Czy konieczna geometria/zbieżność (626 GE)
Strona 1 z 1
Ruszał łączniki. Gumy są nowe. Inaczej ułożone. To stare auto ze starym zawieszenie – każda ingerencja może powodować zmiany.
A masz pewność że przed robotą była dobra?
A masz pewność że przed robotą była dobra?
NIe wiem jak u Was, w ŁOdzi za komplet przód tył, chcą 130zł. Nie chodzi mi o to, że żałuję na auto, bo już żona na mnie krzyczy, że lepiej madzię czyszczę niż mieszkanie : ) ale o to czy przedmiotowa robota jest konieczna. Z drugiej strony jak kupiłem auto od Radex 84, pokonałem już 16 tys km i nigdy nie sprawdzałem zbieżności i geometrii.
- Od: 15 sty 2009, 01:08
- Auto: Vectra C GTS fiatowski diesel
A ja sie podepnę pod temat, bo pojechałem na zbieżność, bo loczek coś tam w zawieszeniu wymieniał i chciałem to sprawdzić, a więc jak wjechałem to komp pokazał z przodu +2, a z tyłu +5 i ziomek powiedział że wszystko jest ok w normie i że nie ma co nic ruszać, i nie wiem czy mu się nie chciało zabierać za robotę, czy naprawdę to jest w normie?? Zna ktoś się na tym??
Ja osobiście bym nie sprawdzał geometrii po wymianie drążków reakcyjnych i łączników stabilizatora tylnych, gdyż na tych elementach nie ma żadnej regulacji i nie sądzę żeby wymiana tych elementów wpłyneła na zbieżność. W przypadku wymiany wahaczy lub tulei na wahaczach to wskazane jest ustawić zbieżność.
Dziękuję za opinię. Niestety jak to bywa przy podjęciu prac dot. zawieszenia, po zrobieniu tyłu, coś tam czasem usłyszę z przodu, a dokładniej jak mam koła skręcone w lewo i jadę na zakręcie ( nie przegub) zobaczymy co to jest bo podejrzewam, że stabilizator. Eh a mogłem tyłu nie ruszać to przód zlał by się z tyłem i jakoś by szło : ) Powiem Ci, że dla mnie koszmarem jest skrzypienie dochodzące z bagażnika, niestety półkę wykluczyłem. Chyba czeka mnie jazda w bagażniku i macanie każdego plastiku na nierównościach. Tylko co ja drogówce powiem.
Mistrzem świata to bym był, gdybym sam siedział w aucie, jechał i sprawdzał skrzypienie. Kiedyś jadę na trasie i jedzie maluch. Gość w jednym ręku kiełbasa, w drugim chleb a kierownicę udami ściska i nagina śmiało przed siebie. Nawet BMW nie ma tak wydajnych systemów
Strona 1 z 1