Wymiana sprzęgła

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Szczepano » 17 gru 2009, 10:50

Witam wszystkich. Od niedawna mam Xedosa 6 i niestety okazuje się, że (chyba) trochę szarpie sprzęgło. Objawy są takie, że przy niższych obrotach samochód szarpie, jakby łapało i na zmianę ślizgało się. Odczuwalne zwłaszcza przy dodawaniu/zdejmowaniu gazu na jedynce. Jak trzymam obroty wysoko przy ruszaniu i zmianie biegów to raczej nieodczuwalne. Jest możliwość, że to coś innego niż sprzęgło?

Zastanawiałem się już nad wymianą i z tego co widzę na Allegro można dostać kompletne sprzęgło od 250 do ponad 1000 zł. Czy jest sens kupować takie tanie sprzęgło jak np. to sprzęgło?

Mechanik mówił mi, że wymieniają raczej kompletne. Czy próbować gdzieś wymienić samą tarczę? Ile taka wymiana powinna kosztować? Z góry dzięki.
Szczepano

Postprzez joebo82 » 17 gru 2009, 12:51

Co do tego czy to wina sprzęgła to Ci nie powiem ale jeśli okazałoby się że to jednak ono, to sprzegła Valeo z tego co wiem są dość dobrym zamiennikiem ale najlepszym są Sachs, LuK i Exedy. Może są ciut droższe ale napewno b.d. jakości. Sam jestem na etapie wymiany sprzęgła i trochę czytałem i pytałem.

Jeśli chodzi o wymianę, to jest trochę zabawy więc cena może być różna.
Nie ważne, że masz benzyne we krwi. Ważne abyś w głowie miał olej.
Forumowicz

Od: 4 gru 2009, 15:37
Auto: Saab 9-3 2.0t Vector

Postprzez Szifers » 17 gru 2009, 13:32

Nie próbuj wymieniać samej tarczy – nie opłaca się. Biorąc pod uwagę że sprzegło wytzumuje około 150tys nie ma szans aby łożysko wytzymywało 2 zmiany sprzegła tak jak docisk. Roboty jest zbyt dużo aby liczyć na to że jak bedzie trzeba to sobie pozniej wymienisz docisk i łożysko (stosunkowo niewielka cena w porównaniu z robocizną i ryzykiem awarii). POlecam sprzegło Aisin albo Exedy naprawde dobre sprzegiełka, valeo chyba bardziej do francuzów i ciężarówek, ale to tylko moja sugestia
Forumowicz

Od: 26 lis 2008, 12:01
Auto: Mazda Premacy 2,0 DiTD 2000r