Żarówki "xenon" H1+ soczewka – GD

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez slazat » 18 wrz 2004, 11:14

co sądzice o żarówkach Hella ? warte zachodu?
Pozdrawiam :) Slazat
Forumowicz

Od: 10 maja 2004, 19:19
Auto: Mazda 626GE Comprex 94r.

Postprzez mtaranti » 19 wrz 2004, 22:45

miałem te żarówki allseasons- Swieciły dwa miesiące i powypadały włókna (tak powypadały a nie się przepaliły?!)
Natomiast H.I.D. swieciły około tygodnia: jedna zaczerniała od środka a w drugiej wypadło włókno, zareklamowałem i sprzedawca mi wymienił. Te drugie świeciły około miesiąca
Teraz mam 100 wat OSRAM ponad pól roku i nie narzekam na światła i chyba nic sie z lampami nie dzieje gdyż lampa w madzi ta soczewkowa wykonana jest z jakiegoś odlewu aluminium natomiast ta od świateł długich jest z tworzywa ale jest wystarczająco duża i raczej też nie powinna się przegrzewać
(to jest tylko moja opinia na podstawie moich doswiadczeń i nie musi to być regułą)
Forumowicz

Od: 8 lut 2004, 00:15
Auto: 3 BK 1,6 CITD 119 km
B2500 1997r. 79km
SIGNUM FL 1,9 150km

Postprzez LoB » 19 wrz 2004, 23:07

Slazat kup te Philipsy mam je w 2 autach od roku i dalej jest <spoko> wprawdzie niebieskiego koloru sie nie spodziewaj, natomiast subiektywnie oceniajac zdecydowanie poprawiaja widocznosc w porownaniu do zwyklych (np tungsram)
Obrazek
6,2s –> 100km/h
Forumowicz

Od: 11 lut 2004, 00:59
Auto: Coupe R6

Postprzez paaawel5 » 21 lis 2009, 22:02

Ja mam w xedzie blue vision philipsa świecą troche mniej żółto niz normalne zarówki wrecz powiedział bym ze z zewnątrz patrząc na reflektor niema różnicy a z siedzenia kierowcy widać ze świecą lepiej od standardów tyle ze bardziej blado (jeśli chodzi o kolor) ale jestem zadowolony

Czytałem toche waszych wypowiedzi i troszke co niektóre sprostuje:

żarówki philips/osram vision plus/blue vision itp co daja wiecej światła nie powypalaja odbłyśników w reflektorach ponieważ moc ich jest identyczna z moca fabrycznych zarówek – ktoś powie ale świeca jaśniej
tak swieca jaśniej bo maja cieńszy zarnik wolframowy (przez co szybciej sie wypalaja ale jaśniej swiecą) – cieńszy powiecie to musi siła rzeczy bardziej sie grzać
grzeje sie bardziej faktycznie ale zarówki tych firm maja filtry uv przez co nie są one szkodliwe nawet dla plastikowych odbłyśników.
Jednym słowem żarówki tych firm można śmiało polecać:)

Wynalazki typu super power blue hid z biedronki za 30 zł za kpl odpuście sobie od razu
ładnie wygladaja – fakt ale tylko w dzień
w nocy tragedia nic nie widać – źle ustawiona ogniskowa, farba niebieska schodzi po nagrzaniu sie zarówki
ponadto razi na wszystkie strony wiec czestrze ryzyko kontroli pojazdu przez policję

Co do xenonów nie prawda jest ze samodzielny montaż kupionych na allegro jest zabroniony – nie jest
można kupic zamontowac ale:
Reflektory ksenonowe maja oznaczenie homologacji europejskiej czyli E w kóleczku z cyferka. Do tego klosz lampy kseonowej ma oznaczenie D – DC lub DC/R czyli swiatła ksenonowe mijania i długie (tzw. biksenony) – niemasz takiego oznaczenia – dowód zabrany przy kontroli drogowej.
Do tego automatyczny system poziomowania lamp i układ oczyszczania szyb (oba są obowiązkowe do świateł mijania) zgodnie z regulacją ECE R48 i europejskimi Kodeksami Drogowymi). – brak – dowód leci do wora podczas kontroli

Ponadto podczas kolizji jeżeli poszkodowany oświadczy ze został oślepiony zostanie sprawdzone przez techników oświetlenie pojazdu i jeśli wyjdzie na to ze to power blue xenon z "biedronki" bez homologacji – zapomnijmy o odszkodowaniu z ubezpieczalni.

Jedyne wyjście kupno dedykowanego homologowanego zestawu i wtedy jeździmy na xenonach bez żadnych obaw :)

pozdrawiam i szerokiej drogi zycze :)

ps. tak na marginesie jeśli juz zakładacie hid do swoich reflektorów bez homologacji to zakładajcie 4300k najmniej rażą i najmniejsze ryzyko kontroli przez policje.
Forumowicz

Od: 14 lis 2008, 21:04
Auto: Xedos 6 2.0 v6 98r.