Co to jest, co z tym zrobić, jak naprawić
Układ recyrkulacji spalin EGR – problemy, pytania
Zrobiłem sobie dzisiaj szybki teścik. I pokazał mi sie błąd nr 16 – czujnik EGR
We wszystkich GD wyswietla się kod 16.
Ile oleju łyka?

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jak narazie nie stwierdzoni. Poprzedni właciciel nalał pod kreske Full i tak sie trzyma, no może z 1mm poniżej. Dzisiaj wymieniłem świece. Stare były w sumie w nienagannym stanie suche i ładniutkie 
I co z tym moim EGR-em 
EGR czyli recyrkulacja spalin. Tak nadobrą sprawe w moim mniemaniu nie jest to aż tak ważne. Jest zimno i wilgoć. Poczekaj na lato błąd powinien zniknąć.
A EGR'a szukaj z prawej strony kolektora wydechowego, taka rurka miedziana która idze do kolektora dolotowego.
Ale temat był poruszany nie tylko na tym forum
A EGR'a szukaj z prawej strony kolektora wydechowego, taka rurka miedziana która idze do kolektora dolotowego.
Ale temat był poruszany nie tylko na tym forum
Freak speed is all I need
- Od: 22 sie 2004, 23:40
- Auto: 13B-MSP Renesis 6-port
E no spoko Sqad, ja wiem gdzie on jest i do czego służy
Tylko zastanawiam sie czemy sie popsiuł
Ale nic zobaczymy na wiosne
Tylko zastanawiam sie czemy sie popsiuł
Ale nic zobaczymy na wiosne
Witam mam taki problem a raczej nie wiem jak go rozwiązać przy odpalaniu silnika czuć w aucie spaliny. Namierzyłem że w kolektorze wydechowym mam jakąś metalową (miedzianą chyba??) rurkę która idzie aż za silniki przepuszcza spaliny bo ma już pewnie 20 lat jak auto, czy można gdzieś dostać coś takiego czy trzeba dorabiać bo ta jest już trochę zdezelowana Proszę o wszelkie rady może ktoś miał taki problem
SAWYER
- Od: 29 mar 2008, 14:07
- Auto: Mazda 626 2.0i 88r GD/FE 101KM
Sprawdz dokladnie czy rzeczywiscie jest dziurawa. Zdaje sie ze w wiekszosci przypadkow wystarczy podokrecac sruby mocowan. Mialem to samo swiezo po zakupie. Dokrecilem kolektor i po problemie.
to najpewniej przewód od EGR. Powinien mieć nakrętkę (coś jak przweód hamulcowy) spróbuj dokręcić. Jak nie to wykręć i sprawdż w czym problem
jest to starsza wersja EGR :) recyrkulacja spalin, jak nie uda Ci się tego naprawić to możesz zaślepić bez skutków ubocznych.
ta rurka jest raczej z nierdzewki
ta rurka jest raczej z nierdzewki
Szukam kogoś kto zaopiekuje się GD GT 4WS
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
- Od: 18 lis 2003, 15:56
- Auto: 626GD89 GT 4WS
skutkiem ubocznym bedzie swiezsze powietrze spalane w silniku 
ale to pozytywny skutek uboczny 

zaraz posypia sie wypowiedzi ekologow 

Sawyer nie przesadzaj 
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
muszę wrócić do tematu tego przewodu, nie da sie uratować jest do wywalenia. Czy wie ktoś gdzie taki można dostać szroty nie mają czy ASO może mieć to z oryginału i czy ktoś ewentualnie zna koszt albo może wie gdzie go dostać w mazowieckim ewentualnie wysyłką jak ktoś pracuje w ASO to może mi powie nr OE łatwiej bedzie szukać.
SAWYER
- Od: 29 mar 2008, 14:07
- Auto: Mazda 626 2.0i 88r GD/FE 101KM
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se