Pomoc w dobraniu zawieszenia xedos 6 1.6
Strona 1 z 1
Witam serdecznie. jestem nowy na tym forum. Nie zalogowałem sie po to by lac wode, więc przechodzę do rzeczy. Mam xedosa 6 silnik 1.6 rok 97 i chciałbym wymienic w nim całe zawieszenie. spręzyny będą napewno eibacha amortyzatory KAYABA lub bilstein (wacham sie). niestety nie wiem jakiej firmy kupic dosłownie całą reszte zawieszenia. Nie znam sie za bardzo na MAŹDZIE I nie wiem gdzie można kupic super dobre części do xedosa 6. chodzi mi tu głownie o kompletne wahacze, łączniki stabilizatora (widzialem LEMFORDER produkuje) itp. Prosze was o wypisanie wszystkiego dokładnie co wchodzi w sklad zawieszenia i najlepszych firm które je produkują. CENA JEST NAJMNIEJ ISTOTNA. części chce mieć z najwyższej półki. Dodam jeszcze, że jestem przygotowany na wydatek rzedu nawet 5 tyś zł bez kosztów opłaty mechanika. prosze o niewypowiadanie się ludzi którzy mają małą wiedze trym temacie co by nie zaśmiecać wątku. Tylko konkretne porady. z góry dziękuje.
Ostatnio edytowano 21 lip 2010, 22:43 przez 666elvis666, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 21 lip 2010, 13:44
666elvis666 napisał(a):CENA JEST NAJMNIEJ ISTOTNA. części chce mieć z najwyższej półki. Dodam jeszcze, że jestem przygotowany na wydatek rzedu nawet 5 tyś zł bez kosztów opłaty mechanika
A więc zparaszamy do salonu Mazdy po części:
http://www.mazda.pl/buyingamazda/find_a_dealer/
Jak będziesz tak dalej remontował to od razu wymień tylne zawieszenie, bo pewnie też jest w nie najlepszym stanie.
Idąc dalej tym tropem, rozrząd, uszczelki silnika, tłumiki, hamulce itd też w serwisie dostaniesz.
Nie baw się w zamienniki, tylko serwis Mazdy zapewni Ci najwyższą półkę

PS. skoro jesteś taki konkretny, to wypadałoby poczytać forum, bo na 99% Twój problem już ktoś kiedyś poruszał...
szukałem po forum ale nie mogłem nic znaleźć co by mnie interesowało, dlatego tez założylem nowy. Jezeli chodzi o tył to tak jak napisałem CAŁE ZAWIESZENIE wiec również tył
pytanie o amorki KAYABA czy bilstein?
dzwon do Smirnoffa (www.carspeed.pl) ceny ma nie najgorsze ale chyba co najwazniejsze potrafi doradzic co jakiej firmy kupic. Oczywiscie rowniez u niego mozesz kupic wszystkie graty OE Mazda.
Dzieki chłopaki za rady. chyba zdecyduje sie na ORI ale zadzwonie jeszcze do tego smirnoffa, A NAWET DO NIE GO SIE PRZEJADE GDY ZNAJDE CHWILKE CZASU bo widze ze jest z LUBLINA tak jak ja (przynajmniej na stronie tak jest napisane). Zobaczymy czy cos zaproponuje konkretnego. ALE na 99 % zawitam do ASO. Jezeli chodzi o kayabe i tociko to czytalem tutaj na forum że jezeli chodzi o jakosc to jedna i druga jest OK i polecana, aczkolwiek wiecej osób kusi sie na kayabe. Powiedzcie co myslicie o tych sprezynkach i amorach jeszcze:
http://www.rpmotorsport.pl/auta/sprezyn ... ntent=9906
http://alejka.pl/wklad-amortyzatora-maz ... ein-3.html ten jest na tył, są tez na przód ale linka juz nie bede wklejal
prosze oceńcie to i powoedzcie co o tym sądzicie
będą jeszcze felgi 17" ale to zostawiam jako deser i narazie sie tym nie chce zajmować. najpierw zawieszenie:)
http://www.rpmotorsport.pl/auta/sprezyn ... ntent=9906
http://alejka.pl/wklad-amortyzatora-maz ... ein-3.html ten jest na tył, są tez na przód ale linka juz nie bede wklejal
prosze oceńcie to i powoedzcie co o tym sądzicie
będą jeszcze felgi 17" ale to zostawiam jako deser i narazie sie tym nie chce zajmować. najpierw zawieszenie:)
Hazu napisał(a):Wisz co
nie wiem czy jeździłeś xedosem 2.0 V6 jeżeli nie to polecam.
bo szczerze mówiąc to szkoda tak doinwestować auto z tym archaicznym silnikiem 1,6.
hmm zależy co dla kogo. to auto jest dla mnie bardzo ważne (spadek po bliskiej osobie- bardzo bliskiej)i to nie chodzi o to czy ja bede miał 2.0 v6 czy cos innego.To auto bedzie miało u mnie dożywocie. chce miec nowe zawieszenie w super stanie. nie pytam was jak sie jeździ autem 2.0 v6 itp. chce byście mi poradzili w sprawie zawieszenia. dlatego też uważam Twoją wypowiedź nie na miejscu.
