał(a):szybciej diagnozuje się kawałkiem kabla i próbnikiem diodowym...
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa, tester MECSu jest dla:
1) klienta, który łatwiej płaci za diagnostykę jak widzi coś co w jego przekonaniu budzi respekt (czytaj: widzi skaner)
2) niezbyt rozgarniętego serwisanta, który wszystko potrzebuje mieć na tacy i ma dużo wolnego czasu
Mastersi "wolą bez"...huhu
1) klienta, który łatwiej płaci za diagnostykę jak widzi coś co w jego przekonaniu budzi respekt (czytaj: widzi skaner)
2) niezbyt rozgarniętego serwisanta, który wszystko potrzebuje mieć na tacy i ma dużo wolnego czasu
Mastersi "wolą bez"...huhu
Ale chyba tylko w ASOnewbie napisał(a):klienta, który łatwiej płaci za diagnostykę
Wygoda ..... to prawda.newbie napisał(a):który wszystko potrzebuje mieć na tacy
W Twoim przypadku napewno , znasz temat od podszewki. Szkoda ze nie jestem elektronikiem....W tamtych latach moda była na mechanikównewbie napisał(a):Mastersi "wolą bez"...

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
PANOWIE ! Rozumiem waszą znajomość tematu ale ja nadal jestem w pewnym niepokoju . Czy wszystkie te rozmowy o testach nie są trochę z boku. Miałem doświadczenie z testującymi samochody (podobne) i nie wiele ta diagnostyka pomogła. Proszę się nie obrarzać ale mnie takie doświadczenia spotkały. Dlatego postanowiłem się pordzić. I wiele wyniosłem. Poza tym, że dalej nie wiem jak ma być. W końcu udam się do serwisu i zdam się na łaskę nic nie wiedzących "młodych serwisantów".
Z całą powagą JERRY.
Z całą powagą JERRY.
- Od: 9 sie 2005, 15:57
- Auto: Xedos 6 2.0 V6 KF CA '92r LPG
MPV LX 3.0 V6 '04r
Bo to takie "pitu pitu "warszawin napisał(a): Poza tym, że dalej nie wiem jak ma być.

newbie napisał(a):bez J/W na TEN/GND pokazuje pracę sondy tlenu
Bardzo fachowe terminy lecz nie dla kazdego człowieka ktory wie praktycznie gdzie wlać paliwo i sprawdzić olej w silniku. ( chyba nie o to chodzi )Ja osobiscie nie zagłębiam sie co jak i gdzie mając do dyspozycji "starej " generacji tester ( wiem jak go uzywac – nie jest to moją pasją tylko dodatkiem w tym co robię ) a i tak nie zawsze przydatny ( często zero pomocy , tak jak to miałem ze swoją GF -ką . ASO nie dało rady mimo taakiego sprzętu )newbie napisał(a):z J/W pokazuje stan włączników (ważnych dla MECSu...
P.S. Nie zawsze udaje się pomóc przez net.
J/W czyli jumper wire czyli SST w postaci kawalka druta czyli zworka
Chce tylko zaznaczyc ze tzw komputer nie naprawia samochodu tylko sluzy do jego diagnozy. Reszte musi zrobic czlowiek
A czesto sie slyszy "pan podlaczy komputer i naprawi mi samochod"
Chce tylko zaznaczyc ze tzw komputer nie naprawia samochodu tylko sluzy do jego diagnozy. Reszte musi zrobic czlowiek
A czesto sie slyszy "pan podlaczy komputer i naprawi mi samochod"
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
1, 2