Uszkodzony korektor siły hamowania?

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez ZeroCool_m1 » 31 mar 2012, 10:32

Witam,

Na ostatnim przeglądzie facet nie chciał mi wbić pieczątki, bo stwierdził, że hamulców z tyłu prawnie nie ma. W trzeciej stacji kontroli koleś się w końcu zlitował. Oczywiście czym prędzej pojechałem do mechanika.

Po kolei:

– klocki i tarcze przód/tył są ok – mechanik stwierdził, że nie ma co wymieniać
– wszystkie zaciski są w porządku – nasmarowali je i rozruszali, ale regeneracja nie była konieczna
– wymienili mi płyn hamulcowy i odpowietrzyli układ

Pomimo to tył nadal słaby (ręczny trzyma ładnie).

Padło podejrzenie na korektor siły hamowania. Co z tym można zrobić – da się to nie wiem, wyczyścić, naprawić? Pytałem o nowy w ASO...850 zł.

Acha, no i przede wszystkim czy ktoś jest w stanie mi wskazać, gdzie on się znajduje dokładnie i co by się stało, gdyby go zupełnie odłączyć (sugestia jednego z mechaników)?

pozdrawiam
Forumowicz

Od: 9 lut 2007, 17:21
Auto: Mazda 6 MPS, 300+ KM

Postprzez sebek-71 » 31 mar 2012, 13:43

Korektor, a raczej rozdzielacz siły hamowania w xedzie znajduje się pod serwem, obok pompy abs-u, w okolicy grodzi silnika.
To taka kostka, do której wchodzą i wychodzą przewody hamulcowe.
Ale ja bym sprawdził też na twoim miejscu pompę abs(odczytaj błędy abs-u) :)
Forumowicz

Od: 9 paź 2011, 17:04
Auto: był Xedos 6 2.0V6 140KM
323 BJ 1,5 sedan
jest Mazda 3 BK 1,6 MZR sedan

Postprzez lukkil » 31 mar 2012, 14:04

tutaj zerknij:

Kod: Zaznacz cały
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=62528
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
Forumowicz

Od: 7 paź 2009, 16:37
Auto: Xedos 2.0 V6 1996r