Zgrzyty hamulca, bicie pod pedałem.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Scania » 19 kwi 2013, 20:43

Witam. Wiem że jestem nowy na forum i nie zakładałem tematu w dziale powitalnym, postaram się nadrobić jak tylko porobię fotki auta:)
Ale jeśli można, chciałbym przejść do problemu, otóż mam problem z prawym hamulcem (tak mniemam) w xedosie. Jestem posiadaczem ów modelu w wersji 2.0 V6 98r., ze skrzynią automatyczną.
Przechodząc do rzeczy: podczas hamowania(nie ma znaczenia czy szybko czy wolno), pod warunkiem że nie docisnę hamulca zbyt mocno (powiedzmy hamujemy z 50km/h do świateł, które są przed nami 100m – nie hamujemy mocno ale delikatnie wytracamy prędkość). to dochodzi co jakiś czas do nas dźwięk jakby skrzypienie z prawego przedniego hamulca. w dodatku często przy większej prędkości (80+) czuć w momentach tego skrzypienia, takie bicie w rytm obrotu koła i tarczy pod pedałem hamulca, jakby bardzo wolny ABS (leciutki). jeśli docisnę mocniej lub uderzę w pedał hamulca gwałtownie, to zanika bicie, przy zatrzymywaniu się "prawie" jest wyraźne skrzypienie jak nienaoliwione drzwi.
Słyszałem coś o stojącej śrubie zaciskowej ale czy to może mieć miejsce w moim przypadku?
(wygląda to tak jakby tarcza była w jednym miejscu grubsza i wybijała zacisk hamulca)
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 kwi 2013, 17:44
Auto: był Xedos 6 2.0 V6 98'
Jest subaru, jest impreza!
GC 2.0 N/A

Postprzez lukkil » 19 kwi 2013, 22:06

co do hamulców to sprawdź zacisk, klocki i sprężynki w zacisku.
masz bicie / drgania pedału hamulcowego podczas hamowania?
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
Forumowicz

Od: 7 paź 2009, 16:37
Auto: Xedos 2.0 V6 1996r

Postprzez Scania » 19 kwi 2013, 23:40

Tak. za każdym razem kiedy dobiega odgłos tak jakby tarcia klocka o coś na hamulcu pojawia się wybicie jakby pedał chciał wyskoczyć. podczas hamowania z dużych prędkości(np. przy 120) jest jak ABS (no może troszkę wolniej)
muszę to rozebrać i sprawdzić. wiem że oprócz jednego hamulca mam jeszcze 3... ;) ale tą drogą daleko nie zajadę.
Forumowicz

GC 2.0 N/A

Postprzez lukkil » 19 kwi 2013, 23:43

tarcza też może być krzywa, nie koniecznie z przodu
rozbierz, zobaczysz co i jak <spoko>
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
Forumowicz

Od: 7 paź 2009, 16:37
Auto: Xedos 2.0 V6 1996r

Postprzez Scania » 26 maja 2013, 10:47

Ok, stary temat ale gdyby miał ktoś podobny problem:
rozebrałem tyły, przeszlifowałem (nie mogłem zdjąć tarcz bo były tak zapieczone...) i tył hula. pozostał mi prawy przód gdzie jest prawdopodobnie to samo – stoją zaciski (tarcze pozapiekane).
Pozdrawiam
Forumowicz

GC 2.0 N/A

Postprzez Scania » 18 lip 2013, 12:57

Witam.
Problem rozwiązany w 100% problemem były bardzo zardzewiałe tarcze oraz brak blaszki trzymającej klocek w zacisku. Oba problemy się nałożyły. Temat do kosza; )
pozdrawiam
Forumowicz

GC 2.0 N/A