Uszkodzone łożysko – objawy.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez wieluk93 » 27 lis 2013, 21:08

Witam, mam problem z moim xedoskiem, otóż podczas jazdy od około 40/50 km/h słychać takie dziwne buczenie, huczenie, z lewej strony z przodu. Dźwięk ten się nasila wraz ze wzrostem prędkości, przy 80 km/h jest już naprawdę głośno. Tu pojawia się moje pytanie, bo gdy ostatnio zmieniałem opony na zimowe u wulkanizatora który jest jednocześnie mechanikiem, zawołał mnie on i pokazał luz na lewym przednim kole oraz stwierdził że do wymiany drążek kierowniczy z końcówką bo po dłuższej diagnozie okazało się że to one są przyczyną tego luzu. czy luźne koło, może być przyczyną utraty zbieżności i tego buczenia/ huczenia? Czy po wymianie drążka i końcówki te objawy ustąpią? Czy może nałożyło się jeszcze walnięte łożysko? Dodam że auta nie znosi prowadzi się dobrze.
wieluk93

Postprzez iwon44 » 27 lis 2013, 21:23

Od luzów i bicia na kierownicy, łożysko mogło dostać w łeb i szybciej się zużyło. Nie piszczały opony jak np. zawracałeś na rondzie lub skrzyżowaniu?
Brak zbieżności przyczynia się do szybszego zużywania opon, Jednak huczenie to zwykły objaw zużytej bieżni łożyska.
Myślę że łożysko też trzeba wymienić, ale możesz podnieść przód auta i porównać oba koła.
Forumowicz

Od: 12 wrz 2012, 19:21
Auto: Mazda 3 BK Z6 05r Active

Postprzez wieluk93 » 27 lis 2013, 21:35

Opony nie piszczą nawet trochę, na kierownicy nie wyczuwam żadnego luzu, może minimalny, ale to chyba przez to że luz tylko na jednej stronie. A nie jest może tak że skoro koło jest luźne to podczas jazdy zaczyna się delikatnie telepać i to słychać?
wieluk93

Postprzez iwon44 » 27 lis 2013, 21:36

Takie telepanie koła czuł byś na całym samochodzie i na pewno na kierownicy przy wyższej prędkości.
Huczenie najczęściej jest objawem zużytego łożyska lub opon.
Forumowicz

Od: 12 wrz 2012, 19:21
Auto: Mazda 3 BK Z6 05r Active