Bo mnie zaczęło znowu kopać Kopnięcia prądu od ram drzwi
Mój sweterek chyba właśnie taki generuje
Bo mnie zaczęło znowu kopać
Chyba będę musiał wrócić do ciuchów roboczych
Mnie kopie tylko przy wysiadaniu z samochodu.
Bo mnie zaczęło znowu kopać To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
GD – Generacja Doskonała

- Od: 20 lut 2008, 21:59
- Auto: Mazda 626 GD 2.0i 90 km '92r + LPG
Odkopuje temat, dla potomnych. Rozwiązanie ostateczne 
Ostatnio miałem luźne zajęcia na polibudzie(studiuję elektrotechnikę), z doktorem od wysokich napięć i opowiadał nam, że człowiek może zgromadzić na sobie ładunek 40kV. Auto jadąc też się elektryzuje, paski które kiedyś były stosowane niby do uziemiania ładunku, działały w drugą stronę, zamiast odprowadzać ładunek, kumulowały go na karoserii. Jeżeli auto Cię kopie przy wysiadaniu to znaczy, że jest super odizolowane od ziemi ( przez opony ). I tutaj zaczyna się zabawa! bo to jest wina opon
. Różne opony mają w sobie dodatek materiału, który powoduje, że ten ładunek jest uziemiany do jezdni, gdy Cię kopie przy wysiadaniu z auta po dotknięciu np dachu, to znaczy, że opony tego ładunku nie uziemiają i ty to robisz
, ponieważ mają taki, a nie inny skład bez domieszki, która przewodzi.
Pstryknięcie iskry którą słychać, widać i czuć zaczyna się od ładunku 4kV i jest to około 1 mili joula.
pozdro!
Ostatnio miałem luźne zajęcia na polibudzie(studiuję elektrotechnikę), z doktorem od wysokich napięć i opowiadał nam, że człowiek może zgromadzić na sobie ładunek 40kV. Auto jadąc też się elektryzuje, paski które kiedyś były stosowane niby do uziemiania ładunku, działały w drugą stronę, zamiast odprowadzać ładunek, kumulowały go na karoserii. Jeżeli auto Cię kopie przy wysiadaniu to znaczy, że jest super odizolowane od ziemi ( przez opony ). I tutaj zaczyna się zabawa! bo to jest wina opon
Pstryknięcie iskry którą słychać, widać i czuć zaczyna się od ładunku 4kV i jest to około 1 mili joula.
pozdro!
szybka rada dla obrywajacych od wlasnych aut:
przy wysiadaniu, mocno odchyl drzwi, aby rozwarly sie na "osciez".
wychodzisz spokojnie z samochodu.
mozesz zamknac drzwi popychajac je reka (bez obaw) ale za szybe.
przy wysiadaniu, mocno odchyl drzwi, aby rozwarly sie na "osciez".
wychodzisz spokojnie z samochodu.
mozesz zamknac drzwi popychajac je reka (bez obaw) ale za szybe.