Problem z silnikiem – klekocze jak diesel
1, 2
Cześć.
Zauważyłem w pewnym momencie po zatrzymaniu że silnik zaczął głośniej chodzić, w zasadzie klekotał jak jakiś diesel. Następnego dnia odpaliłem go, wydał jakiś dziwny odgłos i znów zaczął klekotać lekko. Normalnie silnik jest bajecznie cichy, wogóle go nie słychać, a teraz porażka:/ Przejechałem parę km i zatankowałem gaz, spalił jak się okazało 16 litrów na setkę w trasie:/ (instalacja I gen. – nie bijcie, nie ja zakładałem), normalnie pali 11. Zauważyłem też spadek mocy, chociaż nie tak drastyczny.
Dojechałem na miejsce, jakieś 160 km i następnego dnia odpaliłem na kilka minut, wyłączyłem i obejżałem świece. Dwie środkowe wporządku, w czterech zewnętrznych pełno oleju:/ Olej wymieniałem 2000 km temu, mobil 5W50, jeśli bierze to niezauważalne na tym dystansie ilości.
O co chodzi panowie? Tak fajnie mi się nim jeździło a tu taki syf z nienacka:/
Zauważyłem w pewnym momencie po zatrzymaniu że silnik zaczął głośniej chodzić, w zasadzie klekotał jak jakiś diesel. Następnego dnia odpaliłem go, wydał jakiś dziwny odgłos i znów zaczął klekotać lekko. Normalnie silnik jest bajecznie cichy, wogóle go nie słychać, a teraz porażka:/ Przejechałem parę km i zatankowałem gaz, spalił jak się okazało 16 litrów na setkę w trasie:/ (instalacja I gen. – nie bijcie, nie ja zakładałem), normalnie pali 11. Zauważyłem też spadek mocy, chociaż nie tak drastyczny.
Dojechałem na miejsce, jakieś 160 km i następnego dnia odpaliłem na kilka minut, wyłączyłem i obejżałem świece. Dwie środkowe wporządku, w czterech zewnętrznych pełno oleju:/ Olej wymieniałem 2000 km temu, mobil 5W50, jeśli bierze to niezauważalne na tym dystansie ilości.
O co chodzi panowie? Tak fajnie mi się nim jeździło a tu taki syf z nienacka:/
Ostatnio edytowano 11 lip 2006, 15:01 przez _Prezes_, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 10 maja 2006, 13:55
- Auto: Xedos 6
To wina uszczelek pokryw zaworowych. Myślę ze silnik potrzebuje rowniez nowych przewodów wysokiego napięcia ( olej nie ma dobrego wpływu na kable – mozesz miec przebicia )_Prezes_ napisał(a):w czterech zewnętrznych pełno oleju
Zacznij od sprawdzenia poziomu oleju._Prezes_ napisał(a):w zasadzie klekotał jak jakiś diesel
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
1. sprawdzić sondy lambda
2. odczytać błędy kompa
3. poprawić temat
4. czy jeździsz tylko na LPG czy również na PB (tryb mieszany)?
2. odczytać błędy kompa
3. poprawić temat
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
1. sprawdzić sondy lambda
Wymienione obie 2000 km temu.
2. odczytać błędy kompa
Tam gdzie byłem nie było takiej możliwości, ale oczywiście koniecznie trzeba to zrobić.
3. poprawić temat
Chyba już jest dobrze.
Mam gównianą instalację, którą w najbliższym czasie przerabiam na sekwencję, jak narazie w trasie LPG na mieście PB.
Byłem jak do tej pory u dwóch gości. Jeden opowiadał jakieś niestworzone historie, o tym że silnik się już kończy i inne bzdury. Drugi, polecany przez kogoś na forum, stwierdził że ten silnik już tak ma, że klekocze troche. Zgadzam się z tym ale do tej pory było to bardzo cicho i podgłośniło się nagle, więc oczywistym się wydaje, że to jakiś element już nie dał rady, a nie że "silnik się kończy". Facet stwierdził, że z napinaczem może być nie najlepiej i pasek może stukać o obudowę, ale musi to wszystko zdjąć żeby mieć pewność. Narazie nie mogę go zostawić więc nie obejżał.
Sprawdziłem papiery i się okazało, że rozrząd był robiony 107000 km temu, najwyższy czas na wymianę chyba :/
Co do oleju w świecach, to podobno jakieś tam uszczelki i że to związku nie ma – to akurat mogę zrozumieć.
