Problem z silnikiem – klekocze jak diesel

Postprzez Tharr » 26 lip 2006, 19:55

Witam ponownie. Szybkie pytanko: czy po wymianie rozrządu trzeba wymieniać olej czy można zrobić to wcześniej?
Wczoraj nie istnieje, dziś dobiega końca, jutro niszczy nadzieję.
Forumowicz

Od: 11 sty 2006, 22:33
Auto: Był Xedos CA KF
Jest 6 MPS

Postprzez Jaksa » 26 lip 2006, 20:03

Tharr napisał(a):czy po wymianie rozrządu trzeba wymieniać olej
Jak sobie chcesz – rozrząd nie ma nic do oleju .
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez Tharr » 26 lip 2006, 21:40

ok, to zmieniam jej oleum.
Właśnie przed chwilą przetestowałem home made testerem swojego Xedosika. Wynik: kod 17 i kod 15 (15 to lambda, ale 17... mam się bać?)? Czy 17 to coś poważnego/kosztownego?
Pozdrawiam!

Edit: poczytałem o 17 – hehe, wyjaśnia ogromny apetyt Madzi na benzynę (15 litrów/100 przy stylu kapelusznika w mieście...). Pytranie tylko czy spowodowała to padnięta lambda czy coś innego. A, i jeszcze jedno, przy teście ABS nic mi się nie zapalało. To znaczy, że wszystko ok, czy coś źle podłączałem?
(Mam nadzieję, że nie macie mi za złe tego potoku pytań).
Pozdrawiam i życzę dobrej nocy.
Wczoraj nie istnieje, dziś dobiega końca, jutro niszczy nadzieję.
Forumowicz

Od: 11 sty 2006, 22:33
Auto: Był Xedos CA KF
Jest 6 MPS

Postprzez XsiX » 26 lip 2006, 22:41

Tharr napisał(a):15 litrów/100 przy stylu kapelusznika w mieście...). Pytranie tylko czy spowodowała to padnięta lambda czy coś innego.

Na początku roku przerabiałem w swoim CA KF padniętą sondę (z tego co pamiętam kod usterki 23) :|
Powiem tylko tyle że na niesprawnej sondzie robiłem na zbiorniku ok 330-350 km i już zapalała się rezerwa.
Po wymianie sondy wszystko wróciło do normy i rezerwa zapala się jak dawniej (czyli po 550-570 km) :D

pozdrawiam

BTW. Niektórzy twierdzą że nawet na niesprawnych sondach ich auta nie spalają więcej paliwa, od czego to zależy nie wiem, ale jak widać u mnie zużycie wzrosło niemal 2-krotnie :(
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 09:33
Auto: CA KF '92 MTX

Postprzez Tasior » 26 lis 2008, 00:32

To może przy okazji i ja o coś zapytam. Moja BA zaczęła ostatnio klekotać a dopiero co wstawiłem nowy rozrząd bo puściły uszczelniacze wałka rozrządu i cały rozrząd był w oleju. Do tego ostatnimi czasy zauważyłem (ciężko to pominąć), pojawiło się to już przed wymianą rozrządu, że jak ruszam to czuje jak bym startował po bruku!!! Podczas ruszania z wolnych obrotów po prostu szarpie, klekocze i w czasie popuszczania sprzęgła zachowuje się jak bym jeździł po kamieniach!!! Później już wszystko ok, przy wyższych obrotach (po około 2000 jest dobrze). Na dodatek jak jadę samochodem, zmieniam bieg na wyższy (wciskam sprzęgło, zdejmuję nogę z gazu, wrzucam wyższy bieg i powoli puszczam sprzęgło) to czuję jak przez chwilę samochód zachowuję się jak podczas ruszania. Zatrzęsie się, coś w stylu jak byłby odpalany z popychu, jak by jechał po kamieniach i za chwilę już jest ok. Do tego czasem mam wrażenie, ale to może wina już wrocławskich dróg, ze w czasie tego dziwnego zachowania lekko sciąga mi kierownicę w lewo, ale to może była wina dziur na drogach.
Ogólnie jakoś dziwnie się ostatnio zachowuje i zaczyna mnie to martwić. Kable WN nie świecą w nocy. świece maja koło 15kkm ale wyglądają ładnie, wszystkie 4 wyglądają podobnie. Oleju nie ubywa w sposób zauważalny jak po jakiejś awarii. Sprzęgło mam założone nowe od 2kkm, bo mechanik stwierdził ze to przez to i wymieniłem je razem z rozrządem, kupione w carspeed.
Co mu może dolegać??
Forumowicz

Od: 14 maja 2007, 00:10
Auto: Mazda 323F BA 1,5 16V '95r