Trzecie światło STOP-u w końcu zakupione :)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Huano » 8 lis 2005, 11:49

Sprawa błaha ale od dłuższego czasu nie mogę się zdecydować. Jako że trzecie światło stopu występowało w spojlerze tylnym (którego nie mam i nie chcę zakładać – autko podoba mi się bardziej bez), chciałbym zainstalować dodatkowe świat ło stopu (znacznie zwiększa bezpieczeństwo podczas hamowania). No i teraz mam problem – jakie i gdzie.

1. Diody czy żarówka
2. Przyglądałem się innym autkom i zauważyłem że w zdecydowanej większości w autkoach typu sedan/coupe światło stopu jest montowane na dole tylnej szyby (na półce), natomiast w hatchback u góry szyby. Więc chyba raczej równiez zamontuję w dolnej części. Jeśli chodzi o stop na szybę to ma być naklejany (nie jakiś z tych wolnoleżących/stojących) bo wydaje mi się że będzie się odbijało światło w szybie – najchętenij to bym go ładnie wkomponował w tylną półkę (trochę zabawy ale do zrobienia)
Kropek podpowiedział że mógłbym również zamontować stop w tylną blendą między kierunkowskazami (albo diody albo jakąś rurkę świetlna)ale jakoś mi to nie leży (chyba).

Proszę o parę podpowiedzi gdzie założyć trzeci stop (a może jakieś inne pomysły?)

No i przy okazji pytanko – czy trzeci stop musi mieć homologację?
Ostatnio edytowano 15 maja 2006, 17:00 przez Huano, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrowienia
Huano
---------------------
MX-3 1.8 V6 wersja USA '92. Była: 626 GD coupe 2.0i DOHC 16V FE3 '90 – niestety blacharka nie wytrzymała próby czasu...
Forumowicz

Od: 27 maja 2004, 10:00
Auto: MX-3 1.8 V6 wersja USA '92

Postprzez Wodzu » 8 lis 2005, 12:06

Witaj

Huano napisał(a):montowane na dole tylnej szyby (na półce)

Moim zdaniem jest to najlepsze wyjscie gdyz nie zepsuje to wizerunku auta, a napewno bedzie sie to dobrze komponowalo z reszta. A co do wyboru rodzaju oswietlenia to polecam diody daja znacznie lepsze i mocniejsze swiatlo. Natomiast kupne 3 swiatlo stopu posiada juz homologacje, tak mi sie wydaje ;)
Pozdrawiam
EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Forumowicz

Od: 22 mar 2005, 12:38
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

Postprzez LEGION » 8 lis 2005, 12:43

Witam. Popieram to co pisze Wodzu. Najlepsze miejsce to tylna półka.
Najbardziej stabilne mocowanie i najmniej rozpraszanego światła do kabiny. Poza tym jak nie ma spoilera nz klapie to będzie bardzo dobrze widoczny przy hamowaniu. Jeżeli chodzi o technologię to zdecydowanie led , większa żywotność i niezawodność. Pozdrawiam.
ALEX
Początkujący

Od: 15 maja 2004, 18:55
Auto: MAZDA 626 COUPE

Postprzez JACU626 » 8 lis 2005, 14:54

Ja powiem że popieram miejsce czyli za szybą na półce, sam mam tak zainstalowane ale nie led nie żarówki tylko orginalną neonową lampe stopu na allegro kupiona za 170 zł na elementach philipsa. Działa juz piąty rok i świeci idealnie. W nocy efekt jest niesamowity polecam.
Forumowicz

Od: 19 mar 2004, 18:03

Postprzez Waluś » 8 lis 2005, 19:23

A jak by taki mały hard core – i zamontować kilkanaście diodek w tylnej blendzie . Co ty na to ?? ciekawie by to wyglądało :)
Fotorelacje z napraw 626 GD
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia...
Forumowicz

Od: 21 lis 2003, 20:48
Auto: GJ SH01, a rekreacyjnie niebieskie 1300 ccm na dwóch kołach

Postprzez Italiano » 8 lis 2005, 19:55

Waluś napisał(a): zamontować kilkanaście diodek w tylnej blendzie

Pewnie by fajnie wyglądało ale Huano chodzi też o:
Huano napisał(a):znacznie zwiększa bezpieczeństwo podczas hamowania

a blenda jest na poziomie świateł i nie osiągnie to porządanego skutku. :) Chodzi o wysokość mocowanego światła.
W oczekiwaniu na nowy podpis...
Forumowicz

Od: 27 mar 2005, 00:40
Auto: Renault scenic 1.6 B
Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez Huano » 15 maja 2006, 17:10

