Zmiana kierownicy na mniejszą
Strona 1 z 1
zamarzyła mi się mniejszej średnicy kierownica.
Moja mazda otrzymała ostatnio wspomaganie i regulowaną wysokość kolumny kierownicy.
Wychodzi że najbardziej mi odpowiadające położenie kierownicy w czasie jazdy skutecznie utrudnia wsiadanie i wysiadanie z auta.
Niestety nie ma tak jak w starej celice że po wyjęcu kluczyka ze stacyjki kierownica uciekała maksymalnie do góry.
Przeciskanie się kilkanascie razy dziennie w zimowej kurtce obok koła sterowego transatlantyckiego linniowca już mi się znudziło.
Chciałbym założyć coś mniejszej średnicy.
Jednak chciałbym żeby była to najlepiej kierownica od jakiejś mniejszej mazdy która pasowała by na kolumnę i najlepiej żeby dobrze współpracowała z przełącznikiem zespolonym.
Zupełnie nie pasuje mi naba i sportowa kierownica do auta z 90KM którym codziennie poruszam się po mieście, stale używam kierunkowskazów i klaksonu(tu przesadzam).
Może ktoś już robił taki myk. Może w 121 czy 323 jest jakies koło sterowe które bez żadnych dodatkowych zmian pasowało by do 626
Moja mazda otrzymała ostatnio wspomaganie i regulowaną wysokość kolumny kierownicy.
Wychodzi że najbardziej mi odpowiadające położenie kierownicy w czasie jazdy skutecznie utrudnia wsiadanie i wysiadanie z auta.
Niestety nie ma tak jak w starej celice że po wyjęcu kluczyka ze stacyjki kierownica uciekała maksymalnie do góry.
Przeciskanie się kilkanascie razy dziennie w zimowej kurtce obok koła sterowego transatlantyckiego linniowca już mi się znudziło.
Chciałbym założyć coś mniejszej średnicy.
Jednak chciałbym żeby była to najlepiej kierownica od jakiejś mniejszej mazdy która pasowała by na kolumnę i najlepiej żeby dobrze współpracowała z przełącznikiem zespolonym.
Zupełnie nie pasuje mi naba i sportowa kierownica do auta z 90KM którym codziennie poruszam się po mieście, stale używam kierunkowskazów i klaksonu(tu przesadzam).
Może ktoś już robił taki myk. Może w 121 czy 323 jest jakies koło sterowe które bez żadnych dodatkowych zmian pasowało by do 626
Szukam kogoś kto zaopiekuje się GD GT 4WS
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
- Od: 18 lis 2003, 15:56
- Auto: 626GD89 GT 4WS
adam626 napisał(a):Przeciskanie się kilkanascie razy dziennie w zimowej kurtce obok koła sterowego
Wiosna już niedługo
a później kolejne zimy
po co mam wracać do tematu za kilka miesięcy
po co mam wracać do tematu za kilka miesięcy
Witaj! Ja mam podobny problem, z tego co się zorientowałem to do GD i GV pasują kierownice od 323, MX3, probe i od kia.
Swoją drogą dziwi mnie tak mała ilość odpowiedzi na Twój post, zresztą to nawet nie odpowiedź.
Pozdrawiam.
Swoją drogą dziwi mnie tak mała ilość odpowiedzi na Twój post, zresztą to nawet nie odpowiedź.
Pozdrawiam.
-
Gość
Troszkę odświeżę temat...
Przymierzałem kierownicę z mx3- nie ma różnicy w wielkości. Więc pewnie w 323 też będzie to samo.
Teraz moje pytanie: Ponieważ kupiłem inną fajerę do swojej GD stanąłem przed następnym wyzwaniem czyli kupnem naby. Koleś co na alllegro sprzedaje takie urządzenia i chwali się , ze ma do wszystkich kierownic i do wszystkich samochodów na świecie na hasło 626 GD zawiesił "tajemniczo" głos. Czyli nie ma pojęcia, czy ma. Zaczął mi zadawać tendencyjne pytania typu jaka jest średnica i ile mam zębów na wieloklinie... Czy ktoś zna odpowiedzi? A może prościej: które modele mazdy mają te parametry takie jak GD? Może od tej strony się z nim dogadam....
Może w 121 czy 323 jest jakies koło sterowe które bez żadnych dodatkowych zmian pasowało by do 626
Przymierzałem kierownicę z mx3- nie ma różnicy w wielkości. Więc pewnie w 323 też będzie to samo.
Teraz moje pytanie: Ponieważ kupiłem inną fajerę do swojej GD stanąłem przed następnym wyzwaniem czyli kupnem naby. Koleś co na alllegro sprzedaje takie urządzenia i chwali się , ze ma do wszystkich kierownic i do wszystkich samochodów na świecie na hasło 626 GD zawiesił "tajemniczo" głos. Czyli nie ma pojęcia, czy ma. Zaczął mi zadawać tendencyjne pytania typu jaka jest średnica i ile mam zębów na wieloklinie... Czy ktoś zna odpowiedzi? A może prościej: które modele mazdy mają te parametry takie jak GD? Może od tej strony się z nim dogadam....

