ABS – Problemy i pytania/wątek zbiorczy
plynu jest ok w poziomie
dodam ze swieci mi jeszcze kontrolka abs(pomaranczowa) oraz kontrolka akumulatora :/
temat byl juz poruszany ale nikt nie napisal jak to rozwiazac, z tego co wiem to jezeli cos jest z alternatorem to kontrolka akumulatora z kontrolka ukl hamulcowego sa powiazane ze soba.. jak sprawdzic w czym tkwi problem?
oraz abs kontrolka, mysle ze cos jest z nim nie tak byc moze trzyma mi elektrozawor ktorys, jak je zlokalizowac?
niedlugo sprawdze bledy abs i podam dalsze inf, ale poki co to co z tym ladowaniem i hamulcami?
dodam ze swieci mi jeszcze kontrolka abs(pomaranczowa) oraz kontrolka akumulatora :/
temat byl juz poruszany ale nikt nie napisal jak to rozwiazac, z tego co wiem to jezeli cos jest z alternatorem to kontrolka akumulatora z kontrolka ukl hamulcowego sa powiazane ze soba.. jak sprawdzic w czym tkwi problem?
oraz abs kontrolka, mysle ze cos jest z nim nie tak byc moze trzyma mi elektrozawor ktorys, jak je zlokalizowac?
niedlugo sprawdze bledy abs i podam dalsze inf, ale poki co to co z tym ladowaniem i hamulcami?
- Od: 7 wrz 2007, 18:58
- Auto: Xedos 6 2.0 V6 96r.
xedosik płyn najlepiej dolej do max'a jesli nie masz....
a co do reszty kontorlek to nie mam pomysłów
a co do reszty kontorlek to nie mam pomysłów
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
mi sie swieci kontrolka ABS( nie zawsze) ale prawdopodobnie dlatego ze mam juz naprawde malo klocka i blaszka trze o dysk.kont. ABs tez moze sie palic jak jest zasyfiony czujnik. co do reszty kontrolek nie mam pojecia
- Od: 5 sie 2007, 01:02
- Auto: '96Xedos 6 2.0 v6
wiec tak
plyn jest juz na maxa, swieca kontrolki dalej, ladowanie akumulatora na klemach na zimnym silniku 14,80-90 a na rozgrzanym 14,60 V
kontrolka swieci dalej :/ razem z kontrolka hamulca
ABS chcialem odczytac bledy, nie da sie :/ po podlaczeniu do gniazda diagn. dioda swieci caly czas...
plyn jest juz na maxa, swieca kontrolki dalej, ladowanie akumulatora na klemach na zimnym silniku 14,80-90 a na rozgrzanym 14,60 V
kontrolka swieci dalej :/ razem z kontrolka hamulca
ABS chcialem odczytac bledy, nie da sie :/ po podlaczeniu do gniazda diagn. dioda swieci caly czas...
. Czyli przy wyższych obrotach na zimnym silniku (ssanie) rośnie Ci napięcie? Spróbuj zwiekszyć obroty silnika i zobacz jak ma się napięcie – czy nie wzrasta jeszcze bardziej. Regulator powinien dawać w miarę równy prąd bez względu na obroty.xedosik napisał(a):14,80-90 a na rozgrzanym 14,60 V
Powinno być max 14,4V – niby niewielka różnica a może jednak tu nalezy szukać przyczyny? Spróbuj włączyć kilka odbiorników prądu aby jak najbardziej zaniżyć napięcie – dmuchawa na maxa, ogrzewanie tylnej szyby, radio, światła... zobacz jakie wtedy masz ładowanie i czy kontrolki zgasną. Akumulator ma znamionowe napięcie 12V więc może zaniżać napięcie ładowania i faktyczne może być nawet ponad 16V. A 12 – 16... dla elektroniki to niewielka różnica gdy zasilanie idzie przez stabilizatory, ale dla czujników które działają napięciowo to moze być za dużo.
- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)
jeszcze jeden problem, moze ktos bedzie wiedzial, wszystko opiera sie na elektryce... nie dziala mi klakson a mianowicie cos jest nie tak miedzy przekaznikiem klaksonu a przyciskiem, jak spinam przekaznik to nic sie nie dzieje, jak podaje mu tam 12V to trabi, sprawdzam miernikiem to pokazuje chyba 0,6v albo 6V juz nie pamietam, po nacisnieciu przycisku :/ rozbieralem kierownice i tam jest wszystko ok
czemu podaje takie niskie napiecie?
czemu podaje takie niskie napiecie?
Powinno być max 14,4V – niby niewielka różnica a może jednak tu nalezy szukać przyczyny?
sprawdzilem raz jeszcze z roznymi opcjami i daje mi okolo 15V 14,9 14,8
z wlaczonymi wszystkimi odbiornikami radio swiatla podgrzewanie szyby itd spada do 14,7 bez wzgledu na obroty czy sa wysokie czy niskie, napiecie sie nie zmienia znacznie o jakies tam dziesiate.
czy to bedzie nadal wina alternatora? czy moze cos jest nie tak z moim akumulatorem?
sprawdzilem raz jeszcze z roznymi opcjami i daje mi okolo 15V 14,9 14,8
z wlaczonymi wszystkimi odbiornikami radio swiatla podgrzewanie szyby itd spada do 14,7 bez wzgledu na obroty czy sa wysokie czy niskie, napiecie sie nie zmienia znacznie o jakies tam dziesiate.
czy to bedzie nadal wina alternatora? czy moze cos jest nie tak z moim akumulatorem?
Kto podesle mi foty jak idzie kabel ABS od strony pasazera.Gdzie on jest wpiety.Bo jakis h.... upier... nie ten kabel.foty wysylac na faraon@icpnet.pl
Od jakiegos czasu zapalała mi sie kontrolka ABS, jednego dnia tak drugiego nie. Wystarczyło zgasic silnik i odpalic jeszcze raz i już sie nie paliła.
Od tygodnia po załaczeniu sielnika pali sie cały czas, odczytałem błędy:
53 – przekaźnik silnika pompy / silnik (5 mignieć wolnych i 3 szybkie)
61 – jednostka sterująca (6 mignięć wolnych i 1 szybkie)
Niestety te błędy niec mi nie mówią może ktos z was miał coś takiego?
Mam sie martwić? Dziwna sprawa bo ABS działa (sprawdzałem)
PS: Nie wiem jaki dokładny symbol ma moje auto a strona z oznaczeniami na forum nie działa. Poza standardem ma kontrole trakcji i webasto.
Pozdrawiam
Od tygodnia po załaczeniu sielnika pali sie cały czas, odczytałem błędy:
53 – przekaźnik silnika pompy / silnik (5 mignieć wolnych i 3 szybkie)
61 – jednostka sterująca (6 mignięć wolnych i 1 szybkie)
Niestety te błędy niec mi nie mówią może ktos z was miał coś takiego?
Mam sie martwić? Dziwna sprawa bo ABS działa (sprawdzałem)
PS: Nie wiem jaki dokładny symbol ma moje auto a strona z oznaczeniami na forum nie działa. Poza standardem ma kontrole trakcji i webasto.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 19 lis 2007, 15:53 przez marekk909, łącznie edytowano 1 raz
-
marekk909