Kolejna ciekawa sprawa też dziś wyszła, zatankowałem na Jecie gaz, 130 km przejechałem a wlało mi 10 litrów (poprzednio 170 i 27 litrów weszło na petrochmii), normalnie było 11-11,5 / 100. Czy to możliwe żeby na stacji napompowali mi zbiornik na 100% ?!
_Prezes_ napisał(a):rozrząd był robiony 107000
To znaczy, że masz natychmiastową robotę...
Chyba, że np. przy wyprzedzaniu TIRa wolisz stracić nagle moc do zera...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
_Prezes_ – piszą o regulaminie miałem na myśli, że na tym forum JUŻ SĄ takie tematy!
A co mówi regulamin o takim przypadku??
A co mówi regulamin o takim przypadku??
_Prezes_ napisał(a):Cytat:
2. odczytać błędy kompa
Tam gdzie byłem nie było takiej możliwości, ale oczywiście koniecznie trzeba to zrobić.
ta operacja jest tak prosta że może ją wykonać każdy
cała procedura była opisywana niejednokrotnie np.:
http://www.mazdaspeed.pl/obsluga/kody.php
tomekrvf napisał(a):A ja stawiam na rozwalony hydrauliczny napinacz paska rozrzadu
A jaki to ma związek z zaolejeniem świec? Czy przestawiony rozrząd może spowodować taki efekt?
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
magicadm napisał(a):A jaki to ma związek z zaolejeniem świec?
Żaden. To już wytłumaczył Jaksa
Jaksa napisał(a):To wina uszczelek pokryw zaworowych.
Rozrząd się nie przestawia ale silnik wali właśnie jak diesel, szczególnie na zimno i tak do około 3000 rpm.
Full Time 4WD
VTR 1000F
VTR 1000F
tomekrvf napisał(a):magicadm napisał(a):A jaki to ma związek z zaolejeniem świec?
Żaden. To już wytłumaczył Jaksa
Czyli dwie niezalezne usterki – o to mi chodziło
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Witam, aby nie zaśmiecać podepnę się pod temat. U mnie także silniczek w Xedosie (V6) lekko terkocze (słychać to tylko z zewnątrz wozu). Dodatkowo, czy normalnym jest, że po wyłączeniu rozgrzanego silnika spod maski słychać dźwięki przypominające hmm, rzucanie małych kamyczków na blachę? Szykuję się na przegląd silnika i wymianę rozrządu i chciałbym wiedzieć, czy mam dodatkowo zwrócić uwagę mechanika na powyższe "objawy". Pozdrawiam!
Wczoraj nie istnieje, dziś dobiega końca, jutro niszczy nadzieję.
- Od: 11 sty 2006, 22:33
- Auto: Był Xedos CA KF
Jest 6 MPS
Tia?tomekrvf napisał(a):Wymień sprężyny na wałkach rozrządu

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Tomeczku, nie nabijam się .....to prawda ze wymiana spręzyn wycisza motor.tomekrvf napisał(a):Nie nabijaj się
No i po wymianie rozrządu...
Przy okazji wydało się że pompa wody ledwo zipie i tez trzeba było wstawić nową :/ W dodatku płyn był całkowicie czarny, masakra.
Klekot jak się okazało wyniknął najprawdopodobniej z tego, że nowy olej wpłukał nagar z... no czegoś tam
, nie wiem ale mechanik mi pokazał, że teraz jest mały luz na jakichś tam trybach.
Ogólnie trochę nagaru w środu było, a poprzedni właściciel zapewniał mnie, że jeździ na syntetycznym mobilu. Taki też wlałem niedawno. Dziwnym jednak wydaje się fakt, że oleju jak nie ubywało tak nie ubywa, jak to wyjaśnić, skoro ten nagar został częściowo wypłukany?
Zdziwiłem się mimo wszystko, że tam w środku nie za ciekawie to wygląda, bo w końcu chodził jak żyleta... jeszcze parę tygodni temu.
Przy okazji wydało się że pompa wody ledwo zipie i tez trzeba było wstawić nową :/ W dodatku płyn był całkowicie czarny, masakra.
Klekot jak się okazało wyniknął najprawdopodobniej z tego, że nowy olej wpłukał nagar z... no czegoś tam
Ogólnie trochę nagaru w środu było, a poprzedni właściciel zapewniał mnie, że jeździ na syntetycznym mobilu. Taki też wlałem niedawno. Dziwnym jednak wydaje się fakt, że oleju jak nie ubywało tak nie ubywa, jak to wyjaśnić, skoro ten nagar został częściowo wypłukany?
Zdziwiłem się mimo wszystko, że tam w środku nie za ciekawie to wygląda, bo w końcu chodził jak żyleta... jeszcze parę tygodni temu.
1, 2