Xedos 6 1.6.słabo sie wkręca na obroty. ROZWIĄZANE !!

Postprzez piecu » 6 mar 2010, 19:29

Witam, jak pisze w temacie posiadam mazde xedosa 6 1.6 16v 83kw zrobilem remont silnika a dokladniej nowe pierscienie firmy RIK, glowica po remoncie itp, przed remontem myslalem ze to ze sie slabo wkreca w obroty to przyczyna zepsutych pierscieni i glowicy (bral 1l/1000km oleju) teraz po remoncie zrobilem juz ponad 2tys km ubytkow oleju 0, a z obrotami dzieje sie to samo, opisze dokladnie co jest: dajac mu gaz na maxa np na 2 biegu od 30km/h auto nie wkreca sie ladnie w obroty tylko jest takie buuuuuuuuu(dzwiek silnika) do 3tys w ogole nie rowno sie wkreca tzn tak jakby przerywal i powoli sie rozpedza... od 3.5 tys.obr jest lepiej ale czuc tak jakby cos delikatnie przerywalo, to przerywania nie jest bardzo odczuwalne, pasarzerowie nie wyczuwaja ale ja tak. Bylem u mechanika tego co robil mi remont i zauwarzyl ze przy kolektorze dolotowym nie ma takiej puszki(jakis stabilizator podcisnienia czy cos takiego) stala akurat u niego mazda 323f ba 1.8 ktora ma prawie identyczny silnik jak moj i kolektor dolot wyglada na identyczny i u niej byla taka puszeczka, tylko jak chcial przelozyc to do mojego zeby sprawdzic to ulamal przy tym plastik do ktorego idzie wezyk :D hehe jezeli ktos by z was wiedzial czy to moze byc przyczyna tego czy moze uszkodzona przeplywka?? (bo takie tez opinie slyszalem) to pomożcie, bo nie chce w ciemno kupywac wszystkiego, zreszta wiadomo ile kosztuje sama przeplywka itp... czekam na wasze opinie.

............................
Tak jak pisalem wyzej, mazda miala tzw. mula, dzisiaj w koncu doszlismy z mechanikiem jaka byla przyczyna tego, a dokladniej nie dzialal jeden z elektrozaworow przy kolektorze ssacym, ktory otwiera klapy na kolektorze ssacym znajduje sie on po lewej stronie tzn sie od strony rozrzadu, sa 2 takie same te zaworki a ten jest tak bardziej z tylu kolektora ssacego(staralem sie dokladnie opisac polozenie tego) przez to samochod nie dostawal wiecej powietrza i mazda co prawda caly czas sie wkrecala w obroty do samego konca ale bardzo slabo a teraz tak od ok. 4tys obr. lapie takie milego kopa i pozniej przy ok 5.5 tysi dostaje takjakby drugiego kopa :D ...i jest pieknie. Koszt takiego zaworku to 340zl no i wymiana meczace bo ciezki dostep :P, ale teraz w koncu czuje ze jade hehe :D Pozdro dla wszystkich forumowiczów.
Ostatnio edytowano 20 kwi 2010, 22:42 przez piecu, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 26 kwi 2009, 21:33
Auto: Mazda XEDOS 6

Postprzez Tubi » 7 mar 2010, 12:45

błędy sprawdzone?
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Forumowicz

Od: 20 lip 2009, 12:54
Auto: Był:
Mazda Xedos 6 CA 2.0 MT 1992
Mazda Xedos 6 CA 2.0 MT 1994
Mazda Xedos 9 TA 2.5 AT 2000
Mazda 6 GY 2.3 MT 2005 fl
Jest:
Mazda 6 GJ SE 2.0 MT 2012

Postprzez Hazu » 7 mar 2010, 14:08

ta puszka niem a takiego wpływu na robienie "buuuuuuuuuuuuu"
to kondensator podciśnienia służący do zasilania vics (przepustnicy w kolektorze)

podejrzewałbym bardziej problemy zapłonowe jako odpowiedzialne za robienie "buuuuuuuuuu"
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez piecu » 7 mar 2010, 18:52

aha czyli ta puszke odpuscic... jutro jade do mechanika to mu powiem zeby sprawdził zapłon to sie zobaczy czy to tam jest cos nie tak...
Forumowicz

Postprzez piecu » 9 mar 2010, 19:16

Witam, bylem wczoraj u mechanika, sprawdzil zaplon i wszystko jest ok, silniczek krokowy wyjal i jeszcze raz wyczyscil... dalej jest to samo... czy to moze byc przeplywomierz?? najlepiej bylo by jakby byl ktos z forum z kielc lub okolic kto by mial taka mazde jak moja a dokladniej z silnikiem 1.6 tym do 94r czyli 83kw, jezeli jest ktos taki na forum z moich okolic to fajnie byloby jakby sie na priv odezwal, umowilibysmy sie na jakis dzien i podjechalibysmy do mojego mechanika i by sie przelozylo przeplywke zeby sprawdzic itp... wtedy bym wiedzial konkretnie co jest do wymiany... Czekam jeszcze na wasze propozycje co moze byc przyczyna? dodam jeszcze ze przewody zaplonowe i swiece sa nowe.
Forumowicz

Postprzez Soluks » 9 mar 2010, 20:25

piecu napisał(a): Czekam jeszcze na wasze propozycje co moze byc przyczyna?

zacznij od rozrządu czy wszystko jest na znakach.... i sprawdź czy aparat nie jest na skraju z regulacją (jeżeli pasek będzie o 2,3 zęby przesunięty aparatem można to troszkę wyprostować ale moc silnika spada i nie chodzi idealnie)– powinien być mniej więcej na środku

druga sprawa to wężyki podciśnienia

3 to uszczelki pod kolektorem dolotowym ( może delikatnie łapać lewe powietrze)
Obrazek
http://www.youtube.com/watch?v=yormhej1TKs
Forumowicz

Od: 11 maja 2007, 21:30
Auto: Xedos 6 2.0 V6 CA KF

Postprzez piecu » 11 mar 2010, 15:26

aparat na pewno jest dobrze ustawiony, bylo sprawdzone tak samo i rozrzad.. podejzenia mechanika sa wlasnie takie ze cos z podcisnieniami sie uwalilo i w poniedzialek mam znowu do niego jechac i bedzie mi wszystkie czujniki od podcisnien i wezyki i jakies zaworki sprawdzac, a jezeli chodzi o kolektor to tez odpada bo uszczelki sa nowe, napisze w poniedzialek co i jak moze w koncu znajdzie przyczyne bo juz mnie nerwica bierze z tym samochodem :] ...aa takie pytanie ode mnie, a czy duzy wplyw na to moga miec wtryski?? gdyby byly zapieczone to czy takie objawy moga byc..?
Forumowicz

Postprzez Hazu » 12 mar 2010, 07:13

odczytywałeś błedy ECu?

Ja mam takie auto ale do kielc mam kawałek.
Proponowałbym podmienić cewki zapłonowe.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.