niedzwiadek833 napisał(a):bo mazda ma hamulce dwu obwodowe
Aha

Miałeś okazję testować osobiście ten "dwu obwód"? Ja niestety tak... i to dwukrotnie...
Bardziej skuteczne jest hamowanie butem o oponę

. Druga sprawa – wszystko działa dopóki jest jakieś ciśnienie – po pewnym czasie pedał po prostu wpada w podłogę i po ptakach...
Wiem na czym polegają hamulce dwu obwodowe – Jest tak dokładnie jak napisałeś, ale jest jedna uwaga – Przy tego typu usterce należy raz a porządnie zatrzymać samochód. Podobnie jest przy hamowaniu ze zgaszonym silnikiem – pierwszy kop w pedał jeszcze wyhamuje, "pompowanie" już niekoniecznie...
Uzupełnianie płynu nic praktycznie nie daje – za bardzo się zapowietrza.
Co do zaślepienia – napisałem posta, ale po przemyśleniu go nie wysłałem. Chodzi o to, że oryginalne przewody są stalowe i każda próba zaślepienia przewodu kończy się fiaskiem. To wszystko ma swoje lata i po prostu przy ruszeniu przewodu wszystko zaczyna się sypać. Jedyny dobry sposób zaślepienia jest wykręcenie przewodu z rożdzielacza (regulatora) i wkręcenie na jego miejsce pełnej (zalutowanej) baryłki i dokładne odpowietrzenie całego układu. Pytanie, czy nie warto od razu wymienić przewodów – mniej więcej tyle samo pracy.
Pozdrawiam