Ogrzewanie – Przesuwająca sie linka??
Strona 1 z 1
Z racji że mam teraz porównanie i mazdzie żony grzeje aż miło a u mnie ledwo cieplo dziś rozpoczołem poszukiwania przyczyny. Narazie zostawiłem centralke w spokoju a przejrzałem ciegna i dzwigienki. Po zdemontowaniu schowka po prawej stronie nagrzewicy jest linka od regulacji przepływu powietrza przez nagrzewnicę. Nie jest ona zabezpieczona żadna śrubą tylko wciśnięta w zatrzask, okazało sie że po przesunięciu na grzanie do końca linka nie przesuwa do końca dzwigienek i powietrze leci przez nagrzewnice i obok nagrzewnicy tak jak w lecie. Przestawiłem linke i z kratek powiało gorącem
jutro zobaczymy jak będzie w czasie jazdy. Polecam sprawdzenie tego ustawienia wszystkim posiaaczom gd i pewie nie tylko bo problem może występować i w innych modelach.

- Od: 19 mar 2004, 18:03
Gdzies tutaj?
Ja zauwazylem cos takiego. Wolno nagrzewa sie w samochodzie powietrze, ale silnik nagrzewa sie szybko dosc. Mam nowy termostat. Mimo tego ze silnik ma juz 90stopni to jeszcze grzeje słabo. POwiedzmy po 20- 30 minutach jazdy grzeje juz bardzo mocno. Chyba jednak nagrzewnicy nie bede rozbierał
Ja zauwazylem cos takiego. Wolno nagrzewa sie w samochodzie powietrze, ale silnik nagrzewa sie szybko dosc. Mam nowy termostat. Mimo tego ze silnik ma juz 90stopni to jeszcze grzeje słabo. POwiedzmy po 20- 30 minutach jazdy grzeje juz bardzo mocno. Chyba jednak nagrzewnicy nie bede rozbierał
- Od: 20 lut 2004, 01:28
- Auto: 626 GD 2.0 FE4 GF 2.0 TDsI 16V
Sprawdzę przy okazji. Twraz w kolejnosci chce rozebrac silnik od wycieraczek przednich i sprawdzic dlaczego tak wolno chodzi. Jezdziłem teraz drugą mazda starsza i bardziej dobita i szybciej chodziło niż u mnie.
A psikałem troche też. Teraz mysle ze mam jakis problem elektryczny. Ostatnio cos mi sie przytkało i wycieraczka stawała i cos w silniku terkotało.
Ktoś ostatnio pisał, ze smar zagestniały w silnikach od podnoszenia szyb robił opory i zmulał. Mysle ze w wycieraczkach moze byc to samo.
Ale najlepiej to rozebrac silnik, wyczyscic komutator i psmarowac przekładnie i przeguby. ALe chyba nie ma tam dostepu dobrego:(
Ktoś ostatnio pisał, ze smar zagestniały w silnikach od podnoszenia szyb robił opory i zmulał. Mysle ze w wycieraczkach moze byc to samo.
Ale najlepiej to rozebrac silnik, wyczyscic komutator i psmarowac przekładnie i przeguby. ALe chyba nie ma tam dostepu dobrego:(
To nie jest silnik tylko mechanizm wycieraczek ( musisz wymontowac z podszybia cały mechanizm i wszystko przesmarowac a dokładnie ośki osadzenia ramion, masz tam drucik zabezpieczający trzpien ....Dasz radę )Adam626GD napisał(a):Twraz w kolejnosci chce rozebrac silnik od wycieraczek przednich i sprawdzic dlaczego tak wolno chodzi
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Czyli musze z podszybia ten plastik zdemontować?
Jaksa – przy okazji dzięki za porady – jak dzwoniłem z Bia wtedy z uszkodzoną piastą. PIastę znalazł mechanik na szrocie w łodzi i szrotmen nadesał kurierem, wiec wszystko poszło sprawnie
Jaksa – przy okazji dzięki za porady – jak dzwoniłem z Bia wtedy z uszkodzoną piastą. PIastę znalazł mechanik na szrocie w łodzi i szrotmen nadesał kurierem, wiec wszystko poszło sprawnie
u mnie staneły w zeszłym roku sworznie wycieraczek
i to w pozycji pionowej położenia ramion
okazało się że po zimie i po soli
pierwsze suche dni i coś co chodziło staneło dęba
po zdjęciu mechanizmu rozruszaniu sworzni w imadełku i solidnym nasmarowaniu zobaczyłem że problem musiał narastać już kilka lat
fajne jest to że awaria kosztowała mnie 2 godziny pracy, troszkę smaru i WD40.
dlatego jeżdzę mazdą
co do ogrzewania
u mnie jest takie zjawisko że jak spokojnie jadę to nagrzewnica jest ciepła dopiero po kilku kilometrach
ale jak się spieszę i dam w palnik to po około kilometrze jest już gorąco w środku
i to w pozycji pionowej położenia ramion
okazało się że po zimie i po soli
pierwsze suche dni i coś co chodziło staneło dęba
po zdjęciu mechanizmu rozruszaniu sworzni w imadełku i solidnym nasmarowaniu zobaczyłem że problem musiał narastać już kilka lat
fajne jest to że awaria kosztowała mnie 2 godziny pracy, troszkę smaru i WD40.
dlatego jeżdzę mazdą
co do ogrzewania
u mnie jest takie zjawisko że jak spokojnie jadę to nagrzewnica jest ciepła dopiero po kilku kilometrach
ale jak się spieszę i dam w palnik to po około kilometrze jest już gorąco w środku
Szukam kogoś kto zaopiekuje się GD GT 4WS
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
- Od: 18 lis 2003, 15:56
- Auto: 626GD89 GT 4WS
No to teraz wiem kto jest ktoAdam626GD napisał(a):Jaksa – przy okazji dzięki za porady – jak dzwoniłem z Bia wtedy z uszkodzoną piastą. PIastę znalazł mechanik na szrocie w łodzi i szrotmen nadesał kurierem, wiec wszystko poszło sprawnie

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a): No to teraz wiem kto jest ktomasa ludzi dzwoni i nie wiem z kim rozmawiam
za duzo nick-ów. Dobrze ze udała się naprawa
Ja to chyba czasami widze Twoją GD na Kasprzaka ( a moze to klon
)
Na kasprzaka jezdze codziennie. Głównie od Płockiej do Bema. Natomiast nie parkuję tam:)
No tak ,widziałem jak jechałes i to bardzo blisko po 16,30 jakos ze 3 tygodnie temu.Adam626GD napisał(a):Na kasprzaka jezdze codziennie
adam626 napisał(a):co do ogrzewania
Potwierdzam

Strona 1 z 1