Now ięc w końcu zakupiłem 3 światło STOP. Szukałem przez prawie 2 miesiące – w końcu wybór padła na HELLA w technologi LED, co oczywiście okupiłem wysoką ceną :) Ale za to mam nadzieję będzie warto... Światło bedę montował na dole szyby, jednak nie bezpośrednio na półce, lampa jest przygotowana do bezpośredniego przyklejenia na szybę. W zestawie otrzymałem cała instrukcję montażu, szablony do pomairu kąta nachylenia szyby oraz przyklejenia mocowania, klej, światło i elementy mocujące do szyby – pełen komplet, od razu widać że profesjonalnie podeszli do tematu. Światełko zamontuję do końca tygodnia i postaram się umieścić fotkę jak wygląda po zamocowaniu. Jeszcze jedno co mi się spodobało, obudowa lampy jest w kolorze szary, czyli idealnie pasuje do reszty wnętrza mojego autka – bardzo fajnie się zgrało :)
Pozdrowienia
Huano
---------------------
MX-3 1.8 V6 wersja USA '92. Była: 626 GD coupe 2.0i DOHC 16V FE3 '90 – niestety blacharka nie wytrzymała próby czasu...
Forumowicz

Postprzez GrZeNiU » 31 maja 2006, 09:42

Cześć
Huano napisał(a): W zestawie otrzymałem cała instrukcję montażu, szablony do pomairu kąta nachylenia szyby oraz przyklejenia mocowania, klej, światło i elementy mocujące do szyby – pełen komplet, od razu widać że profesjonalnie podeszli do tematu.

Czyli kąt można dobierać? Bo też się zastanawiam nad kupnem trzeciego stopu i nie wiem czy są jakieś uniwersalne czy trzeba dobierać tak, aby osłona dobrze przylegała do szyby i zapobiegała oślepianiu kierowcy przez odbijanie się w tylnej szybie i lusterku wstecznym.

Pozdro
GrZeNiU
Początkujący

Od: 20 sty 2006, 21:14
Auto: 626 FP 1.8i 16v97' LPG OMVL IV

Postprzez Huano » 31 maja 2006, 10:59

Tak – kąt jest regulowany w pewnym zakresie, nic się nie odbija w szybie (ja mam zamontowane na dole szyby). Sto jest jednak montowany w pewenj odległości od szyby (centymetr? może mniej – musiałbym zmierzyć). Diody są w obudowie, od dołu jest jakby podstawka żeby światło "nie uciekało". Zrobie dzisiaj fotki żebyś mógł się zorientować jak to wygląda. Jednak STOP ten jest dość drogi – bodajże 190 złotych... Ale według mnie jest warto. Klej który jest dołączony w zestwie po zastygnięcu jest jak guma – ewentualne zabrudzenia z szyby ściąga się palcem :), jednocześnie sam klej również amortyzuje drgania.
Pozdrowienia
Huano
---------------------
Forumowicz

Postprzez Bebek0 » 18 sie 2008, 20:37

Witam,
Czy ktos wie gdzie w Xedos 6 trza podlaczyc dodatkowe swiatlo STOP ?
W kostke czy poprowadzic kabel do lampy tylnej.. z tym, ze tutaj pojawia sie problem, poniewaz w moim Xedzie jest jedna żarówka do swiateł tylnych i do stop, ma dwie sprezynki (nie znam sie na tym, wiec nie uzywam "profesjonalnych" nazw itd..)
Jesli ktos wie jak podlaczyc to dodatkowe swiatlo to prosze o szczegolowe informacje.
Pozdrawiam,
Forumowicz

Od: 15 wrz 2007, 21:08
Auto: XEDOS 6 2.0 V6 DOHC
SAAB 95, 2.3 TS 2008r

Postprzez PLaster » 18 sie 2008, 23:14

też się zastanawiam nad trzecim światłem stopu i nie wiem co robić. wolałbym kupić takie montowane jak Huano, ale ja mam spojler na klapie w którym nie ma stopu i nie wiem czy nie będzie on zasłaniał właśnie tego światła.ewentualnie zamocować pod dachem. i tu jest pytanie, jak uważacie, które będzie lepsze??
www.czelej.net
Klubowicz

Od: 4 lut 2008, 02:41
Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW

Postprzez yohnny1 » 25 sie 2008, 00:19

ja mam u siebie spoiler i właśnie w nim zamontuje. 3ci stop mam z innego auta. bedzie trzeba ciąć spoiler. no cóż zeby to miao wygląd too trzeba bedzie powalczyc. a co do tematu... wg mnie lepiej bedzie to wyglądać na górze szyby. no i oczywiscie przyklejany do szyby. przerabialem temat w ibizie. mialem p=wolno stojące swiatlo zamocowane na polce. jak chamowalem to moglem zapomniec ze cokolwiek zobacze w wewnętrzym lusterku ( noc) moje swiatlo pochodzilo wowczas z omegi A. wyrwalem na schrocie a potem przykleilem na czarny silicon.
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 22:39
Auto: Mazda 626 coupe 91 2.2 12v

Postprzez Speed » 26 sie 2008, 12:43

ja ma i spoiler i 3 swiatlo na polce z dolu , w nocy nie oslepia a i z tylu dobrze je widac. Stop jest na zwykla zarowke (ledy mi sie nie podobaja) i pochodzi od wersji USA gdzie zawsze występowała u nas chyba nigdy
Radek
Klubowicz
CUP 2014 miejsce 1
CUP 2013 miejsce 1

Od: 16 kwi 2008, 23:05
Auto: Renault, VW , Citroen, Mazda .