Wyciecie Katalizatorow a sondy lambda
1, 2
Ja nie mam kata "od nowości" i odpukać nic dziwnego się nie dzieje, pali normalnie....
323F ba 1.5 '95>xedos6 2.0 '97>5 2.0 Pb/Lpg '06>_____
Sprzedam przednie zaciski hamulcowe do Xedosa6.
Sprzedam stacyjkę z 2 kluczykami i kompletem zamków.
Już takiego kupiłem ale wygląda mi to na kawał zwykłej rury. Może nie takiej zwykłej bo nie rdzewieje ale do strumiennicy jej daleko.
Już takiego kupiłem ale wygląda mi to na kawał zwykłej rury. Może nie takiej zwykłej bo nie rdzewieje ale do strumiennicy jej daleko.
Powiedz mi kolego jak jest z dźwiękiem . Wewnątrz bardziej słychać silnik czy wydech??
- Od: 11 lip 2009, 22:37
- Auto: Xedos 6 V6
Mazda 3 BK 1.6 Y6
Na moje to bardziej słychać, że to V6. Bym musiał się znowu gaznąć jakimś standardem, bo już nie mam porównania...
Katalizator już dawno poszedł się..., jego miejsce zajął tzw. łapacz (zamiast strumienicy, wycisza, nie blokując przepływu, zamiast powodować hałas, Xed to kulturalne auto!). Od tamtej pory zrobiłem 20000km i nic się nie dzieje. Nie ma obawy. W takich starych autach katalizator skutecznie stwarza tylko opór silnikowi, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do jego rozszczelnienia. Przyrodzie on już nie służy, bo jest wypalony. CIĄĆ!!!
Czy szwedzki łoś może być mocniejszy od japońskiego samuraia?
- Od: 21 wrz 2008, 19:28
- Auto: EC B6D (ale to mojej żony;)) Volvo V70 '98 2.0T5 Kombi (całkiem szybki karawan;)
toster01 napisał(a):Katalizator już dawno poszedł się..., jego miejsce zajął tzw. łapacz (zamiast strumienicy, wycisza, nie blokując przepływu, zamiast powodować hałas
Co to za łapacz? Jak to wygląda?
I love this fuckin black xed
- Od: 28 sty 2009, 17:40
- Auto: 2.0 V6 144ps manual- juz nie ma:(
Łapacz wygląda podobnie jak strumienica, ale łuski ma ułożone w przeciwnym kierunku do wylatujących spalin i nie są one ułożone w spirale tylko bezładnie. Efekt jest taki, że zamiast przyspieszać wylatujące spaliny, spowalnia je i działa jak tłumik. Mocy nie dodaje, ale po wycięciu starego kata i tak silnikowi jest lżej, za to nie podnosi hałasu wydechu i powoduje, że komfort użytkowania auta pozostaje na tym samym poziomie, co przed wycinką kata.
- Auto: EC B6D (ale to mojej żony;)) Volvo V70 '98 2.0T5 Kombi (całkiem szybki karawan;)
Mają to w każdym warsztacie montującym tłumiki. Nie wiem czy tak się to fachowo nazywa, ale mój "Pan Tłumik" tak właśnie to nazywa. Myślę, że mimo wszystko jest to rodzaj strumienicy w obudowie katalizatora (taka płaska) i o strumienicę bym się w warsztacie pytał, tylko zaznaczając jak ma działać. Trochę to zawiłe (strumienica, ale nie... strumienica
)
Sorry, ale nie umiem tego inaczej wytłumaczyć 

1, 2