Coś mi zaczęło buczeć

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez b2 » 18 paź 2004, 12:20

Jak w temacie. Przedwczoraj zauważyłem, że mój wóz jakby głośniej chodzi. Przypomina to buczenie z lekko dziurawego, zaznaczam lekko tłumika. Ale!! – 1. prędkość obrotowa silnika nie ma znaczenia. 2. nie robi, czy jadę na biegu czy na luzie. 3. Natężenie i wysokość dzwięku wzrasta proporcjonalnie do prędkości, 4. silnik włączony a auto stoi – nic nie słychać. 5. dynamika auta bez zmian.

Co znowu się dzieje temu skurw*synowi, macie jakiś pomysł?
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport

Postprzez XsiX » 18 paź 2004, 13:00

stawiam na łożyska w kołach <lol>
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 09:33
Auto: CA KF '92 MTX

Postprzez b2 » 18 paź 2004, 14:03

no Tomek, taki banał to sam mogłem wymyśleć! tak z dnia na dzień miały by zacząć huczeć? xedos jak zaskakuje to od razu czymś takim "wow" :D

[edit]

to przypomina hałas, pierdzenie kosiarki czy silnika motorówki. poważnie. nijak się ma do huczenia łożysk. może to przegub? w każdym razie nie jedzie się przyjemnie, chociaż zachowanie auta, poza akustyką, nie odbiega od dotychczasowego.
Forumowicz

Postprzez behemot » 8 gru 2005, 12:49

Witam,

Mnie też się to przytrafiło. Dowiedziałeś sie co to? Jak to naprawić? Ile kosztuje?
Forumowicz

Od: 29 lis 2005, 13:16
Auto: xedos 6, CA, KF + SGI

Postprzez b2 » 8 gru 2005, 14:01

behemot napisał(a):Witam,

Mnie też się to przytrafiło. Dowiedziałeś sie co to? Jak to naprawić? Ile kosztuje?

styrane łożysko.
Forumowicz

Postprzez mbmaster » 9 gru 2005, 02:11

Mi w Xedzie buczy bo pompa wodna siada :( Daje nieprzyjemny dzwiek taki buczacy wlasnie
Zoom zoom Zoom
Forumowicz

Od: 19 sie 2004, 23:26
Auto: Mazda RX-8

Postprzez behemot » 9 gru 2005, 10:26

Wątpię, że jest to łożysko. Wymieniałem je 1000 km temu więc chyba jeszcze jest dobre :D . Co ciekawe buczenie słychać podczas przyspieszania (czyli przy obciążeniu silnikiem, a cichnie lekko gdy utrzymuje się stałą prędkość) i to dopiero po przekroczeniu 60 km/h. Buczenie ma dźwięk taki jak opisał to B2, lepiej sam bym nie opisał.
Jeszcze jedno. Wiem, że odeślecie mnie do opcji szukaj ale zapytam. Coś mi stuka w silniku. Nie ważne czy jest zimny czy gorący, jest na wolnych czy na wysokich obrotach, stuka i już. Wygląda to jak zawór, a może popychacz? Jeżeli zawór to czy się je reguluje, co ile, w jaki sposób?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.
Forumowicz

Od: 29 lis 2005, 13:16
Auto: xedos 6, CA, KF + SGI

Postprzez widlak » 18 maja 2009, 10:58

Słyszę powtarzalne huczenie i chcę je z identyfikować. Wydaje mi się że to koło po mojej stronie ale ciężko być pewnym. Pytanie brzmi : czy jeżeli to łożysko w skrzyni to słyszałbym te objawy na luzie z wyciśniętym sprzęgłem przy prędkości 10km/h ? Jężeli to nie skrzynia to chyba łożysko w kole albo obcierające hamulce. Jak to najlepiej sprawdzić?
Z góry dzięki za odpowiedzi z radami bo dźwięk już mnie irytuje ostro.
MojA KoCHanKa ZaLoTniE MruCzY JaK JĄ PrzYcisNE

WYPOSAŻENIE GASTRONOMII, SKLEPÓW I MAGAZYNÓW, MEBLE, CHŁODNICTWO, KLIMA, KOLEKTORY, PISAĆ NA PW

PrOjEkTy AUTO CAD wykonuję....

MoJa KoCHaNKa
Forumowicz

Od: 6 sty 2009, 18:55
Auto: MaZdALeNa XEDOS 6 CA KF

Postprzez MazDarek » 19 maja 2009, 12:27

łączę z podobnym
Pozdrawiam,
Darek
Forumowicz

Od: 25 gru 2004, 15:35
Auto: DE ZJ

Postprzez nor » 20 maja 2009, 19:05

widlak napisał(a):Słyszę powtarzalne huczenie i chcę je z identyfikować. Wydaje mi się że to koło po mojej stronie ale ciężko być pewnym. Pytanie brzmi : czy jeżeli to łożysko w skrzyni to słyszałbym te objawy na luzie z wyciśniętym sprzęgłem przy prędkości 10km/h ? Jężeli to nie skrzynia to chyba łożysko w kole albo obcierające hamulce. Jak to najlepiej sprawdzić?
Z góry dzięki za odpowiedzi z radami bo dźwięk już mnie irytuje ostro.

Jeśli to łożysko w skrzyni to po wciśnięciu lub puszczeniu sprzegła powinna być słyszalna różnica. Jeśli łożysko w kole to najprościej podnieść samochód do góry i zakręcić kołem, powinno być słychać.
Forumowicz

Od: 16 mar 2004, 14:49
Auto: Mazda 3BM
Mazda 6GH

Postprzez widlak » 21 maja 2009, 15:03

Podnosiłem i to co słychać to nie powinno raczej dawać takiego hałasu przy obciążeniu . Sam już nie wiem chyba bez osłuchania przez doktora sie nie obejdzie.
MojA KoCHanKa ZaLoTniE MruCzY JaK JĄ PrzYcisNE

WYPOSAŻENIE GASTRONOMII, SKLEPÓW I MAGAZYNÓW, MEBLE, CHŁODNICTWO, KLIMA, KOLEKTORY, PISAĆ NA PW

PrOjEkTy AUTO CAD wykonuję....

MoJa KoCHaNKa
Forumowicz

Od: 6 sty 2009, 18:55
Auto: MaZdALeNa XEDOS 6 CA KF