sporotwe zawieszenie za twarde!co zrobic?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez BIGer » 20 lip 2007, 00:00

witam, jak kupowalem auto to wiedzialem ze auto ma sportowe sprezyny, po niemieckich drogach podrozowalo sie swietnie, lecz miesiac w kraju i mam dosc takiego zawieszenia, i teraz pytanie gdzie kupie seryjne sprezyny do xseda bo amorki chyba ma fabryczne,kupic nowe czy uzywanie i o ile auto pojdzie do gory?,teraz wyglada slicznie ale nie jest na nasze drogi:(
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Forumowicz

Od: 19 paź 2005, 19:59
Auto: Audi A4 B5 2.6 V6

Postprzez kadet » 20 lip 2007, 17:42

poleciala wiadomosc na pw
Forumowicz

Od: 12 lis 2006, 20:40
Auto: był Xedos6 V6:( jest Octavia

Postprzez BIGer » 21 lip 2007, 11:26

jak tylko sie uwine z robota to odpowiem do ciebie, fotki mazdy sa w naszych mazdach
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Forumowicz

Od: 19 paź 2005, 19:59
Auto: Audi A4 B5 2.6 V6

Postprzez .:MarciN:. » 24 lip 2007, 14:37

Podpinam się pod prośbę kolegi.

W naszym Xedosie jest zawieszenie sportowe założone w Niemczech, auto trzyma się drogi wspaniale, ale na dziurawych, pełnych zagłębień drogach i oponkach o profilu 40 daje bardzo o sobie znać (autem jeżdżą rodzice i już powoli puszczają im nerwy a ze względu na charakter pracy mojego taty czasem musi dużo podróżować po drogach podrzędnych – czasem aż serce boli i szkoda Xedzia zawiechy)

Niestety nie mogłem znaleźć w papierkach jakie zawieszenie zostało założone. Dodam tylko że auto z przodu siedzi niżej niż z tyłu (myślę że jeśli tył i przód byłyby na podobnym poziomie to na pewno byłoby lepiej).

Jak sprawdzić, co zrobić? Co polecacie?

Bo aż szkoda to podnosić bardzo wysoko do serii.

Mogę jeszcze napisać że założone są oponki 215/40/17, średnica felgi 8 cali, więc o mniej szerokich nie ma mowy. Czy profil 45 da radę wejść? Czy będzie odczuwalna jakaś minimalna różnica?
Forumowicz

Od: 25 maja 2006, 22:06
Auto: 323 BG '91 1.3 16V

Postprzez Hazu » 24 lip 2007, 22:10

.:MarciN:. napisał(a):215/40/17, średnica felgi 8 cali

8 cali to nie średnica.

Na takich kołach nie jest dziwnym ze źle się jeździ po dziurach.

.:MarciN:. napisał(a):W naszym Xedosie jest zawieszenie sportowe założone w Niemczech

Po czym poznałeś że ten xedos ma sportowe zwieszenie???

.:MarciN:. napisał(a):Dodam tylko że auto z przodu siedzi niżej niż z tyłu (myślę że jeśli tył i przód byłyby na podobnym poziomie to na pewno byłoby lepiej).

Możliwe że z przodu są pęknięte spreżyny i dlatego siedzi prawie na odbojnikach.

Ja miałem pęknięta sprężynę przednią – pęknięta była w takm miejscu że nie dało się odczuc tego pęknięcia w czasie jazdy.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez Bodek » 24 lip 2007, 23:48

Poprostu szukaj chętnych na zamianę. Moja GD też miała bardzo sztywne i niskie zawieszenie. Po niedługim czasie znalazłem osobe która się chętnie poprostu zamieniła. Ja dałem facetowi moje niskit i sztywne On mi swoje wyższe i miększe – seryjne. Ja 1000% zadowolenia, a on – nie mam pojęcia. Poogłaszaj się gdzie tylko możesz, chetnych na wibrację podczs jazdy jest wielu, a Ty chcąc zmienić zawieszenie na bardziej komfortowe moim zdaniem bardo dobrze robisz!!

Pozdrawiam !!
Forumowicz

Od: 11 wrz 2005, 01:09
Auto: 626 GE 2.0 CRONOS M/T 1994 LPG

Postprzez kadet » 26 lip 2007, 10:32

jak juz pisalem do Bigera na pw z checia dokonalbym takiej zamiany...o ile jestes zainteresowany...widzialem fotki w NM i w sumie cos takiego jak masz bardzo by mnie interesowalo. czekam na info.Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 12 lis 2006, 20:40
Auto: był Xedos6 V6:( jest Octavia