Czemu ma służyć przycisk z prawej strony kierownicy? Kiedy zmieniam jego położenie na desce zmieniają się świecące kontrolki: zielona "E" znika – świeci pomarańczowa "P", kiedy wracam przełącznikiem w poprzednie położenie, dzieje się odwrotnie.
W serwisie nikt nie umie odpowiedziecieć na to pytanie...
Na przełączniku są symbole AT-EC oraz P/E
Przełącznik " AT-EC" do czego służy?
Strona 1 z 1
Jesli jest to przelacznik "economy" skrzyni, to biorac pod uwage prostote jej sterowania roznice nie beda duze. Najprawdopodobniej czulosc kick-down, moze, moze pkt zmiany przelozen.
the right man in the wrong place...
EC
Tryb ekonomiczny, biegi nie są zbyt długie i zmieniają się przy niskich obrotach, do spokojnego jeżdżenia.
AT
W tym trybie biegi są znacznie dluzsze ( u mnie w 2.2 12V) i silnik można kręcić nawet do 6800 obr/min. Auto w tym trybie jeździ znacznie bardziej dynamicznie, biegi utrzymywane są w stosunkowo jak najwyższych obrotach (tak by nie "wył" za bardzo) i po nagłym depnięciu gazu auto ochoczo przyśpiesza. Oczywiście spalanie jest odpowiednio większe w stosunku do trybu EC.
Z własnego doświadczenia...
Jak jeździsz spokojnie na obu trybach to nie ma różnicy, ale spróbuj w trybie EC poszaleć, po prostu się nia da.
Tryb ekonomiczny, biegi nie są zbyt długie i zmieniają się przy niskich obrotach, do spokojnego jeżdżenia.
AT
W tym trybie biegi są znacznie dluzsze ( u mnie w 2.2 12V) i silnik można kręcić nawet do 6800 obr/min. Auto w tym trybie jeździ znacznie bardziej dynamicznie, biegi utrzymywane są w stosunkowo jak najwyższych obrotach (tak by nie "wył" za bardzo) i po nagłym depnięciu gazu auto ochoczo przyśpiesza. Oczywiście spalanie jest odpowiednio większe w stosunku do trybu EC.
Z własnego doświadczenia...
cac2zz napisał(a):ale nie ma w sumie różnicy, w trakcie jazdy....
Jak jeździsz spokojnie na obu trybach to nie ma różnicy, ale spróbuj w trybie EC poszaleć, po prostu się nia da.
- Od: 30 paź 2005, 06:23
- Auto: '03 Ford Focus ZX3
cac2zz napisał(a):Czemu ma służyć przycisk z prawej strony kierownicy? Kiedy zmieniam jego położenie na desce zmieniają się świecące kontrolki: zielona "E" znika – świeci pomarańczowa "P", kiedy wracam przełącznikiem w poprzednie położenie, dzieje się odwrotnie.
dodam tylko, że gdy mam włączony HOLD , żadna z wymienionych kontrolek nie świeci.....
- Od: 29 mar 2006, 19:41
- Auto: mazda626 2.0i,89r,automat-hold
cac2zz napisał(a):dodam tylko, że gdy mam włączony HOLD , żadna z wymienionych kontrolek nie świeci.....
Skrzynia automatyczna jest 4 biegowa. Jak wcisniesz "HOLD" to odlączasz ostatni bieg, a pozostale 3 biegi sa lekko wydluzone, tak więc ani jazda eco ani sport (wg. mnie) nie znajdzie zastosowania.
- Od: 30 paź 2005, 06:23
- Auto: '03 Ford Focus ZX3
Nie mam pojęcia od czego ten przycisk może być. Mam CRONOS'a z 1994 roku z automatem ale nie mam takiego przycisku. być może EC to skrót od ECONOMIC – może jakaś jazda ekonomiczna. Może Skrzynie przechodzi w jakiś inny tryb jazdy, który wiąże się z jazdą ekonomniczną. Są to tylko moje domysły. Zapytaj w dziale 929 tam jest temat o automatach....
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- Od: 11 wrz 2005, 01:09
- Auto: 626 GE 2.0 CRONOS M/T 1994 LPG
Czyli w skróciemikeymike01 napisał(a):Thank you for your recent correspondence. The ECAT button shown on the brochure is not located in any Kia Sedona located in the United States. The button is used in Korea where they have small engines and the button control the automatic transmission with will provide more power / conserve fuel. A far as the slot above the coin holder, it is not used for anything at this time. The suggestions you have mentioned have also be forwarded to our product planning team in Korea for review.
A przeciwne nastawy, to swego rodzaju "power".Bodek napisał(a):EC to skrót od ECONOMIC – może jakaś jazda ekonomiczna.
Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl