Witam!
Tydzień temu stałem się (prawie) szczęśliwym posiadaczem Mazdy. Prawie, bo niestety wymaga sporo pracy by mogła się pokazać ludziom. I na początek taki myk: po włączeniu świateł, nawet pozycyjnych wyłącza się radio. Zgaszę światła- znowu gra. Wybebeszylem wszystkie "patenty" poprzedników do oryginalnej kostki i jakoś nie pomogło. Nadal po włączeniu świateł ginie zasilanie w kostce. Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być i jak to naprawić?
Włączam światła- radio sie wyłącza
Strona 1 z 1
magicadm napisał(a):Jakiś "elektryk" znowu pomylił masę z podswietleniem deski.
Podaj masę z karoseri – wypnij "pseudomasę"
dokładnie! przewód "ilumination" który przy włączonych światłach podaje 12V w celu przyciemnienia podświetlania radia (jeśli radio posiada taką możliwość) w czasie gdy światła są wyłączone podaje masę. Latwo siepomylić szukając ujemnego bieguna zasilania radia.Najlepiej włączyć pozycje i wtedy szukać miernikiem masy (jeden z przewodów napewno jest) lub podłączyć ją z innego źródła tak jak napisał magicadm
- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)
Posiedziałem dzisiaj kilka godzin, połączyłem porządnie kostki, pociągnąłem masę z budy, zmarzłem i... radio działa.
I pewnie nawet byłbym szczęśliwy gdyby nie dwie rzeczy:
1) głośniki nie grają. Wydają jakieś dźwięki. Bez wymiany standardowych z tyłu i zrobieniu jakiegoś patentu ma umieszczenie szesnastek w przednich drzwiach można zapomnieć o słuchaniu muzyki. Dobrze, ze w radiu czasami wiadomości dają.
2) "zginęła" kontrolka włączonych świateł. Świeci łącznie z ładowaniem i ciśnieniem oleju przy przekręceniu kluczyka w drugą pozycję i gaśnie również z nimi po uruchomieniu silnika. W sumie to chyba dobrze, bo co to za pomysł, żeby kontrolka świateł czerwona była?
Ale tak z ciekawości zachodzę w głowę co to może oznaczać....
1) głośniki nie grają. Wydają jakieś dźwięki. Bez wymiany standardowych z tyłu i zrobieniu jakiegoś patentu ma umieszczenie szesnastek w przednich drzwiach można zapomnieć o słuchaniu muzyki. Dobrze, ze w radiu czasami wiadomości dają.
2) "zginęła" kontrolka włączonych świateł. Świeci łącznie z ładowaniem i ciśnieniem oleju przy przekręceniu kluczyka w drugą pozycję i gaśnie również z nimi po uruchomieniu silnika. W sumie to chyba dobrze, bo co to za pomysł, żeby kontrolka świateł czerwona była?
- Od: 20 sty 2007, 01:56
- Auto: 626 coupe GD, 2.0i 12V
rychol napisał(a):bo co to za pomysł, żeby kontrolka świateł czerwona była?

Mazda nie ma kontrolki świateł mijania, niestety
To co ci się świeci to kontrolka oświetlenia tylnego. Zapala się wówczas, gdy przepali ci siężarówkaz tyłu, jeśli ci siępaliła do tej pory to wnioskuje że wynikało to z złego pospinania kabli przy radiu, chodzi właśnie o tą masą od oświetlenia radia, bo kontrolka działa na zasadzie właśnie jej przepięć
rychol napisał(a):zrobieniu jakiegoś patentu ma umieszczenie szesnastek w przednich drzwiach można zapomnieć o słuchaniu muzyki
Wejdz na fotki mojego auta i zobacz audio jakie ja mam wrzucone w drzwi moze to podsunie pomysl.
Pozdro
Wodzu napisał(a):rychol napisał(a):zrobieniu jakiegoś patentu ma umieszczenie szesnastek w przednich drzwiach można zapomnieć o słuchaniu muzyki
Wejdz na fotki mojego auta i zobacz audio jakie ja mam wrzucone w drzwi moze to podsunie pomysl.
Pozdro
No ba! Nie raz oglądałem Twoje auto. Z każdej strony
Pozdrowionka.
- Od: 20 sty 2007, 01:56
- Auto: 626 coupe GD, 2.0i 12V
rychol napisał(a):No ba! Nie raz oglądałem Twoje auto. Z każdej strony usmiech. Szczerze mówiąc wolałbym mieć u siebie coś nieco mniej ekstremalnego. Dlatego bardziej skłaniam się ku pomysłowi Walusia. Chyba że dźwięk z Twojej zabudowy przewyższa walusiowy jakieś dwanaście razy usmiech. Mam nadzieję, że zaplanujecie w sz-nie jakiś spocik co bym mógł posłuchać usmiech. Zresztą chętnie obejrzałbym tak ładnie utrzymany egzemplarz kupy. <wazelinka> język No i mam dwanaście tysięcy pytań, którymi nie chcę zaśmiecać forum.
Pozdrowionka.
Zapraszam serdecznie postaram sie na wszystkie odpowiedziec
Strona 1 z 1