Przerażający odgłos z lewego koła.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Firepoland » 17 lip 2009, 17:24

Dziwna sprawa.
Ostatnio na dość dobrym i szybkim dohamowaniu skręciłem w lewo i nagle z lewej głośny odgłos (tak jakbym zerwał przeguby, półoś. Jak się przekręci i puści na frezach to jest taki odgłos). Zatrzymałem się powoli. Obejrzałe. Jeżeli zerwałem frezy to nie powinienem ruszyć. Wsiadłem, powoli ruszyłem i...nic. Potem po kilku dniach znów to miałem. Do dzisiaj jeżdże i jest wszystko OK. Na pewno podjadę do mechania niech zobaczy, ale to dopiero po wekendzie.
Zaznaczam, że stało się to na dość mocnym hamulcu i skręcie w lewo i drugi raz w prawo.
Tarcze mam do wymiany. Kupiłem NIPPARTS, zrobiłem 10tys.km. i biją jak cholera na hamowaniu.
Forumowicz

Od: 3 lip 2013, 22:26

Postprzez Malpiszon78 » 17 lip 2009, 19:49

Miałem to samo w mx6. Przy hamowaniu z dużej prędkości i skręcie w prawo spod auta dochodziło głuche – ŁUP ! . Czasami. Przyjąłem to za objaw starości :) tym bardziej, że nie występowało codziennie. Niedawno byłem na wymianie płynu hamulcowego oraz łączników stabilizatora. Poprosiłem gościa, żeby przejrzał zawieszenie. Znalazł tylko mały luz na drążku kierowniczym. Poszarpał, pobujał powiedział, że nie ma nic do roboty więcej, założył koła i odjechałem.
Dziwna sprawa ale to łupanie ustało – sprawdzałem parę razy... Może któreś w kół było za słabo/mocno/krzywo okręcone ?

Co do produktów Nipparts również nie polecam. Miałem kable WN i wytrzymały 5.000 km :|
Serwis komputerowy – usługi – porady – dojazd .
Forumowicz

Od: 31 sty 2006, 15:27
Auto: Mx6 KL, Mondeo 1.8HE, Ducato 2.8, Eagle Vision 3.5

Postprzez kattom » 18 lip 2009, 20:14

Ja miełem tak, że założyłem kupione na allegro felgi z plastikowymi pierścieniami na piasty. Raz źle złożyłem całość i nie dość, że wyło od czasu do czsasu, to jeszcze podczas wciśnięcia gazu lekko musiałem kontrować kierownicą. Uważne zamontowanie koła na pierścionku zniwelowało efekt.

Zastanawiam się czy przypadkiem nie masz plastikowego nadkola naderwanego i przy podmuchu wiatru Ci po prostu o oponę nie obciera ? A może za duże (szerokie i wysokie) gumy wsadziłeś ? Ja jak upchałem kiedyś 225/45/17 to podczas mocnego skrętu w prawo wyły – a w lewo nie :)

Co do tarcz polecam ATM Mikoda – znajdziesz googlując, mają na stronie fabrycznej sklep. Dobrze radzi też z doborem tajli Carrspeed: biuro@carspeed.pl – pisz do nich maila.
Różni Ludzie. Różne potrzeby. Jeden Zespół.
Forumowicz

Od: 12 maja 2007, 23:18
Auto: XEDOS 6 CA KF