Dziwne zachowania skrzyni biegów po rozgrzaniu auta

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Sacrell » 23 cze 2009, 10:46

Witam !!!

Panowie mam taki problem i nie wiem czy mi się sprzęgło kończy czy coś innego.
Mianowicie, gdy samochód jest zimny to zmiana biegów odbywa się płynnie i jest wszystko OK, natomiast gorzej jak dłuższa trasa jest lub po mieście się jeździ dłużej wszystko się nagrzeje i wtedy ciężko mi chodzą biegi a czasem bardzo ciężko mi wchodzą biegi. Niekiedy za trzecim razem wejdzie mi dany bieg. Nie ma różnicy czy to jedynka, czy dwójka itd.

Sprawdzany poziom płynu w skrzyni i OK.

Może ktoś ma pomysł ?

Z góry dziekuje za odpowiedź
Ostatnio edytowano 23 cze 2009, 21:55 przez Sacrell, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 26 lut 2006, 16:37

Postprzez Sacrell » 23 cze 2009, 12:26

kochani...nikt nie ma pomyslu czemu tak jest ? zalezy mi na czasie bo nie wiem czy zamawiac sprzeglo czy jednak szukac innej przyczyny

PS. Co myslicie o sprzegle kompletnym firmy EXEDY ?

Może coś więcej napisać, zeby bardziej obrazowo wyszlo...moze ciezko jakos wywnioskowac o co mi chodzi po tym co napisalem....kurde bo nie mam juz pomyslow dlaczego tak jest....porady poszukuje czego sie czepic :(
Początkujący

Od: 26 lut 2006, 16:37

Postprzez VeryCoolMan » 28 cze 2009, 23:49

Tulejki tulejki tulejki... przy lewarku od dołu trzeba wyczyscic i po kłopocie..
wszystko jest na forum wystarczy poszukać..
Obrazek
Obrazek
マツダ永遠に
Forumowicz

Od: 10 lip 2006, 14:10
Auto: Xedos 9 TA 2,5v6

Postprzez Hazu » 1 lip 2009, 19:01

A może wystarczy wymienić płyn hamulcowy w układzie sprzęgła?
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez bobie » 3 lip 2009, 14:28

Szefu 626 napisał(a):Tulejki tulejki tulejki... przy lewarku od dołu trzeba wyczyscic i po kłopocie..
wszystko jest na forum wystarczy poszukać..

u mnie M 626 GF 2000r. Turbo DI 101KM jest podobny problem z wrzucaniem biegów. jak się auto nagrzeje, to zdarza się, że żadnego biegu nie wrzucę. pomaga wówczas wyłączenie silnika i jedynka... dalej idzie , ale do czasu. na zimnym silniku nie ma problemu.

już dwóch mechaników to oglądało – jeden stwierdził – tarcza

drugi tylko podrapal się po głowie...

wymienione sprzęgło, wysprzęglik, uszczelki w pompie sprzęgła, tulejki na dole przy lewarku nasmarowane i nadal problem. jak tylko jest ciepło – to robi się nieciekawie.

pomocy!!!
bobie