- Od: 20 sty 2007, 01:56
- Auto: 626 coupe GD, 2.0i 12V
mi to się wydaje że wogóle wszystkie mazdy maja ten sam wielowpóst.
Ja miałem u siebie fajere z RX7
Ja miałem u siebie fajere z RX7
Nie wiecie przypadkiem ile zębów ma wieloklin w maździe i jaką ma średnicę. Słyszałem gdzieś że większość japończyków ma ten sam wieloklin w kierownicy, a różnica jest tylko w bolcach do kierunkowskazów. Może to ktoś potwierdzić.
- Od: 12 gru 2004, 22:14
- Auto: 626 GD 2.0 16V GT 4WS
na allegro sa, sam kupowalem do mojej GD nabe
www.mmt.xu.pl ZAPRASZAM
"MMT" Car Service, Tuning
"MMT" Car Service, Tuning
- Od: 21 lip 2005, 18:47
- Auto: mazda 626 GD coupe 2,2 12V
bart napisał(a):witam dzieki za link szkoda ze poszła ale i tak dzieki
za pozno zajzales na forum
- Od: 16 lut 2006, 21:56
- Auto: 626 coupe 2.2
mazda 3 2.0 TOPSPORT
audi A4 1.6
Transalp 600
Waluś napisał(a):mi to się wydaje że wogóle wszystkie mazdy maja ten sam wielowpóst
Czy to jest sprawdzona informacja? Średnica wieloklinu FD3S jest taka sama jak MX-6 GE dla przykładu?
temat się odświeżył a ja nadal mam stara kierownicę
zmieniłem fotele mam teraz od mx-6
siedzi się niżej i kierownica już nie przeszkadza
zmieniłem fotele mam teraz od mx-6
siedzi się niżej i kierownica już nie przeszkadza
Siema. W koncu ktoś znalazł jakąś alternatywę?
Cholernie mnie irytuje aż tak duża kierownica w 626, aż przeszkadza w prowadzeniu, o wykonywaniu manewrów nie wspomnę.
Znalazłem takie coś:
http://allegro.pl/mazda-121-kierownica- ... 10901.html
i takie
http://allegro.pl/mazda-mx-5-91-1-6-kie ... 91746.html
Chociaż to mi wygląda na takie same wymiary.
Ile w ogóle średnicy ma kierownica w 626 i na jaką można ją zmienić. 2 cm różnicy to juz byłoby coś...
Cholernie mnie irytuje aż tak duża kierownica w 626, aż przeszkadza w prowadzeniu, o wykonywaniu manewrów nie wspomnę.
Znalazłem takie coś:

i takie

Chociaż to mi wygląda na takie same wymiary.
Ile w ogóle średnicy ma kierownica w 626 i na jaką można ją zmienić. 2 cm różnicy to juz byłoby coś...
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Tą pierwsza mam w piwnicy leży sobie
kiedyś przymierzałem to jest prawie taka sama jak w ori tylko tyle że ma grubsze trzymadło 
To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
GD – Generacja Doskonała
- Od: 20 lut 2008, 21:59
- Auto: Mazda 626 GD 2.0i 90 km '92r + LPG
Strona 1 z 1