2 dni temu w moim Xedosie pojawił się dziwny odgłos – zupełnie jakbym miał turbinę (taką dziwnie szumiącą)
Dźwięk pochodzi z lewej strony silnika (stojąc przodem do auta) i nasila się wraz z wzrostem obrotów.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim objawem (podejrzewam jakieś łożysko w alternatrorze, ale nie znam się zbyt dobrze)?
Dziwny odgłos – jakby turbiny. Xedos 6 KF- uszkodzone łożyska rolek napinających.
Strona 1 z 1
Jak zdejmiesz jeden pasek, uruchom silnik, jeśli hałas ucichnie to wiesz w której rolce masz do wymiany łożysko, jeśli nie to zdejmij drugi pasek i zrob osłuch. Koszt wymiany łożysk to 10- 20 zł (te łożyska nie są osłoniete i często ulegają zniszczeniu). Jeśli po wymianie hałas jest dalej tzn, że może to być łożysko alternatora, ewentualnie klimy.
Nie chcę Cię przerażać, ale moim zdaniem przepłaciłeś. To można było zrobić dużo taniej, koszt dwóch łożysk to 20-30 zł plus robocizna (okolo 20 zł góra). Pewnie Ci ktoś wcisnął, że trzeba wymienić całe rolki? A roboty jest na 30 min. Jaki warsztat tak z Ciebie zdarł?
witam,
nie będe zakładał nowego tematu – zlokalizowałem u siebie ten świszczący odgłos – po zdjęciu paska alternatora – cisza. Obstawiam łożysko alternatora, choć nie moge wykluczyć łozyska klimy ale akurat ono wydaje się chodzić OK – wymieniał ktoś łożysko na altku da rade samemu to zrobic?
pozdr
nie będe zakładał nowego tematu – zlokalizowałem u siebie ten świszczący odgłos – po zdjęciu paska alternatora – cisza. Obstawiam łożysko alternatora, choć nie moge wykluczyć łozyska klimy ale akurat ono wydaje się chodzić OK – wymieniał ktoś łożysko na altku da rade samemu to zrobic?
pozdr
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
https://www.instagram.com/lukkilx6/
Button napisał(a):Oddałem wczoraj autko do warsztatu – 3h i jest super.
Za wymianę 2 rolek + robociznę zapłaciłem 200 – duzo to czy ok?
ja pierd.....
szok
roboty dla laika jest na góra 30 min
potrzebnie 2 klucze jeden by poluźnić paski na napinaczu a drugi by odkręcić rolkę i dopasowana do zewnętrznego pierścienia łożyska rurka żeby je wbić
szok jak dla mnie 200 zł
ciekawe ile chłop wziąłby za rozrząd aż strach myśleć
no chyba że kolegę źle zrozumiałem i była to cena nie za wymianę łożysk ale za nowe rolki + wymiana to dobra cena
pozdr
Strona 1 z 1