luckyjaca napisał(a):bezpiecznik jest i jest ok, kontrolka na desce rozdzielczej chyba nie zyje, czy trudno jest sie dobrac do tych lampek licznika

Kontrolka powinna sie zapalac po wlaczeniu zaplonu i gasnac po przejsciu autotestu.
Dobranie sie jest troszke upierdliwe. Najpier trzeba zdjac to czarne co otacza zegary (wraz z nawiewami). Tu uwaga po prawej stronie jest sprytnie schowana zaslepka, a pod nia ta sruba, ktorej wszyscy szukaja

. Nalezy ja delikatnie podwazyc malym i plaskim srubokretem. Potem odkrecasz zegary. Gdzies czytalem, ze warto zdjac linke predkosciomierza ze skrzyni biegow, bo inaczej ciezko wsadzic reke do wypiecia owej linki z tylu zegarow. Potem podobno jest juz latwiutko. Warto zadac sobie troche trudu i dokladnie wyczyscic z kurzu wnetrze zegarow i wymienic zarowki, ktore z racji dlugotrwalej eksploatacji pokryly sie wewnatrz metalicznym nalotem. Zarowki drogie nie sa, wiec warto wymienic.
Jednym z najwazniejszych elementow ABS jest pompa. Zamocowana jest ona na przegrodzie miedzy silnikiem a wnetrzem w okolicy pompy hamulcowej. Wlata i wylata z tego duza ilosc przewodow hamulcowych. Do wszystkich czterech kol ida dosc grube przewody od czujnikow ABS, ktore przymocowane sa pancernymi srubami do piast. Na przednich przegubach i jakos tam (nie przygladalem sie przyznam) sa zamocowane zebate pierscienie sluzace do zliczania obrotow. Kreca sie one oczywiscie wraz z kolem. Awaria przegubu napedowego oczywiscie wymaga jego wymiany. A do tego rocznika duuuuuuzo latwiej i taniej jest kupic przegub bez pierscienia. Byc moze to "wylaczenie: ABS wynika z oszczedzenia na przegubie. Brak tylko jednego pierscienia powoduje natychmiast zgloszenie bledu na desce i na tym moglo polegac wkurzanie sie na ABS. No i na koniec to, co jest pod tylkiem kierowcy. Dotychczas myslalem, ze to sterownik silnika, ale zostalem poprawiony i teraz nie wiem gdzie jest sterownik silnika i tempomatu

. Ale sie dowiem. Choc nie wiem po co mi to
Jeszcze jedno. Kontrolke opisalem jako slepa. Ona jest slepa tylko jak sie nie swieci. Zapalona podswietla symbol slizgajacego sie samochodu. Po prostu nadruk zamiast od strony kierowcy jest naniesiony od drugiej strony.