Jak w temacie. Przedwczoraj zauważyłem, że mój wóz jakby głośniej chodzi. Przypomina to buczenie z lekko dziurawego, zaznaczam lekko tłumika. Ale!! – 1. prędkość obrotowa silnika nie ma znaczenia. 2. nie robi, czy jadę na biegu czy na luzie. 3. Natężenie i wysokość dzwięku wzrasta proporcjonalnie do prędkości, 4. silnik włączony a auto stoi – nic nie słychać. 5. dynamika auta bez zmian.
Co znowu się dzieje temu skurw*synowi, macie jakiś pomysł?
Coś mi zaczęło buczeć
Strona 1 z 1
no Tomek, taki banał to sam mogłem wymyśleć! tak z dnia na dzień miały by zacząć huczeć? xedos jak zaskakuje to od razu czymś takim "wow"
[edit]
to przypomina hałas, pierdzenie kosiarki czy silnika motorówki. poważnie. nijak się ma do huczenia łożysk. może to przegub? w każdym razie nie jedzie się przyjemnie, chociaż zachowanie auta, poza akustyką, nie odbiega od dotychczasowego.
[edit]
to przypomina hałas, pierdzenie kosiarki czy silnika motorówki. poważnie. nijak się ma do huczenia łożysk. może to przegub? w każdym razie nie jedzie się przyjemnie, chociaż zachowanie auta, poza akustyką, nie odbiega od dotychczasowego.
Wątpię, że jest to łożysko. Wymieniałem je 1000 km temu więc chyba jeszcze jest dobre
. Co ciekawe buczenie słychać podczas przyspieszania (czyli przy obciążeniu silnikiem, a cichnie lekko gdy utrzymuje się stałą prędkość) i to dopiero po przekroczeniu 60 km/h. Buczenie ma dźwięk taki jak opisał to B2, lepiej sam bym nie opisał.
Jeszcze jedno. Wiem, że odeślecie mnie do opcji szukaj ale zapytam. Coś mi stuka w silniku. Nie ważne czy jest zimny czy gorący, jest na wolnych czy na wysokich obrotach, stuka i już. Wygląda to jak zawór, a może popychacz? Jeżeli zawór to czy się je reguluje, co ile, w jaki sposób?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.
Jeszcze jedno. Wiem, że odeślecie mnie do opcji szukaj ale zapytam. Coś mi stuka w silniku. Nie ważne czy jest zimny czy gorący, jest na wolnych czy na wysokich obrotach, stuka i już. Wygląda to jak zawór, a może popychacz? Jeżeli zawór to czy się je reguluje, co ile, w jaki sposób?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.
Słyszę powtarzalne huczenie i chcę je z identyfikować. Wydaje mi się że to koło po mojej stronie ale ciężko być pewnym. Pytanie brzmi : czy jeżeli to łożysko w skrzyni to słyszałbym te objawy na luzie z wyciśniętym sprzęgłem przy prędkości 10km/h ? Jężeli to nie skrzynia to chyba łożysko w kole albo obcierające hamulce. Jak to najlepiej sprawdzić?
Z góry dzięki za odpowiedzi z radami bo dźwięk już mnie irytuje ostro.
MojA KoCHanKa ZaLoTniE MruCzY JaK JĄ PrzYcisNE
WYPOSAŻENIE GASTRONOMII, SKLEPÓW I MAGAZYNÓW, MEBLE, CHŁODNICTWO, KLIMA, KOLEKTORY, PISAĆ NA PW
PrOjEkTy AUTO CAD wykonuję....
MoJa KoCHaNKa
WYPOSAŻENIE GASTRONOMII, SKLEPÓW I MAGAZYNÓW, MEBLE, CHŁODNICTWO, KLIMA, KOLEKTORY, PISAĆ NA PW
MoJa KoCHaNKa
- Od: 6 sty 2009, 18:55
- Auto: MaZdALeNa XEDOS 6 CA KF
widlak napisał(a):Słyszę powtarzalne huczenie i chcę je z identyfikować. Wydaje mi się że to koło po mojej stronie ale ciężko być pewnym. Pytanie brzmi : czy jeżeli to łożysko w skrzyni to słyszałbym te objawy na luzie z wyciśniętym sprzęgłem przy prędkości 10km/h ? Jężeli to nie skrzynia to chyba łożysko w kole albo obcierające hamulce. Jak to najlepiej sprawdzić?
Jeśli to łożysko w skrzyni to po wciśnięciu lub puszczeniu sprzegła powinna być słyszalna różnica. Jeśli łożysko w kole to najprościej podnieść samochód do góry i zakręcić kołem, powinno być słychać.
Podnosiłem i to co słychać to nie powinno raczej dawać takiego hałasu przy obciążeniu . Sam już nie wiem chyba bez osłuchania przez doktora sie nie obejdzie.
MojA KoCHanKa ZaLoTniE MruCzY JaK JĄ PrzYcisNE
MoJa KoCHaNKa
MoJa KoCHaNKa
- Od: 6 sty 2009, 18:55
- Auto: MaZdALeNa XEDOS 6 CA KF
Strona 1 z 1