Sworznie wahaczy – zgodność części z innych modeli.
1, 2
Witam.
Troszkę się "roztukł" mój xedosik i po wizycie w warsztacie mechanik/cy stwierdził, że w moim do wymiany:
1. Dolny sworzeń wahacza – prawy przód.
3. Prawa końcówka drążka kierowniczego.
Mam takie pytanko: czytałem, że w niektórych starszych modelach (a może we wszystkich) //doświadczenia jarka// lepiej nie zabierać się do wymiany sworznia bo po demontażu starego zwykle zostaje uszkodzony wahach (za luźna dziura) i lepiej wymienić cały wahacz.
A jak to jest z xedosami?
Troszkę się "roztukł" mój xedosik i po wizycie w warsztacie mechanik/cy stwierdził, że w moim do wymiany:
1. Dolny sworzeń wahacza – prawy przód.
3. Prawa końcówka drążka kierowniczego.
Mam takie pytanko: czytałem, że w niektórych starszych modelach (a może we wszystkich) //doświadczenia jarka// lepiej nie zabierać się do wymiany sworznia bo po demontażu starego zwykle zostaje uszkodzony wahach (za luźna dziura) i lepiej wymienić cały wahacz.
A jak to jest z xedosami?
Autko na sprzedaż !
- Od: 9 sty 2006, 09:35
- Auto: MX6 (MazdaXedos6) ;–)
prokopcio napisał(a):A jak to jest z xedosami?
Tak samo tylko wahacze nie nadają sie od GE w/g tego co Pan Jarek pisał.
Ja miałem wybity jeden sworzeń Wymienili mi go w serwisie Mazdy na 555 ale sie roztłukł po 3tys km .
Może ja go uszkodziłem na lubelskich drogach a może był przegrzany przy spawanu ( trzy malutkie spawy)
Więc kupiłem nowy sworzeń (jak się okazało taki sam 555) i wymieniłem sam wszedł ciasno ale na wszelki wypadek dałem mu trzy malutkie spawy i natychmiast schłodziłem. Nie musiałem wymieniać łącznika stabilizatora bo miałem czas aby się pobawić bo był niedawno odkrecany.
Zrobiłem na tym sworzniu tylko ok 15 000 km i na razie nic nie puka.
Według mnie cały problem tkwi w tym że nie ma dobrych sworzni wachacza.
Bo z wymianą nie ma problemu .
Ja zamontowałem 555 i 3 spawiki, bo był luźny. Przejeździłem 30 tyś i nie ma narazie luzu, natomiast luzy są znowu na końcówkach drążków po 30 tys km, też 555. Alternatywę stanowi kupienie całego wahacza, Smirnoff mi oferował za niewygórowaną cenę, ale nie był to oryginał.
- Od: 10 paź 2005, 12:53
- Auto: CLK 430
Quest 3.3 V6
Micra K11
dzięki. więc skoro chcš to im kupię i końcówkę dršżka i sworzeń – niech się martwiš oni jak zrobić żeby było dobrze – podejrzewam, że często spotykajš się z tym problemem bo ten warsztat wiecznie zapchany – niestety "uniwersalny" co do marek aut.
Dzięki emmarek za namiary ;–)
Dzięki emmarek za namiary ;–)
Autko na sprzedaż !
- Od: 9 sty 2006, 09:35
- Auto: MX6 (MazdaXedos6) ;–)
Jak tak bardzo chcesz to kupic , pasuje od 626 GE....prokopcio napisał(a):z którejś 626 do xeda pasował
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Jak tak bardzo chcesz to kupic , pasuje od 626 GE....prokopcio napisał(a):z którejś 626 do xeda pasował
a takie cuda beda pasowac do xedosa?

Pozrawiam
- Od: 28 mar 2005, 23:36
- Auto: ... kiedyś – Xedos 6 2.0 V6
.. obecnie Mondeo Mk3
... być może niedługo Mazda 6
Wyzej pisałem o samym sworzniu , ktory pasuje do xedosa6 to co jest na allegro nie bedzie pasowac , to jest przeznaczone do 626 GE , fizycznie da się zamontowac ale geometrii nie ustawisz.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
aha, to co najlepiej zrobic w temacie wymiany wlasnie sworznia? w aucie o przebiegu ~240tys – gdzie jak czytalem juz – problemem moze byc tez juz wyrobione gniazdo sworznia w wachachu
spawanie jak koledzy wczesniej pisali?
wahacz caly kupowac?– jak to za ile i gdzie mozna taki kupic? bo w jc,motosklep to maja chyba wlasnie te od 626ge
bo wlasnie dzis bylem zrobic zbieznosc i mi fachmani powiedzieli zebym najpierw sworzen prawy zrobil, a najlepiej oba....
spawanie jak koledzy wczesniej pisali?
wahacz caly kupowac?– jak to za ile i gdzie mozna taki kupic? bo w jc,motosklep to maja chyba wlasnie te od 626ge
bo wlasnie dzis bylem zrobic zbieznosc i mi fachmani powiedzieli zebym najpierw sworzen prawy zrobil, a najlepiej oba....
.. obecnie Mondeo Mk3
karbo napisał(a):nowy [waaaco?] do xedos 6 to koszt ok 300zł .... oczywiście nie oryginalny,
a oryginalny w ASO mazdy ok 1700zł i czekac trzeba 14dni.
pozdrawiam.
gdzie?
.. obecnie Mondeo Mk3
oryginalny kupisz w ASO, a ten nieoryginalny w opolu w sklepie autotechnika,
jak chcesz to napisz na priv w poniedziałek tam będę to się dowiem dokładnie jaka cena ..... jak sam chciałem kupić to mówili ok 300zł z tego co pamiętam, pozdrawiam.
jak chcesz to napisz na priv w poniedziałek tam będę to się dowiem dokładnie jaka cena ..... jak sam chciałem kupić to mówili ok 300zł z tego co pamiętam, pozdrawiam.
- Od: 6 wrz 2006, 11:01
- Auto: Mazda Xedos 6 2.0 V6 1993r
W JC , ale to sa wahacze do 626 i nie pasuja do xeda ( błąd w katalogu )KrasiaK napisał(a):gdzie?
Mm do wymiany lewy i prawy sworzeń. Czy da się w domowych warunkach bez podnośnika i kanału wyciągnąć wahacz ? Prasę i spawarkę mam w pracy.
Xedos B6 http://www.youtube.com/watch?v=LqXNk-psA3s
Xedos KF http://www.youtube.com/watch?v=o7klHd-1HWQ
Moje autko: viewtopic.php?f=137&t=95874
Xedos KF http://www.youtube.com/watch?v=o7klHd-1HWQ
Moje autko: viewtopic.php?f=137&t=95874
Da, osobiście tak wymieniałem tylko dzień wcześniej popsikałem wóde śróby i sam sworzeń na zwrotnicy i wszystko poszło jak po maśle. Jedynie po wprasowaniu nowej i tak nie obyło się bez spawarki bo gniazdo lekko już się wyrobiło.
323F ba 1.5 '95>xedos6 2.0 '97>5 2.0 Pb/Lpg '06>_____
Sprzedam przednie zaciski hamulcowe do Xedosa6.
Sprzedam stacyjkę z 2 kluczykami i kompletem zamków.
Sprzedam przednie zaciski hamulcowe do Xedosa6.
Sprzedam stacyjkę z 2 kluczykami i kompletem zamków.
1, 2