Nadmierne nagrzewanie koła

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez megus » 16 cze 2010, 21:19

Witam wszystkich!!
W mojej madzi nadmiernie nagrzewa mi sie przednie lewe koło po przejechaniu raptem 15km
ostatnio w styczniu miałem ten problem pare miesięcy jest ok potem znowu grzeje
3 różnych mechaniorów próbowało tą zagadke rozwikłać i bez skutku dziś robił następny wszystko sprawdził przeczyścił posprawdzał itd stwierdził że to gumowy wężyk przy kole założył nowy
przejechałem pare naście kilometrów i jest dalej to samo
Może ktoś już przerabiał ten temat w swojej madzi i może coś podpowiedzieć co jest grane :)))
Z góry dzięki za wszelkie informacje
Początkujący

Od: 24 paź 2006, 20:28
Auto: Mazda Xedos V6 2.0 KF rok produkcji 1994

Postprzez paaawel5 » 16 cze 2010, 21:44

prawdopodobnie zapieka ci sie cylinderek (tłoczek w zacisku) może poprzedni warsztat wyczyścił co to dobrze i dał nowy zestaw naprawczy dlatego kilka miechów miałeś spokój
proponuje kupić zestaw naprawczy i samemu rozebrać lub dać komuś zaufanemu żeby ci to zregenerował
Forumowicz

Od: 14 lis 2008, 21:04
Auto: Xedos 6 2.0 v6 98r.

Postprzez musiek » 17 cze 2010, 01:04

Ja wlasnie jestem na tym samym etapie problemu :) ... ale doszedlem co go powoduje. U mnie jest to nie powracajacy reczny, sprezyna nie daje rady odciagnac zacisku ktory blokuje tloczek w trybie recznego hamulca. Gdy wsadzilem reke za kolo i recznie popchnalem na zacisku ta sprezynke to kolo sie juz nie grzalo, az do kolejnego zaciagniecia recznego. Nie wiem jak tam u Ciebie to wyglada ale u mnie wlasnie to sprawia problem. Ale wiem juz jak go rozwiazac wiec nie ma problemu :)

pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 8 lip 2008, 16:09
Auto: Xedos 6 2.0 '99

Postprzez paaawel5 » 17 cze 2010, 09:16

musiek megusowi grzeje się przednie koło a nie jeździ on starym citroenem który ma reczny na przód :P
Forumowicz

Od: 14 lis 2008, 21:04
Auto: Xedos 6 2.0 v6 98r.

Postprzez megus » 17 cze 2010, 21:48

cheee...cheee w istocie panowie chodzi o przednie koło niemniej jednak dzięki za zainteresowanie tematem :))
Początkujący

Od: 24 paź 2006, 20:28
Auto: Mazda Xedos V6 2.0 KF rok produkcji 1994

Postprzez Qubus » 30 cze 2010, 14:32

megus napisał(a):Witam wszystkich!!
W mojej madzi nadmiernie nagrzewa mi sie przednie lewe koło po przejechaniu raptem 15km
ostatnio w styczniu miałem ten problem pare miesięcy jest ok potem znowu grzeje
3 różnych mechaniorów próbowało tą zagadke rozwikłać i bez skutku dziś robił następny wszystko sprawdził przeczyścił posprawdzał itd stwierdził że to gumowy wężyk przy kole założył nowy
przejechałem pare naście kilometrów i jest dalej to samo
Może ktoś już przerabiał ten temat w swojej madzi i może coś podpowiedzieć co jest grane :)))
Z góry dzięki za wszelkie informacje

Przerabialem, przyczyna byl blokujacy sie cylinder, zestaw naprawczy za 30PLN i troche smaru zalatwilo sprawe, z tym ze cylinder po odczyszczeniu byl jeszcze w niezlej kondycji.
Co do "tylu" to rowneiz przerabialem, z tym ze mechanik walczyl 3 dni z zapieczonymi zaciskami. Wczesniej mialem 626GE i mialem identyczny problem, tam jednak nie podejmowalem sie proby naprawy tylko przez 4 lata jezdzilem bez "rasi".

Pozdrawiam

Od: 26 paź 2008, 19:55
Auto: Xedos 6 2.0V6 <–&–> 626 GE 2.0