Dodam, że posiadam miśka 3000gt i tym autem jeździlem do teraz na codzien. teraz chce go zostawić tylko jako auto weekendowe.
Dla mnie kupowanie części nie oszczędzając na nich to jakaś pomyłka.
Zawsze staram się kupować najlepsze możliwe zamienniki uznanych producentów, których jakość nie odbiega od oryginału wcześniej porównując minimum kilka-kilkanaście ofert, aby nie przepłacić.
Mam nadzieję, że wrzuciłeś sprężyny Eibacha tylko dla przykładu, ponieważ jest to świetny przykład na cenę z kosmosu za nie...
Zawsze staram się kupować najlepsze możliwe zamienniki uznanych producentów, których jakość nie odbiega od oryginału wcześniej porównując minimum kilka-kilkanaście ofert, aby nie przepłacić.
Mam nadzieję, że wrzuciłeś sprężyny Eibacha tylko dla przykładu, ponieważ jest to świetny przykład na cenę z kosmosu za nie...
Barthek1983 napisał(a):Mam nadzieję, że wrzuciłeś sprężyny Eibacha tylko dla przykładu, ponieważ jest to świetny przykład na cenę z kosmosu za nie...
za czym więć?? a co byś doradził zamiast eibacha?
I jakiej firmy wahacze kompletne proponujesz zamiast oryginału? podaj linka i nazwe firmy.
ok. Więc Sprawa wahaczy załatwiona. Będą oryginalne. ten temat uwazam za zamkniety.
sprecyzujcie prosze jeszcze z tymi sprezynami czy dobre są eibachy i czy warto, nie w sensie finansowym tylko jakosciowym i te amorki w/w .
sprecyzujcie prosze jeszcze z tymi sprezynami czy dobre są eibachy i czy warto, nie w sensie finansowym tylko jakosciowym i te amorki w/w .
Jak już wyremontujesz furmanke to napisz ceny co i za ile.... Myślę, że co nie których (w ty ja
) baaaaardzo interesuje ile to wszystko wyniosło na '"ori" częściach.
323F ba 1.5 '95>xedos6 2.0 '97>5 2.0 Pb/Lpg '06>_____
Sprzedam przednie zaciski hamulcowe do Xedosa6.
Sprzedam stacyjkę z 2 kluczykami i kompletem zamków.
Sprzedam przednie zaciski hamulcowe do Xedosa6.
Sprzedam stacyjkę z 2 kluczykami i kompletem zamków.
KacY napisał(a):Jak już wyremontujesz furmanke to napisz ceny co i za ile.... Myślę, że co nie których (w ty ja) baaaaardzo interesuje ile to wszystko wyniosło na '"ori" częściach.
Jasne. zabieram sie za robote od sierpnia, ponieważ mam urlop.
ciągle jeszcze nie mam jasnej sprawy co do sprężyn i amorków????????????????????
viewtopic.php?f=127&t=92226
A co do Eibacha to polecam- ale na pewno nie kupiłbym samych sprężyn za kwotę 800zł. Ja zakupiłem je za 300zł
A co do Eibacha to polecam- ale na pewno nie kupiłbym samych sprężyn za kwotę 800zł. Ja zakupiłem je za 300zł
- Od: 22 gru 2007, 16:48
- Auto: Peugeot 307 HDI 90@120/270
Sprinter 313CDI Sprintshift &
Sprinter 312D :)
Panowie przymierzam sie do remontu zawieszenia u mnie przód raczej cały do wymiany ale chodzi mi o tył wymieniał ktoś kiedyś wahacze wzdłużne tył i wahacze poprzeczne przebieg 200000 warto to wymieniać przy takim przebiegu bo to dodatkowy koszt około 700 zł
witam podpinam się pod temat,mam do wymiany przód,amorki i sprężynki,jest to xedos 6 1.6 16 v z 94r proszę o poradę
dodam że nie chce jej obniżać,na ori mnie nie stać,kupiłem na allegro sprężyny ale są bardzo twarde i przód przypomina terenówkę
szukam czegoś bardziej komfortowego,proszę o porady. 
Strona 1 z 1