Jakie powinno być ciśnienie w oponach ? GD
1, 2
WITAM wszystkich, właśnie kupiłem MAdzie 626 2000i rocznik 90, jestem zupełnym świeżakiem i proszę o podpowiedź- JAkie ciśnienie powinno być na przodzie jakie na tyle? DZIĘKI z góry
-
Gość
Ja u siebie leję Mobil Super S. Jako, że masz rocznik 90 i zapewne nie wiesz co ktoś wcześniej wlewał więc nie polecam Ci za bardzo pełnego syntetyka.
Floox
MAZDA 626 '97 1.8i LPG GE FP
Dzięki bardzo, już mam jakiś pogląd co mniej więcej mam wlać. Będę zapewne jeszcze W A S prosiłe o jakieś rady, narazie dziękuję za już i proszę o jeszcze ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
-
Gość
Pompowanie kół zgodnie z tabliczką znamionową to pomyłka, wszystko zależy od wielkości fegi i profilu kapcia.
A i to nie do końca.
Przykład z sufitu:
jak na feldze 17" masz kapcia 45 i dasz w nią 2 bary to na pierwszym krawężniku zejdzie Ci powietrze, a na pierwszej porządnej dziurze porysujesz fele.
Przykład z pamięci:
na 17" profil 45 (reszty wymiarów nie pamiętam) opona Pirelli PZeroNero zalecane pzez producenta ciśnienie 3 bary z hakiem.
Inny przykład z życia:
koło 13" opona zimówka Fulda 175/70 Nie pamiętam modelu (ale zeszłoroczny) ciśnienie 2,0 na przód. Wszystko toretycznie pasuje, ale opona przybiera niewłaściwe kształty (wygląda jak flak) i trzeba nabić minimum 2,2.
To takie moje spostrzeżenia
A i to nie do końca.
Przykład z sufitu:
jak na feldze 17" masz kapcia 45 i dasz w nią 2 bary to na pierwszym krawężniku zejdzie Ci powietrze, a na pierwszej porządnej dziurze porysujesz fele.
Przykład z pamięci:
na 17" profil 45 (reszty wymiarów nie pamiętam) opona Pirelli PZeroNero zalecane pzez producenta ciśnienie 3 bary z hakiem.
Inny przykład z życia:
koło 13" opona zimówka Fulda 175/70 Nie pamiętam modelu (ale zeszłoroczny) ciśnienie 2,0 na przód. Wszystko toretycznie pasuje, ale opona przybiera niewłaściwe kształty (wygląda jak flak) i trzeba nabić minimum 2,2.
To takie moje spostrzeżenia
Kruk,
ale przecież na tabliczce znamionowej jest rozmiar opony i felgi. Jeżeli kupujesz inne to wówczas musisz stosować się do zaleceń producenta opony i dobierać ciśnienie do jej obciążenia.
ale przecież na tabliczce znamionowej jest rozmiar opony i felgi. Jeżeli kupujesz inne to wówczas musisz stosować się do zaleceń producenta opony i dobierać ciśnienie do jej obciążenia.
Floox
Witam
U mnie sprawa wygląda tak. Mam oryginalne alu (mazdy) i kapcie, w rozmiarze takim, jak oryginał – Michnel. Jak pojechałem kiedyś na stacje, to pan grzebiąc długo w tabeli odpowiedział, że powinno być 2 bary. Niewiem, czy dobrze odczytał z tabeli, bo kilka razy pytał mnie o model autka, silnik itp. Na 2 barach bardzo ciężko kręci się kierownicą (brak wspomagania w CB), więc pojechałem na BP (nie mam pompki
) i dowaliłem pod trzeciego bara. Teraz kręci się kółkiem leciutko, a i autko lepiej się prowadzi
Tylko cały problem to to, czy w ten sposób nierozwale oponek, czy może to pan z tablicy, źle wyczytał, a moje 2,8 bara jest właściwe??
Pozdro
U mnie sprawa wygląda tak. Mam oryginalne alu (mazdy) i kapcie, w rozmiarze takim, jak oryginał – Michnel. Jak pojechałem kiedyś na stacje, to pan grzebiąc długo w tabeli odpowiedział, że powinno być 2 bary. Niewiem, czy dobrze odczytał z tabeli, bo kilka razy pytał mnie o model autka, silnik itp. Na 2 barach bardzo ciężko kręci się kierownicą (brak wspomagania w CB), więc pojechałem na BP (nie mam pompki
Tylko cały problem to to, czy w ten sposób nierozwale oponek, czy może to pan z tablicy, źle wyczytał, a moje 2,8 bara jest właściwe??
Pozdro
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Nie przesadzaj z tym ciśnieniem bo po deszczu, zakładając, że możesz mieć nie najnowsze amortyzatory, pojedziesz do rowu. Ciśnienie jest zbyt duże i podejrzewam, że oprócz tego co powiedziałem wcześniej zacznie Ci drzeć bieżnik środkiem i zapewne przód zrobił się twardy. Szkoda plomb w zębach.
Nie wiem jak w CB natomiast w GE pompuję 2.2 przód i 2.0 tył. Najlepiej pojechać na Shell'a, ustawić dla przednich opon na panelu 2.3, dla tylnych 2.1 i wszystko będzie OK.
Nie wiem jak w CB natomiast w GE pompuję 2.2 przód i 2.0 tył. Najlepiej pojechać na Shell'a, ustawić dla przednich opon na panelu 2.3, dla tylnych 2.1 i wszystko będzie OK.
Floox
Na słupku przednich drzwi kierowcy lub pasażera powinieneś mieć tabliczkę informacyjną z podanym ciśnieniem tył/przód przy jednej osobie i pełnym obciążeniu.
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
U mnie jest w 323BG Hatchback na lewym słupku kierowcy, a u kumpla (323BG sedan) jest na słupku, ale lewym tuż przy pasażerze.
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Z tego, co pamietam, to 2-2.2 bara.
U mnie powinno byc 2,2 z przodu i 1,8 z tylu przy 3 osobach. Przy maxymalnym obciazeniu odpowiednio 2,5 i 2,9. Dotyczy to jednak opon o rozmiarze 195/65/R14...
Mam Japończyka – to niezla bryka!
Moja Mazda! Jazda, jazdaaaa... :–)
Moja Mazda! Jazda, jazdaaaa... :–)
- Od: 11 sty 2005, 21:12
- Auto: Mazda 626 GE RF-CX '93 Comprex
1, 2